Poręba TR-55 cd. modernizacji
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 8
Re: Poręba TR-55 cd. modernizacji
Nie próbowałeś wykorzystać listwy zębatej do osi Z?
Kilka dużych CNC widziałem właśnie na listwie, zapewne ze względu na ugięcie długiej śruby,
ale nawet przy takim przeniesieniu nie ma problemu z łapaniem "setek".
Kilka dużych CNC widziałem właśnie na listwie, zapewne ze względu na ugięcie długiej śruby,
ale nawet przy takim przeniesieniu nie ma problemu z łapaniem "setek".
Tagi:
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 192
- Kontakt:
Robiłem klientowi 12 metrową na starych maglownicach, szału nie ma i byle czym nie napędzisz jak śruby.
2 kilowe serwo z przekładnią miało co robić.
2 kilowe serwo z przekładnią miało co robić.
-
W rozwiązaniach komercyjnych chyba jest tam przekładnia planetarna i do tego silnik ale jakie parametry silnika to nie wiem.
Śruba jak pisałeś 32 na obrót ma skok 20mm. Najmniejsze koło zębate o module 1 ma chyba 13mm co daje w rozwinięciu około 40mm skoku na obrót.
Swego czasu rozmyślałem co byłoby lepsze. Kosztowo chyba wyjdzie podobnie ale skorzystam z Twojego doświadczenia i przy swojej konwersji też zastosuje śrubę kulową.
Śruba jak pisałeś 32 na obrót ma skok 20mm. Najmniejsze koło zębate o module 1 ma chyba 13mm co daje w rozwinięciu około 40mm skoku na obrót.
Swego czasu rozmyślałem co byłoby lepsze. Kosztowo chyba wyjdzie podobnie ale skorzystam z Twojego doświadczenia i przy swojej konwersji też zastosuje śrubę kulową.
-
- Kontakt:
Nie przesadzaj ze skokiem ! Moja ma 5mm a 10 to max co można dać. Przyjdzie zaprząc konia i nie uciągnie. To nie ploterek do śmigania od ściany do ściany.
-
A to inna bajka. Własnie ten skok nie dawał mi spokoju. Jakie przełożenie masz na poszczególnych osiach i jakiego max wióra ciągnie przy takiej konfiguracji? Zakładam, że max wiór przy odpowiednio dobranej płytce, o odpowiednim ap.
-
- Kontakt:
Bez przełożeń, wszędzie 1:1. Testów na grubość wióra nie robiłem ale to nie posuwy ograniczają jego wielkość. Raczej napęd wrzeciona i obniżona sztywność podniesionej maszyny.
-
- Kontakt:
Suportu nie ma a wrzeciennik uszczelniony i zalany jakimś maszynowym tak aby sięgał do dużego koła odboczki.