Podstawy podstaw.

Dyskusje na temat systemu Heidenhaina

tabak
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4

Post napisał: tabak » 03 sie 2012, 13:41

Fajnie jak w firmie maszyny są codziennie przezbrajane po kilka razy....a to imadełko, a to uchwyt tokarski, może jakis przyrządzik do mocowania lub bezpośrednio na stole. Wtedy nie ma mowy o tym, że operator tylko naciska start.

Tagi:

smieszek88

Post napisał: smieszek88 » 03 sie 2012, 16:44

easy2002 pisze:
smieszek88 pisze: operator mógł zapomnieć o zostaniu ustawiaczem - wymóg 20 przezbrojeń pod nadzorem).
.
to i tak nie wygórowane wymaganie 20 szt.
Tak na przyszłość w cytatach nie pomijaj fragmentów istotnie zmieniających znaczenie: "...przezbrajali maszynę co jakieś 4 miesiące..."

20 x 4 miesiące = 80 miesięcy - ponad sześć lat zakładając że tylko ten jeden operator ją przezbraja.

Awatar użytkownika

easy2002
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7
Kontakt:

Post napisał: easy2002 » 03 sie 2012, 16:50

Witaj
Chodziło mi dokładnie o to 20 przezbrojeń - dlatego resztę usunąłem
miałem na myśli 20 przezbrojeń jako mały wymóg ... dlatego reszta była zbędna
...
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje ;-) ---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281

tabak

Post napisał: tabak » 04 sie 2012, 06:38

20 przezbojeń to mało, ale też zależy jakich. Przecież, jeżeli operator jest w stanie każdy detal bezproblemowo ustawić na maszynie i powiedzmy w 10 kolejnych przezbrojeniach będą i łatwe i bardzo trudne detale (programy), to czemu mu nie dać szansy.... Po drugie 6 lat, jak kolega wcześniej wyliczył, to nie jest bardzo długo od osoby wciskającej start do samodzielnego ustawiacza. Wszystko zależy od wiedzy i zapału do zmiany stanowiska. Mi zajeło 5 lat od operatora, ustawiacza do programisty.

Autor tematu
ciekrok
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 10

Post napisał: ciekrok » 09 sie 2012, 00:14

SLuchajcie a naprawde nie ma gdzieś jakiejś przejrzystej książki do itnc530 ? Instrukcja jest zbyt obszerna :( Na pewno wszystko w niej jest ważne... ale jest pewnie takie 20% które jest super wazne.

No i ważne aby bylo to napisane prostym przejrzystym językiem.

[ Dodano: 2012-08-09, 00:22 ]
Obrazek

[ Dodano: 2012-08-09, 00:22 ]
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 737f8.html

[ Dodano: 2012-08-09, 00:26 ]
Hej czy może ktoś powiedzieć o co chodzi , czemu sluzy zakladka link do screena na stronie fotosik:

a) zakladka przeglad
b) zakladka PGM
c) zakladka LBL
d) zakladka CYC
e) zakladka M
f) zakladka POS
g)zakladka TOOL
h) zakladka TT (min max dyn ??)

NULLWERKZEUG to punkt zerowy narzedzia czy tez detalu ?

Jak sie wylacza te okno z zakladkami ?
hej hej hej

edo81
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1

Post napisał: edo81 » 09 sie 2012, 07:32

Witam Kolegi generalnie służy to do info.Masz wszytko dodatkowo wyświetlone.
Np:w oknie przegląd można zmieniacz przy pomocy przycisku mod zęby pokazywało zamiast " rzeczywisty współrzędnych "na " bazowe "lub na" odleglosciowe " ale to w ogolę nie ma wpływu na prace na maszyn bo maszyna i tak czyta rzeczywiste współrzędne .
Jak wyłączy to proste w Np: pracy ręcznej l przyciska przycisk "trzy strzałki które są w kole"
wyskakuje ci menu "Pozycja" Pozycja+ Polozenie" i wciskasz pozycje i gotowe. Jeśli byś chciał wyłączy to w mdi czy w automacie to tak samo się robi.Badz włączy to podobnie tylko ze dajesz wtedy pozycja + położenie

