Ploter plazmowy za 200zł:)

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

Autor tematu
gawron77
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 5
Posty: 68
Rejestracja: 10 wrz 2011, 16:58
Lokalizacja: Myszków

Ploter plazmowy za 200zł:)

#1

Post napisał: gawron77 » 05 gru 2011, 03:08

Witam,
Idea maszyny była taka, żeby była mała, bo do dyspozycji mam garaż 6/3,5 metra i można ją było postawić bezpośrednio na ciętym materiale. I przedewszystkim tania w wykonaniu i na szybko. To moja pierwsza zabawka tego typu. Używam jej do wycinania obudów do elektroniki. W połączeniu z prasą krawędziową, którą opisałem w innym dziale sprawdza się całkiem nieźle.

Do konstrukcji posłużyło troche złomu, ok 30 łożysk 6/20mm, pręty gwintowane rurki z centralnego ogrzewania itp...
Silniki osi Y(krótsza ta co ciagnie oś Z) pochodzą z drukarki EPSON LX300, 48 kroków na obrót, tak samo jak dwa sterowniki SLA7027, osi X(ciagnie cały majdan X i Z) kupuiłem na allegro jakieś szroty PHILIPS ID27 48kroków. 5 sztuk po 7 zł za jeden a do osi Z 96 krokowy ze skanera.
Napęd stanowią pręty gwintowane M10, jak bedzie troche czasu to dokupie śruby trapezowe.
Do zabawki można zapiąć plazmę, frezarkę do drewna, wiertarkę ręczną i dremelka.
Plazme wyposażyłem w układ THC mojego autorstwa, bardzo prosty (LM358 + kilka rezystorów), odporny na HF, i skuteczny. Nie wiem czy jego schematem mogę się pochwalić , bo producentom THCków z tego forum moze sie to nie spodobać.
Sterownik tez jest mojego autrostwa pochwalę się jak go dopracuję.
Zabawkę mogę rozpędzić do 1200mm/min, powyżej juz zaczyna się zacinać.
Pole robocze to 950 / 600mm. Sterowanie z macha 3 demo. Agregat do CUT40B Shermann.
Jak dorobię się wieszego pomieszczenia to zbuduję już zabawkę porządnie. Ta jest tylko tak "narazie". Kupa złomu ale ułatwia pracę niesamowicie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Panel na wzmacniacz wycięty plazmą:)
Obrazek

Obrazek
Obudowa tegoż wzmaniacza wraz z nim
Obrazek
Moje inicjały
Obrazek
Moje inicjały w płycie kartonowo gipsowej wycięte dremelkiem podpiętym pod ploterek zamiast plazmy.
Obrazek



Tagi:

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 2173
Rejestracja: 29 lip 2005, 15:07
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#2

Post napisał: Piotr Rakowski » 05 gru 2011, 06:48

Stary - i to jest mistrzostwo! Zrobiłeś ze zbędnych materiałów maszynę, która działa, i jak widać jest wystarczająco skuteczna dla Twoich zastosowań. Przecież suma-sumarum o to chodzi!

Chwal się swoim THC - kol. chaos, właściciel forum, nie jest producentem tego układu, a jego sprzedawcą...
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 3540
Rejestracja: 24 gru 2006, 11:54
Lokalizacja: już tylko Mysłowice
Kontakt:

#3

Post napisał: cnccad » 05 gru 2011, 06:59

a co nie wolno :?:
chwalić się :?:
trzeba się pochwalić jak zrobiłeś coś dobrego :!:
Gratulacje :!:
Pozdrawiam.

Każda praca ma swoją wartość a zaniżanie jej wartości jest brakiem szacunku do pieniędzy i samych siebie.


Autor tematu
gawron77
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 5
Posty: 68
Rejestracja: 10 wrz 2011, 16:58
Lokalizacja: Myszków

chcecie to macie:)

#4

Post napisał: gawron77 » 05 gru 2011, 10:32

Uklad nie wymaga wiekszych wyjasnien. HF eliminowany jest przez dzielnik napięcia oraz kondensator C1 i diode D1 Kondensator ładuje się zanim dioda zdąży zadziałać.

Układ należy zasilać ze zwykłego zasilacza z transformatorem. Nie stosować zasilaczy impulsowych bo głupieją. Na początku próbowałem z zasilacza ATX ale cuda się z tym działy. Najlepiej sprawdził się zwykły zasilacz do anten TV dostępny w sklepie RTV po pare zł. Wystarczy uciać mu wtyczke do anteny i + podlutować pod +12V a - pod 0V.
Montaż i elementy:
filozofii nie ma, najpierw nazleży załatwuić jakąś myszke komputerową na kulkę. Wylutować z niej odbiorniki podczerwieni i wlutować w miejsce tranzystorów T1 i T2. W miejsce diód LED1 LED2 wstawić diody nadawcze z pilota. Dociąć sobie plastikowe rureczki i przymocować je tak aby jedna dioda z piliota nie oświetlała dwój odbiorników podczerwieni naraz. Wiecie napewno o co chodzi.
Zaprojektowałem to tak, ponieważ bałem sie, ze wywali diode D1 i HF pojdzie na sterwonik, a transoptorki są tylko do 5000V. Ale całe to badziewie LED1 Led2, czujniki z myszki można zastąpić transoptorkiem bo nic złego się z układem nie dzieje, nawet gdy niekiedy plazma nie chce zajarzyć i sadzi wysokim napięciem kilka sekund po układzie.
Sprawa podłączenia do asterownika cnc wygląda tak:
odizolowaną część z czujnikami z myszki podłączamy do pinów w lpt odpowiedzialnych za sterowanie palnika góra dół, pisze na schemacie.
Do ustrojstwa w waszym sterowniku odpowiedzialnym za GCODE M3 i M5 dorabiamy przekaźnik. I teraz macie 2 opcje. Przekaźnikiem załączamy i wyłączamy zasilacz urządzenia, ale po komendzie M5 i zgaszeniu plazmy z naładowanych kondensatorów w zasilaczu pociągnie Wam palnik o 5 mm do góry. Polecam wstawienie dodatkowego transoptorka lub tranzystorka, który po komendzie M3 łączy pin X1-2 z napięciem 5V.
a zasilacz wtykamy normalnie do gniazdka sieciowego na stałe i niech sobie będzie cały czas włączony:)

