Połączenie z komputerem Maho 1000e

Dyskusje o frezarkach typu Deckel

Autor tematu
Daniel1231
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 14 sty 2020, 17:34

Połączenie z komputerem Maho 1000e

#1

Post napisał: Daniel1231 » 14 sty 2020, 17:43

Witam mam problem z Maho nie mogę wysyłać plików na maszynę. Na komputerze pokazuje że plik wysłany z powodzeniem a maszyna go wogole nie widzi. Może ma ktoś taka maszynę i pomógł by mi ją ustawić. Dodam że jak wysyłam plik z maszyny na komputer to normalnie go odbiera. Mam kabel ale nie wiem czy też jest dobrze połączony. Kabel rs232 9pin na 25 pin. Może ma ktoś taki schemat do tej maszyny i jakieś ustawienia do niej?




adamv
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 2
Rejestracja: 24 wrz 2009, 19:42
Lokalizacja: małopolska

Re: Połączenie z komputerem Maho 1000e

#2

Post napisał: adamv » 15 sty 2020, 08:54

Jakiego programu używasz do transmisji? Czy maszyna pokazuje jakiś błąd? Jakie sterowanie? Jeżeli Heidenhain to sprawdź czy nazwa pliku jest taka sama jak nazwa nagłówka BEGIN i END w programie. Czy program zaczyna się od bloku 0? Skopiuj plik z maszyny skoro się da, usuń go z maszyny i spróbuj wgrać z powrotem. Jeżeli pójdzie to oznacza że coś w tym programie który wysyłasz jest nie w porządku


Herp
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2
Posty: 21
Rejestracja: 26 wrz 2013, 19:23
Lokalizacja: Rg

Re: Połączenie z komputerem Maho 1000e

#3

Post napisał: Herp » 13 kwie 2020, 21:42

Podłącze się do tematu, bo też bym chciał żeby mój PC gadał z maszyną, mam w związku z tym kilka pytań:

1. jaki program do przesyłania G-kodu (w necie znalazłem, że gościu przesyłał przez hyperterminala)

2. jak powinien wyglądać proces przesyłania danych? robiłem to wg tego i nie działa.

3. jak ustawić w stałych maszyny? ustawiłem wg tego https://www.aggsoft.com/cnc-dnc/maho-cnc-432-1000.htm

robiłem też wg tego:http://smoregrava.net/Maho/mahomh500.htm

Ogólnie to port mam chyba dobrze połączony, że jak w hyperterminalu mam rozłączone to w maszynie nie potrafię wybrać INPUT czyli coś tam niby reaguje... ale ogólnie to już zbaraniałem Proszę o pomoc!!!


Lordas89
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1
Posty: 25
Rejestracja: 18 mar 2018, 22:01
Lokalizacja: Mikstat-Pustkowie

Re: Połączenie z komputerem Maho 1000e

#4

Post napisał: Lordas89 » 02 cze 2020, 00:06

Ja używam cimco. Jaki masz początek programu? Program musi się zaczynać tak
%PM
N9000
N1 G1... Itd


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2197
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Połączenie z komputerem Maho 1000e

#5

Post napisał: Steryd » 02 cze 2020, 10:11

Sciagnij sobie instrukcję ze strony heidenhaina (to ich system), tam wszystko ładnie opisali. Program byle jaki, żeby tylko wysyłał w trybie tekstowym.
Można?
Morzna!!!


Herp
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2
Posty: 21
Rejestracja: 26 wrz 2013, 19:23
Lokalizacja: Rg

Re: Połączenie z komputerem Maho 1000e

#6

Post napisał: Herp » 05 cze 2020, 19:38

@Steryd dzieki za bardzo ogólną odp. możesz bardzej szczegółowo? , teraz jestem na etapie ,że w hyperterminalu wysyła ale maszyna nic nie dostaje.
Nie wiem jaka jest procedura wysłania z maszyny>PC , przyciskam output i co dalej?


waroa
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1
Posty: 21
Rejestracja: 06 sty 2016, 10:05
Lokalizacja: Biecz (małopolskie)

Re: Połączenie z komputerem Maho 1000e

#7

Post napisał: waroa » 05 cze 2020, 20:27

Wbrew pozorom to właśnie Steryd i kolega przed nim udzielił Ci najlepszej odpowiedzi. Wg mnie najlepszy do Maho to Rdwr i darmowy: http://www.pronum.pl/pomoc/RDWR_win.ZIP
Ale będzie każdy inny. Zapomnij o transmisji 2400. Do Maho to maks 1200. Ustaw w danych maszynowych i programie jak na obrazku. Procedura jest taka. Najpierw wchodzisz w Program lub Podprogram. Potem odblokowujesz pamięć. U mnie przycisk Unlock na pulpicie. Ale może też być w menu lub pod kluczykiem na pulpicie. Następnie wciskasz Data In. U mnie też na pulpicie. Wyskoczy napis DataIn. Maszyna jest gotowa do odbioru i czeka. W Rdwr wciskasz Wyślij plik. Otwierasz swój programik i wciskasz duży zielony START. Poszło. I wcale nie musi zakończyć. Ale to nie istotne, bo i tak prześle, o tym dalej. Jaka ma być struktura pliku to już koledzy wyżej napisali. Inaczej poinformuje o błędzie. Koniec pliku też ważny, taki kwadracik po M30. Ale jak go nie będzie to ewentualnie nie zakończy transmisji i tylko ostatniej linijki nie prześle.
Załączniki
IMG_20200131_153646.jpg

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarki Deckel, Maho, Aciera, Abene ”