jaki Zasilacz do LM297/298 ????????

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Adalber
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 8

Post napisał: Adalber » 26 gru 2005, 16:31

Zawsze byłem i jestem zwolennikiem "ekonomicznego" działania.Zgadzam się z większością postów ,sam napisałem tu pare głupot ,ale jak widze niektóre to szlag mnie trafia .Forum czyta masa ludzi ,niektórzy są początkujący i nie należy wprowadzać ich w błąd .
Jeśli ktoś ma zasilacz impulsowy to co ?
Musi zrobić lub kupić transformatorowy bo przeczytał na forum ,że impulsowy jest be -powody różne ,żaden konkretny i przekonywujący .Ten z laptopa też jest impulsowy no to pewnie się nie nada.
Zasilacz z kompa też impulsowy(no to be) nawet jak ktoś potrzebuje zasilać silniki 0.3 Nm
o mocy 2 W .Musi walnąć trafo 200 W diody 50A w mostku i kondensator 10000uF a najlepiej pare F .

Tagi:

Awatar użytkownika

Autor tematu
termit_tm
Posty w temacie: 21

Post napisał: termit_tm » 26 gru 2005, 16:55

temat sie rozwinoł ale nadal nie wiem co i jak :? :(

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 26 gru 2005, 17:11

dlaczego nie stosować zasilacza impulsowego...
który nie był projektowany dla współpracy z obciążeniem takim ja czoper/silnik

1. możliwość uszkodzenia przy zwrotach z silnika (Back EMF) które podwyższają napięcie w zasilaczu... !!

2. możliwość nie przewidywalnej reakcji zasilacza impulsowego na ociążenie o charakterze silnie impulsowym... i indukcyjnym

...

zapraszam do dyskusji o cechach jakie powinien mieć zasilacz impulsowy aby był właściwy w tym zastosowaniu :idea:

pare zagadnieneń związanych z zasilaczmi było dyskutowanych:
http://*/viewtopic.php?t=16
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm

Awatar użytkownika

Autor tematu
termit_tm

Post napisał: termit_tm » 26 gru 2005, 17:22

a co sądzicie o czymś takim
według mnie to jakiś złom ale ten pan twierdzi że to do CNC :wink:

Awatar użytkownika

chomikaaa
Posty w temacie: 10

Post napisał: chomikaaa » 26 gru 2005, 17:25

mozna uzyc trafo z odzysku

problm ten byl wiele razy na forum omawiany

trzeba sie uzbroic w cierpliwosc i czytac po kolei wszystkie posty wtedy mozna sie czegs wiecej dowiedziec

mozna tez podlaczyc akumulator od malucha i tez bedzie dzialac a najlepiej krecic korba bedzie najtaniej :( jeszcze taniej bedzie nie budowac maszyny tylko zaplacic komus za wykonany detal

to czy ktos zastosuje silnik od kosiarki do napedu traktora jest jego odrebna sprawa nasomiast skoro wielu juz pisalo o zaletach ukladu z trafem to nie wyssali tego z palca chodzi tu o lepsze osiagii dynamike przetwornica impulsowa to co innego niz uklad z trafem

forum ma w koncu pomagac oraz naprowadzac na wlasciwa droge bo nie kazde rozwiazanei jest dobre
jezeli teraz komus padnie komp z powodu uszodzenia zasilacza od pc bo tak bylo taniej i tak mu doradzili na forum moze miec pretensje do siebie

dlatego popatrzmy w skonczone projekty kolegow ktorzy wykonali calosc i zoabczmy czym zasilaja swoje maszyny a nie na zabawki skrecone na szybko i z byle czego

ja w celu sprawdzenia swoich sterownikow podlaczylem je do zasilacza pc natomiast nie mam zamiaru jego stosowac jako rozwiazanie koncowe co ciekawe sterownik unipolarny na pic16f628 jak zalaczylem silniki i elektronike z 5 V to dzialao a jak silniki z 12V to silniki nie drgnely co moglo byc przyczyna nie wiem po powrocie do 5V wszystko ruszylo czyzby za mala wydajnosci pradowa?

pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: pltmaxnc » 26 gru 2005, 17:44

Firmy sprzedające drivery (Wobit, Geckodrive) nie pozostawiają wątpliwości.
Zasilacz powinien być liniowy.
Zainteresowani mogą poczytać sobie na ten temat na stronach ww firm.
Zasilacze impulsowe mogą wnosić składowe o częstotliwości kilkudziesięciu kHz ktore mogą zakłócać poprawną pracę czoperów.
W innych branżach np w sprzęcie audio stosowane ciężkie i kosztowne trasformatory sieciowe i nikt nie pyta czy można zastosować zasilacz impulsowy.
To że podłaczony pod zasilacz impulsowy silnik się obraca, wcale nie znaczy że pracuje prawidłowo.

Adalber
Posty w temacie: 8

Post napisał: Adalber » 26 gru 2005, 17:56

Zasilacze impulsowe -szczególnie te starego typu- są wrażliwe na brak obciążenia lub jego gwałtowne zmiany i dlatego nie stosowało się ich do zasilania silników krokowych .Tak było kiedyś,obecnie można to robić jeśli zasilacz jest odpowiedni .
Co do zasilaczy ATX lub nawet AT także nie lubią zmiennego obciążenia ,wystarczy jednak dać jakieś stałe obciążenie np. żarówkę
Przykład chcemy czerpać z zasilacza 200W ok 10 W mocy (wystarczy by zasilać trzy silniki 0.5 Nm )obciążamy napięcie 5V żarówką motocyklową 6 V o mocy 10 W a nawet mniej i gotowe .
Bez odpowiedniego obciążenia 5V nie da rady pobierać znacznego z 12 V .

Awatar użytkownika

Autor tematu
termit_tm

Post napisał: termit_tm » 26 gru 2005, 18:14

Powiem tak ja już jestem przekonany że nie może to być zasilacz impulsowy bo nie chce niczego narażać na spalenie !!! Zakończmy już ten temat ....

To teraz co z tym zasilaniem płyty głównej ??? lepiej zrobić jeden zasilacz dwu stopniowy ??? czy do płyty dać oddzielne zasilanie ??? :?:

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: pukury » 26 gru 2005, 18:47

witam !! no jak już wiadomo że impulsowy NIE to dobrze . możesz zrobić osobno lub nie o jednym musisz pamiętać ! napięcie zasilania silników MUSI być podane PO napięciu logiki ( 5V) , w przeciwnym wypadku mozna uszkodzić układ . była o tym mowa na Forum . pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares

PETERS
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7

Post napisał: PETERS » 26 gru 2005, 18:52

No właśnie właśnie-bo stoję przed takim samym problemem jak Ty. Zamieściłem schemacik, ale nikt nie dał jednoznacznej odpowiedzi czy można tak podkraść te 12V z zasilania głównego 33V do zasilenia płyty głównej. Pobór prądu płyty głównej to jakieś 500mA - tak wyczytałem na forum.

Albo stabilizatory powiedzmy 24V-->12V. Lub w ostateczności osobne trafo, ale moim zdaniem to trochę głupota ładować osobne trafko, jeżeli w jakiś sposób da się ograniczyć napięcie z trafa głównego.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”