Płytka tokarska miga na czerwono-kolizja. Gdzie jest problem

Dyskusje dotyczące programu Esprit

Autor tematu
cinek507
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 6
Posty: 17
Rejestracja: 01 cze 2018, 14:13

Re: Płytka tokarska miga na czerwono-kolizja. Gdzie jest problem

#11

Post napisał: cinek507 » 06 lut 2019, 19:41

WZÓR pisze:
05 lut 2019, 20:52
cinek507 pisze:
05 lut 2019, 20:37
..... Kompletnie nie mam pojęcia gdzie szukać problemu
Gdzie szukać pomocy , to już wiesz.
..... , napisałem ,, adres" wyżej.

P.s.
Czego nie skorzystasz z pomocy?

Mariusz.
Pisałem do niego z prośbą o pomoc już chyba z tydzień temu, ale gość jest chyba bardzo zajęty, bo wygląda na to że nawet nie odczytał wiadomości

Dodane 29 minuty 6 sekundy:
ryby007 pisze:
06 lut 2019, 15:14
Zapodaj lepiej plik ESP do wglądu bo przyczyn może być kilka a takie zgadywanie to długo trwa.
Mistrz -=JaNeK=- na pewno będzie znał odpowiedź tylko z czasem nie zawsze go ma.
Pozdro.
Nie mogę wrzucić tutaj tego pliku, bo wyskakuje "błędne rozszerzenie". Jeżeli możesz to podeślij mi swój adres e-mail na pw to podeślę Ci ten plik



Awatar użytkownika

ryby007
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 410
Rejestracja: 04 cze 2007, 18:49
Lokalizacja: Mogilno

Re: Płytka tokarska miga na czerwono-kolizja. Gdzie jest problem

#12

Post napisał: ryby007 » 06 lut 2019, 20:12

ZIP próbowałeś? Jak nie to gdzieś w chmurę google drive lub inne
:mrgreen:


Autor tematu
cinek507
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 6
Posty: 17
Rejestracja: 01 cze 2018, 14:13

Re: Płytka tokarska miga na czerwono-kolizja. Gdzie jest problem

#13

Post napisał: cinek507 » 06 lut 2019, 21:50

ryby007 pisze:
06 lut 2019, 20:12
ZIP próbowałeś? Jak nie to gdzieś w chmurę google drive lub inne
ok, udało się spakować
Załączniki
błąd.rar
(211.03 KiB) Pobrany 2 razy


cube000
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 193
Rejestracja: 18 gru 2010, 00:31
Lokalizacja: okolice wwa

Re: Płytka tokarska miga na czerwono-kolizja. Gdzie jest problem

#14

Post napisał: cube000 » 06 lut 2019, 22:29

Pokaż zakładkę wejścia/wyjścia. O ile pamiętam Esprit mi wyrzuca kolizję jeśli po skończonym ruchu roboczym, jak dojedzie do czoła, odjeżdża szybkim wzdłuż linii czoła. Jeśli kąt przystawienia płytki jest inny niż 0 stopni, na czole pojawiają się schodki co każde przejście. Ustaw tymczasowo kąt przystawienia noża na 0 stopni (tak aby przednia krawędź płytki była prostopadła do osi maszyny) i spróbuj puścić symulację. Rada na to jest taka że robisz odjazd pod kątem mniejszym niż (90stopni minus kąt płytki) lub odjazd promieniowy robisz większy niż (grubość warstwy skrawanej plus promień płytki).
Obrazek

Awatar użytkownika

ryby007
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 410
Rejestracja: 04 cze 2007, 18:49
Lokalizacja: Mogilno

Re: Płytka tokarska miga na czerwono-kolizja. Gdzie jest problem

#15

Post napisał: ryby007 » 07 lut 2019, 16:50

To co spakowane to działa tylko ja mam innego esprita i musiałem wysunąć z uchwytu detal z przygotówką bo w zakresie maszyny się nie mieściło.
Głowica nie zajeżdżała tak daleko.
Coś nie tak w ustawieniach maszyny, prześlij jeszcze szablon maszyny .est
:mrgreen:


Autor tematu
cinek507
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 6
Posty: 17
Rejestracja: 01 cze 2018, 14:13

Re: Płytka tokarska miga na czerwono-kolizja. Gdzie jest problem

#16

Post napisał: cinek507 » 07 lut 2019, 20:17

ryby007 pisze:
07 lut 2019, 16:50
To co spakowane to działa tylko ja mam innego esprita i musiałem wysunąć z uchwytu detal z przygotówką bo w zakresie maszyny się nie mieściło.
Głowica nie zajeżdżała tak daleko.
Coś nie tak w ustawieniach maszyny, prześlij jeszcze szablon maszyny .est
Możliwe, że to u mnie jest jakiś problem z programem, bo podesłałem to kumplowi i też mówi, że u niego działa. Tak czy inaczej jeżeli udało by Ci się coś zdziałać z szablonem to go załączam.
Załączniki
HSE_tokarka.rar
(59.53 KiB) Pobrany 3 razy

Awatar użytkownika

ryby007
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 410
Rejestracja: 04 cze 2007, 18:49
Lokalizacja: Mogilno

Re: Płytka tokarska miga na czerwono-kolizja. Gdzie jest problem

#17

Post napisał: ryby007 » 07 lut 2019, 21:57

Mam coś nie tak z espritem bo przy tokarce nie mogę wejść w ustawienia maszyny.
Wejdź u siebie w obróbka/obróbka/ustawienia maszyny i tam zobacz czy w ogóle masz ustawione obroty i umiejscowienie uchwytu.
Pobaw się tam to może dojdziesz co jest nie tak.
:mrgreen:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Esprit”