Pogadajmy o cenach ogrzewania pellet/gaz.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 50
Re: Pogadajmy o cenach
To bez dotacji kupią na węgiel albo pellet bo póki co są to najpopularniejsze paliwa stałe. Zrębki nie ma i prędko nie będzie. A zaczym się ruszą żeby ją produkować to węgiel może zlecieć do normalnej ceny...
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 78
A to tylko energia, druga fakturka z dystrybucja i opłata mocowa na podobna kwotę…
Rok temu jeszcze się zastanawiałem nad foto, ale teraz już sprawa jak dla mnie się rozwiązała… przeglądam oferty..
„Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy”…
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 301
Walcu są kotły. Tylko mocno przekombinowane, wielkie i pewnie drogie. Dlatego nie są popularne. Bardziej przemysłówka z tego korzysta. Czy taki rozdrabniacz wstępny załatwił by temat nie wiem. Jak się nie zrobi i nie sprawdzi to się nie dowiemy. A czy się sprawdzi to zależy czy będzie ku temu powód czy nie. Jak ceny grochu czy pelletu zejdą do poziomu normalności to pewnie i potrzeba sprawdzania minie

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 50
Z ciekawości sprawdziłem i jakies noname są z podajnikiem za 24k . A dalej przemysłowe 60 kw za 60k, mają rozmiar stodoły.
Miałem w tym roku zrezygnować z palenia trocinami na rzecz ekogroszku. Ręka stworzyciela sprawiła że nie zdążyłem z natłoku innych obowiązków...
Miałem w tym roku zrezygnować z palenia trocinami na rzecz ekogroszku. Ręka stworzyciela sprawiła że nie zdążyłem z natłoku innych obowiązków...
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 323
- Kontakt:
A spadną. Mój dostawca na komunikat, że znalazłem tańszy , równie dobry, sam zaproponował obniżkę do 1100 brutto.
Ten szok wywołało PGNiG , pelleciarze też usiłują wybadać ile będzie można wołać. Pomału popyt i podaż ustabilizuje cenę.
-
- Posty w temacie: 175
kamar pisze:Pomału popyt i podaż ustabilizuje cenę.
Już nie chcę mówić w którą stronę ustabilizują skoro WSZYSTKO inne idzie do góry. Więc nadzieja że akurat pelet będzie spadał chyba malo realna. Ale życie z optymizmem ma też swój urok.

-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 301
Oczywiście, że Ciebie i innych testował ten i inni. Zobaczymy ile wytrzymają i czy da się po sezonie nową furę kupić za 300 koła. Ale odrobisz przy kolejnym zleceniu

Też wierzę że wrócą. Ja spekulantom nie płaciłem. Wczoraj wjechała jeszcze tona z PGG na wszelki wypadek za 800 + 130 przesyłka. Cały tydzień kupowałem bo wleciał do koszyka i do kasy nie mogłem bo tłok tam jak u rzeźnika za komuny i blokuje się strona. Mam grochu na ten sezon i początek następnego na luzie. Z wiosny zobaczę ceny i zadecyduję czy to ciągnąć dalej czy coś zmieniać.
Walcu taki renderek
-
- Posty w temacie: 60
Niekoniecznie spadną, bo pellet się zrobił popularny w Niemczech. I tutaj też drożeje. Mam znajomego, przerobił olejowe ogrzewanie na pellet i jest z cenami na bierząco. Na tej stronie możesz sprawdzić ile kosztuje pellet w poszczególnych miejscach (PLZ to kod pocztowy) https://energienutzer.de/pellet-heizung ... is-rechner
I wychodzi, że nieuchronnie mniej, niż 320 ojro za tonę się nie da. Teraz pytanie, jeśli producent będzie miał okazję drożej sprzedać w Niemczech, to czy sprzeda taniej w Polsce? A technologia jest naprawdę ciekawa.
Jeden z polskich producentów (popularny też w Niemczech) ma fajne rozwiązanie All Inclusive. To znaczy kominek, w którym palisz drewnem, albo pelletem (jak się drewno wypali), z płaszczem wodnym, podgrzewającym resztę domu, czy wodę do mycia. Reklamy nie robię, może ktoś z forumowiczów (niedaleko Aleksandrowa Łódzkiego) zna i napisze więcej.
I wychodzi, że nieuchronnie mniej, niż 320 ojro za tonę się nie da. Teraz pytanie, jeśli producent będzie miał okazję drożej sprzedać w Niemczech, to czy sprzeda taniej w Polsce? A technologia jest naprawdę ciekawa.
Jeden z polskich producentów (popularny też w Niemczech) ma fajne rozwiązanie All Inclusive. To znaczy kominek, w którym palisz drewnem, albo pelletem (jak się drewno wypali), z płaszczem wodnym, podgrzewającym resztę domu, czy wodę do mycia. Reklamy nie robię, może ktoś z forumowiczów (niedaleko Aleksandrowa Łódzkiego) zna i napisze więcej.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 78
Kupując kocioł paletowy kilka lat temu producent nieoficjalnie dorzucał ruszt który można wrzucić do środka i palić drewnem. W sterowniku mam funkcje ruszt/pellet. Oczywiście kocioł ecodesignjasiu... pisze: ↑04 gru 2021, 11:39
„Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy”…