jaki kształt plytki do jakiego toczenia..
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
jaki kształt plytki do jakiego toczenia..
Witam, nurtuje mnie pytanie po co taka rozpiętośc kształtów płytek do nozy. Czy sa gdzieś w internecie rysunki jak toczyc jakim kształtem? jaka planowac a jaka toczyć normalnie.. chciałbym zakupic noż z płytka ale zupelnie nie mam pojęcia jaki kształt płytki potrzebuje do :
-planowania
- toczenia
- wytaczania
- robienia gwintów metrycznych.
z góry dziekuje za odpwowiedż a może taki komplecik będzie dobry dla amatora?
-planowania
- toczenia
- wytaczania
- robienia gwintów metrycznych.
z góry dziekuje za odpwowiedż a może taki komplecik będzie dobry dla amatora?
- Załączniki
-
- 598019143.jpeg (43.21 KiB) Przejrzano 4784 razy
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Najprościej mówiąc, żeby było w czym wybieraćmike217 pisze:po co taka rozpiętośc kształtów płytek do nozy. Czy sa gdzieś w internecie rysunki jak toczyc jakim kształtem?

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 7
sugerujac sie pudelkiem jakie pokazales:
1. do przecinania lub rowkow
2. to w zaleznosci od potrzeb, niezbyt czesto stosowany, raczej do kopiowania ksztaltow
3. tego bym uzywal do planowania lub toczenia zgrubnego
4 i 5 podobnie jak wczesniejszy chociaz gorzej wychodzi sie na cenach plytek
6. do wykanczania powierzchni
7. do gwintow i tu w zaleznosci jaka plytke zastosujesz taki gwint zrobisz...
1. do przecinania lub rowkow
2. to w zaleznosci od potrzeb, niezbyt czesto stosowany, raczej do kopiowania ksztaltow
3. tego bym uzywal do planowania lub toczenia zgrubnego
4 i 5 podobnie jak wczesniejszy chociaz gorzej wychodzi sie na cenach plytek
6. do wykanczania powierzchni
7. do gwintow i tu w zaleznosci jaka plytke zastosujesz taki gwint zrobisz...
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
W mojej dokumentacji od tokarki znajduje się coś takiego może to częściowo pomoże 

- Załączniki
-
- noze1.jpg (106.02 KiB) Przejrzano 5173 razy
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Myśle że to również pomoże 
http://www.coromant.sandvik.com/sandvik ... enDocument
Niech Kolega przeglądnie katalogi np sandvika. Dużo tego jest
ale i dowiedzieć sie co nieco można 
Coś linki nie działają
Chyba za długie. Ale jest sposób. Trzeba kliknąć "cytuj" i tam już jest dobry link
Pozdrawiam
Piotrek

Niech Kolega przeglądnie katalogi np sandvika. Dużo tego jest

Coś linki nie działają

Pozdrawiam
Piotrek
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 7
olepiotr, znam lepszy sposob na twoje linki: http://tnij.org/
pozdrawiam
pozdrawiam
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
plytki
A ja 3 lata musiałem uczyc sie jak samemu szlifowac noż ,wiertło, katy przyłozenia,natarcia,sposoby skrawania roznych materiałow.........
Były plytki widi, ale ich oprawy niebyły sztywne. Och koledzy..nudze? ale jak patrze na wasze pytania,to tak jak bym dopiero zaczynal prace w ZR RADMOR,wydział TGN.
Zycze powodzenia,wbrew pozorom , stal i wszystkie >HGS?HGN? !!!< wmiare wdziecznie obrabiaja sie.
Trzeba tylko sposobow i Cierpliwosci! Ale te zachowam w pamieci tokarza....brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!
Pozdrawiam i w miare pomoge
Roman

Zycze powodzenia,wbrew pozorom , stal i wszystkie >HGS?HGN? !!!< wmiare wdziecznie obrabiaja sie.

Pozdrawiam i w miare pomoge

Roman
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
mike217,tokarstwo to ogromna wiedza,sposoby ,noze itd.ja kiedys w swojej szafce, i moi koledzy takze,mielismy okolo 30 nozy podstawowych ,niektore podwojne i potrojne i powiem Ci ze prawdziwy tokarz preferuje noze z SW, stal szybkotnaca, szczegolnie przecinaki.... spac nie mogłem przez polamane przezemnie przecinaki,ale nauczyłem sie,zmora mineła ,ale do dzisiaj przecinam 500 obrotow ,reczny posuw ,duzo chlodziwa na pendzlu,,musze panowac.... i juz dawno nie złamalem! a widia, plytki,tokarz uzywa do obrobki zgrubnej stali,zeliwa,brazu itp, otwory ,gwinty wewn, zewn lepiej uzyc nozy z SW,a szczegolnie do modelarstwa,weglik spiekany Vidia jest krucha i nie wybacza błedow,SW TAK Zycze lektury Poradnik Tokarza, kultowa
Roman
Wrazie pytan słuze pomoca
Roman
Wrazie pytan słuze pomoca