Jak będziecie chcieli budować ten uklad to zaprojektuje go dla Was porządnie na elementach przewlekanych i z ustrojstwem do opóźniania załączania go. Warto załączenie opóźnić o ok 1...2 sekundy, ponieważ zanim łuk się zajarzy to palnik daje nura na dół prosto w materiał. Ja akurat miałem w klamotach taki stycznik co opóźnia.
Potencjometr R12 służy do regulacji wysokości palnika a R13 do tolerancji położenia. Taka jakby bramka shmitta.
Życzę udanej zabawy z układem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Załączniki
THC.pdf
płytka. wydrukować na laserku i heja na żelazko:)
(9.2 KiB) Pobrany 540 razy

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 2173
Rejestracja: 29 lip 2005, 15:07
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#5

Post napisał: Piotr Rakowski » 05 gru 2011, 14:14

No dobrze, ale co jest czujnikiem wysokości?
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)


jacek-1210
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1027
Rejestracja: 25 mar 2011, 20:16
Lokalizacja: Radomsko

#6

Post napisał: jacek-1210 » 05 gru 2011, 14:33

O ile dobrze to widzę: na wejściu jest dzielnik R1-R2-R3, C1 odcina HF a D1 zabezpiecza przed nadmiernym napięciem na wejściu - wydaje mi się że podłaczenie palnika powinno mieć odwrotną biegunowość ale może się mylę (podłączenie D1 ?). Przerzutnik na wzmacniaczach, z prostą histerezą, separacja galwaniczna za pomocą LED1, LED2 + odbiorniki IR z myszki :grin: . Może do większej plazmy (większego napięcia) dzielnik wymagałby przekalibrowania. Najważniejsze że działa - dzięki Twórco !!! :mrgreen:

[ Dodano: 2011-12-05, 14:35 ]
Nie wiem czy zamiast pojedynczych rezystorów 1M (R1, R3) nie lepiej byłoby dać szeregowo kilka mniejszych - wydłużyłoby to drogę do przeskoku ewntualnej iskry z HF
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? :wink:


Autor tematu
gawron77
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 5
Posty: 68
Rejestracja: 10 wrz 2011, 16:58
Lokalizacja: Myszków

#7

Post napisał: gawron77 » 05 gru 2011, 16:27

w plaźmie plus jest na klemie.
dokładnie tak mam zrobione, złączone dwa rezystory po 2 megaomy 1 wat i owiniete szczelnie tasma izolacyjna. co do kalibracji dzielnika to specjalnie zostawiłem miejsce na dwa rezystory R9,R10. do regulacji histerezy służy potencjometr 10k.

Po poskładaniu wszystkiego, wyregulowaniu i przetestowaniu dobrze będzie prysnąć płytkę od spodu tam gdzie wchodzi HF lakierem. Obojętne jakim w sprayu, najlepiej bezbarwnym w celu zabezpieczenia przed wilgocią.

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 2173
Rejestracja: 29 lip 2005, 15:07
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#8

Post napisał: Piotr Rakowski » 05 gru 2011, 16:52

Mówicie Panowie w "sualhili" - jeszcze raz pytam, co jest bezpośrednim czujnikiem wysokości i jak się mają do tego czujniki optyczne, bo to akurat nie jest dokładnie wyjaśnione?
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 3540
Rejestracja: 24 gru 2006, 11:54
Lokalizacja: już tylko Mysłowice
Kontakt:

#9

Post napisał: cnccad » 05 gru 2011, 18:05

jako tako czujnika tu nie ma.
Układ mierzy napięcie łuku plazmowego i za pomocą dzielników trafia do do reszty układu.
Układ to "obrabia" tak że jak jest za niskie napięcie na plaźmie ( palnik za nisko ) to włącza się przekaźnik podnoszenia a jak za wysoko to przekaźnik opuszczania.
separacja ( czyli jak nazwałeś czujniki optyczne ) załatwia temat wyjść cyfrowych , czyli podnoszenia i opuszczania palnika.

układy THC działają jak miernik. Mierzą i sterują.
Tu akurat mierzy się napięcie łuku.
Ja testuję zabawkę kolegi Prokopcio i muszę powiedzieć że wymiata wiele układów THC. Jest naprawdę konkretna. Ale założę na jej temat osobny wątek.
Pozdrawiam.

Każda praca ma swoją wartość a zaniżanie jej wartości jest brakiem szacunku do pieniędzy i samych siebie.

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 2173
Rejestracja: 29 lip 2005, 15:07
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#10

Post napisał: Piotr Rakowski » 05 gru 2011, 22:55

Dzięki za wyjaśnienia. Teraz robi się to powoli zrozumiałe ;-)

Jeśli mówisz, że układ Prokopcia "wymiata" inne, to zdecydowanie nie jest to zabawka. Opisz ją koniecznie...
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”