Podłączenie piko cnc typ M

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC
Awatar użytkownika

TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1064
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Podłączenie piko cnc typ M

#11

Post napisał: TOP67 » 24 mar 2020, 07:18

potek74 pisze:
23 mar 2020, 23:43
Poniżej wklejam dwa obrazki do sprawdzenia czy to dobrze zrozumiałem i dobrze wpisałem parametry w kontroler (chodzi o te w zaznaczeniu) Obrazek
Liczba impulsów na posuw, to 200 * mikrokrok.
Mikrokrok ustawiasz na sterowniku eksperymentalnie. Im większy, tym dokładniej i ciszej (przy 1/1 silnik bardzo terkocze). Ale nic za darmo, bo by zrobili tylko 128 lub więcej. Im wyższy mikrokrok, tym więcej obliczeń musi zrobić procesor i ogranicza to też maksymalną prędkość (z powodu wydajności procesora, przepustowości łącza i spadku momentu).

W tym sterowniku możesz ustawić nie tylko typowe wielokrotności 2 (2, 4, 8, 16), ale również 5. Przy śrubie o skoku 5, da to całkowite wartości posuwu na mikrokrok. Tu masz instrukcję http://www.leadshine.com/UploadFile/Down/MA860Hm.pdf
Na stronie 8 i 9 jest tabelka z gotowymi wartościami do wpisania.




Autor tematu
potek74
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 12
Posty: 57
Rejestracja: 21 kwie 2016, 21:28
Lokalizacja: Suchy Las

Re: Podłączenie piko cnc typ M

#12

Post napisał: potek74 » 24 mar 2020, 21:57

TOP67 pisze:Mikrokrok ustawiasz na sterowniku eksperymentalnie. Im większy, tym dokładniej i ciszej (przy 1/1 silnik bardzo terkocze). Ale nic za darmo, bo by zrobili tylko 128 lub więcej. Im wyższy mikrokrok, tym więcej obliczeń musi zrobić procesor i ogranicza to też maksymalną prędkość (z powodu wydajności procesora, przepustowości łącza i spadku momentu).
TOP67 Dzięki za zainteresowanie.
A tak z ciekawości, podczas pracy sterownika obciążony jest procesor kontrolera, komputera?
Przy moich silnikach 6,9NM od jakiego mikrokroku proponujesz zacząć eksperymenty z ustawieniami, tak myślałem od 1600* ale pewnie znowu się mylę.
Dziękuję.

Dodane 16 minuty 26 sekundy:
RobWan już teraz chyba dobrze będzie podłączony falownik.
Obrazek

Awatar użytkownika

TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1064
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Podłączenie piko cnc typ M

#13

Post napisał: TOP67 » 24 mar 2020, 22:01

Nie znam PikoCNC, ale z tego co wiem, to pracuje podobnie jak GRBL. Całością obliczeń zajmuje się mikrokontroler na płycie sterownika. Komputer tylko wysyła kolejne linijki kodu.

Ilość impulsów STEP jest wprost proporcjonalna od mikrokroków (oraz zadanego posuwu). Przy ruchach po linii są to proste obliczenia, przy interpolacji łuków dochodzi trochę obliczeń, ale to też zależy od zadanej dokładności. Ograniczeniem może być zegar procesora oraz zjawiska dotyczące prądu zmiennego.

Spróbuj ustawić 1/10 i 1/20, przetestuj maksymalne prędkości, jakie uda się uzyskać bez gubienia kroków (bez obciążenia). Potem wpisz w parametrach wartość mniejszą o 30-50%.


Autor tematu
potek74
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 12
Posty: 57
Rejestracja: 21 kwie 2016, 21:28
Lokalizacja: Suchy Las

Re: Podłączenie piko cnc typ M

#14

Post napisał: potek74 » 24 mar 2020, 22:16

TOP67 Dzięki wielkie tak zrobię.


bartekn86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 206
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: Podłączenie piko cnc typ M

#15

Post napisał: bartekn86 » 25 mar 2020, 20:33

ja mam tak na hss86 dipy ustawione na 5000
Załączniki
Bez tytułu.png


Autor tematu
potek74
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 12
Posty: 57
Rejestracja: 21 kwie 2016, 21:28
Lokalizacja: Suchy Las

Re: Podłączenie piko cnc typ M

#16

Post napisał: potek74 » 25 mar 2020, 22:42

bartekn86
Ty masz serwa, myślę że to już inny poziom.
Ja będę miał zwykłe silniki krokowe.
A z ciekawości spytam jakiej firmy masz falownik, bo może masz taki sam jak ja (Chiński Huanyang).
Dużo by mi to pomogło w podłączeniu i ustawieniu tak jak trzeba tego ustrojstwa.
Pozdrawiam.


bartekn86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 206
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: Podłączenie piko cnc typ M

#17

Post napisał: bartekn86 » 26 mar 2020, 16:48

to chyba nie są stricte serwa, tylko hybrydy i jakoś szczególnie dużo to nie kosztuje w chinach
a falo invt kupione w firmie promotor, wektorowe 4kw@400v, niecałe 10A umie pociągnąć, po zaciskach widzę że mamy zupełnie inaczej


Autor tematu
potek74
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 12
Posty: 57
Rejestracja: 21 kwie 2016, 21:28
Lokalizacja: Suchy Las

Re: Podłączenie piko cnc typ M

#18

Post napisał: potek74 » 01 kwie 2020, 14:02

Witam
Podłączyłem e-stop do piko i mam problem.
E stop jest tak jak wcześniej pisałem NC.Powinien dopiero działać jak go wcisnę ,a jest odwrotnie.
Kiedy jest nie wciśnięty wyskakuje komunikat w piko o przycisku bezpieczeństwa a jak go wcisnę to jest w porządku.
Czy coś muszę przestawić PLC?

Dodane 14 minuty 44 sekundy:
Trochę pogrzebałem w PLC
linia 112 - 0 zmieniłem na 1 i linia 109 - 0 również zmieniłem na 1 żeby się zgadzał napis po wciśnięciu przycisku.
Jak coś źle zrobiłem to dajcie znać.
Według mnie teraz jest dobrze.

Dodane 5 minuty 26 sekundy:
Jednak nie działa.

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 579
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

Re: Podłączenie piko cnc typ M

#19

Post napisał: cosimo » 01 kwie 2020, 14:36

W linii 108 zmień

Kod: Zaznacz cały

#NAME_I 12 = KEY_E_STOP
na:

Kod: Zaznacz cały

#NAME_I_N 12 = KEY_E_STOP
Generalnie dodanie _N zmienia stan aktywny wejścia


Autor tematu
potek74
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 12
Posty: 57
Rejestracja: 21 kwie 2016, 21:28
Lokalizacja: Suchy Las

Re: Podłączenie piko cnc typ M

#20

Post napisał: potek74 » 01 kwie 2020, 14:57

Cosimo wielkie dzięki 1,5h godziny kombinacji ale teraz działa, jedna moja uwaga przy pierwszym uruchomieniu w 4 lini PLC musiałem dopisać typ kontrolera M brakuje go tam,
przez to długo szukałem przyczyny dlaczego nie mogę nawiązać łączności z kontrolerem.
Wielkie dzięki za pomoc.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”