Czy może ktoś opisać ten screen ? (tam gdzie jest strzałeczka pisać do czego służy tzn wiem co to jest S M itd.. Ale proszę uzupełnić wszystkie to na pewno skorzysta każdy początkujący)
BEGIN PGM 17000 MM
Skoro BLK FORM 0.. Z X-20 Y-32 Z-53
BLK FORM 0.2 IX +40 IY +64 IZ+53 to jakie wymiary długość i szerokość na rysunku ma dany detal oraz czy punkt zerowy jest ustawiony na środku czy też na rogu detalu ?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 440c0.html
Podstawy podstaw.
-
- Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
Witaj
a dlaczego kolega chce aby ktoś przepisywał to do tego postu całą książkę ( instrukcję od sterownika )
przecież odpowiedzi na te wszystkie pytania co kolega zadaję znajdują się w książęce
...
za jakiś czas ten post będzie miał 50 % zawartości książki i po co to komu jak ktoś chce się czegoś nauczyć to i tak musi zajrzeć do książek a nie tylko do internetu....
a dlaczego kolega chce aby ktoś przepisywał to do tego postu całą książkę ( instrukcję od sterownika )
przecież odpowiedzi na te wszystkie pytania co kolega zadaję znajdują się w książęce
...
za jakiś czas ten post będzie miał 50 % zawartości książki i po co to komu jak ktoś chce się czegoś nauczyć to i tak musi zajrzeć do książek a nie tylko do internetu....
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje
---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281

Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 10
No właśnie tak może być Ale forum jest po to aby pomóc. A książka jest pisana jezykiem mało zrozumiałym dla kogoś kto ma podstawową wiedzę. Przeglądam instrukcje i mam już parę kolejnych niezrozumiałych dla mnie kwestii i chciałbym aby ktoś przełożył to na język nieco prostszy.
A powyżej zależy mi przede wszystkim na blk aby ktoś powiedział jakie w takim razie na rysunku technicznym detal ma wymiary oraz czy punkt zerowy jest ustawiony na środku czy na rogu.
Jak ktoś będzie chciał to niech patrzy na instrukcje i ją przyswaja ale to ja jestem autorem tego tematu i to on ma służyć mi. Może tak być ,że z czasem bardzo się rozrośnie i będzie dużo przedruków z instrukcji.
A powyżej zależy mi przede wszystkim na blk aby ktoś powiedział jakie w takim razie na rysunku technicznym detal ma wymiary oraz czy punkt zerowy jest ustawiony na środku czy na rogu.
Jak ktoś będzie chciał to niech patrzy na instrukcje i ją przyswaja ale to ja jestem autorem tego tematu i to on ma służyć mi. Może tak być ,że z czasem bardzo się rozrośnie i będzie dużo przedruków z instrukcji.
hej hej hej
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
ciekrok pisze:....
BEGIN PGM 17000 MM
Skoro BLK FORM 0.. Z X-20 Y-32 Z-53
BLK FORM 0.2 IX +40 IY +64 IZ+53 to jakie wymiary długość i szerokość na rysunku ma dany detal oraz czy punkt zerowy jest ustawiony na środku czy też na rogu detalu ?
...

..... ale o tym już pisałem , gdzie te info można znaleźć.

Nie dziwię się , że koledzy z Forum odsyłają Ciebie do instrukcji obsługi ...... szkoda tylko , że nie chcesz ją przeczytać i zrozumieć.ciekrok pisze:....

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 10
Czytałem to tylko chciałem sie upewnić a teraz już wiem. Tzn poszukam jakiś rysunków jeszcze i ktoś niech mi napisze czy dobrze określiłem BLK.
A kiedy ustawia się na środek punkt zerowy czy to od czegoś zależy czy też jest to widzimisię operatora ?
Co to jest Python Demos i do czego sluzy , przycisk z jakimś "czyms" bajkowym ludzikiem. ( widzialem to pare razy na screnach, w instrukcji na pewno gdzies jest to opisane ale jakos nie potrafie znalezc)
A kiedy ustawia się na środek punkt zerowy czy to od czegoś zależy czy też jest to widzimisię operatora ?
Co to jest Python Demos i do czego sluzy , przycisk z jakimś "czyms" bajkowym ludzikiem. ( widzialem to pare razy na screnach, w instrukcji na pewno gdzies jest to opisane ale jakos nie potrafie znalezc)
hej hej hej