NULLWERKZEUG -- to akurat nazwa narzędzia z tabeli narzędzi jako sobie tam nazwałeś

h) zakladka TT (min max dyn ??)
To jest zakłada z sondy narzędzia jeżeli kolega posiada na maszynie sondę narzędzia "typ grzybek" to w tedy gdy będzie mierzył w tym oknie bezie pokazywało wynik z każdego ostrza zmierzonego

Autor tematu
ciekrok
Posty w temacie: 10

Post napisał: ciekrok » 11 sie 2012, 00:42

Dzięki kliknąłem pomógł.

Sluchajcie czyli wlasciwe wielu rzeczy moge sie nauczyc sam na symulatorze.... oraz czytajac instrukcje.

Mam takie pytanie odnośnie sondy. Jak z niej w ogóle korzystać....

1.Czy sonda jest powiedzmy przypisana jako narzędzie nr ileś na głowicy rewolwerowej ?

2. Jak korzystać z sondy ? Powiedzmy jeśli wszystko mamy pomierzone detal ustawiony ręcznie wypoziomowany (jest na rownej powierzchni) . To sonda sluzy nam do ........??????
No wlasnie do czego sluzy sonda (do mierzenia ale czego ) i w jaki sposob zatwierdza ,wprowadza sie te dane do programu czy tez jakiejś tam tabeli ??? (na razie jestem laikiem ale caly czas sie ucze stad te pytania)
hej hej hej

Awatar użytkownika

easy2002
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7
Kontakt:

Post napisał: easy2002 » 11 sie 2012, 08:43

Witaj
Już kilka razy podawałem ten link

http://content.heidenhain.de/presentati ... 90317.html

polecam ... tu wszystko o sondzie na początek wystarczy , potem instrukcja od używania sondy i symulator i jest OK

Instr. rozdział 13 o sondzie ...

http://content.heidenhain.de/doku/tnc_g ... 388-P2.pdf
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje ;-) ---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281

Awatar użytkownika

Dexty
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Dexty » 11 sie 2012, 15:38

ciekrok pisze: 2. Jak korzystać z sondy ? Powiedzmy jeśli wszystko mamy pomierzone detal ustawiony ręcznie wypoziomowany (jest na rownej powierzchni) . To sonda sluzy nam do ........??????
No wlasnie do czego sluzy sonda (do mierzenia ale czego ) i w jaki sposob zatwierdza ,wprowadza sie te dane do programu czy tez jakiejś tam tabeli ??? (na razie jestem laikiem ale caly czas sie ucze stad te pytania)
HH posiada zintegrowany system pomiarowy - sonda służy do ustawienia układu współrzędnych na detalu (nie musisz bawić się np. diatestem aby złapać środek na wałku), liniowania detalu (przykręcasz detal, probing rot i maszyna sama będzie przeliczać współrzędne aby skorygować kąt obrotu) lub po prostu do pomiarów :)

rafglow
Posty w temacie: 2

Post napisał: rafglow » 11 sie 2012, 20:41

Dexty pisze:
ciekrok pisze: 2. Jak korzystać z sondy ? Powiedzmy jeśli wszystko mamy pomierzone detal ustawiony ręcznie wypoziomowany (jest na rownej powierzchni) . To sonda sluzy nam do ........??????
HH posiada zintegrowany system pomiarowy - sonda służy do ustawienia układu współrzędnych na detalu (nie musisz bawić się np. diatestem aby złapać środek na wałku), liniowania detalu (przykręcasz detal, probing rot i maszyna sama będzie przeliczać współrzędne aby skorygować kąt obrotu) lub po prostu do pomiarów :)
również wrzucasz sondę w program do pomiaru położenia. Mam detale z określoną osiowością a robię na dwa założenia. Albo łapanie osi na odlewach gdzie ważne jest położenie otworów.
Do pomiaru detalu po obróbce nie ściągając części z maszyny. Możesz napisać tak że maszyna pomierzy jak jest za dużo to pobierze narzędzie skoryguje i poprawi określony wymiar według założonej tolerancji.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Heidenhain”