Ploter plazmowy za 200zł:)

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.
Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 3537
Rejestracja: 24 gru 2006, 11:54
Lokalizacja: już tylko Mysłowice
Kontakt:

#21

Post napisał: cnccad » 20 gru 2011, 11:51

no akurat mam silnik AC i w poprzednim wykonaniu hamował na tolerancji 2mm co już było dużą dokładnością. Przekaźnik 16A go teraz hamuje prawie że w miejscu.
Teraz zasuwa jeszcze dokładniej bo silnik nie przelatuje swojej pozycji. Przy wolnych napędach pewnie będzie stawać dużo dokładniej. ale przy szybkim , niestety. Były objawy szycia czasami ale to naprawdę czasami i dokładność +/-2mm co nie było dla mnie w żaden sposób wadą.


Pozdrawiam.

Każda praca ma swoją wartość a zaniżanie jej wartości jest brakiem szacunku do pieniędzy i samych siebie.

Tagi:


galon
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 319
Rejestracja: 06 kwie 2007, 17:17
Lokalizacja: kieleckie

#22

Post napisał: galon » 20 gru 2011, 20:37

witam no ja akurat myślę o dc na magnesach stałych no i jeden przekaźnik sprawy nie załatwi ale zacznę się rozpisywać po testach aw

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 3537
Rejestracja: 24 gru 2006, 11:54
Lokalizacja: już tylko Mysłowice
Kontakt:

#23

Post napisał: cnccad » 20 gru 2011, 21:59

myślę że w dwóch przekaźnikach się zmieścisz a w ostateczności z układem hamowania to w trzech przekaźnikach.
prosty układ a się sprawdza.
Pozdrawiam.

Każda praca ma swoją wartość a zaniżanie jej wartości jest brakiem szacunku do pieniędzy i samych siebie.


galon
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 319
Rejestracja: 06 kwie 2007, 17:17
Lokalizacja: kieleckie

#24

Post napisał: galon » 20 gru 2011, 22:06

widzę że wiesz o czym mówię z modelarskich czasów mi zostało a to wolne Z myślę wykorzystać jako A to tylko zamysł ale śmiecimy koledze w temacie :oops:


Autor tematu
gawron77
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 5
Posty: 67
Rejestracja: 10 wrz 2011, 16:58
Lokalizacja: Myszków

#25

Post napisał: gawron77 » 17 wrz 2015, 21:01

Mały UPGRADE maszyny. Przeróbka na paski zębate.
Nowy sterownik i układ thc własnego projektu na atmelu.
Obrazek



:mrgreen:

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 4661
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

#26

Post napisał: adam Fx » 17 wrz 2015, 23:27

NO i elegancko :mrgreen:
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


moderasura
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 2
Posty: 36
Rejestracja: 12 lip 2015, 15:48
Lokalizacja: Kolberg

Re: chcecie to macie:)

#27

Post napisał: moderasura » 26 kwie 2016, 00:09

gawron77 pisze:Uklad nie wymaga wiekszych wyjasnien. HF eliminowany jest przez dzielnik napięcia oraz kondensator C1 i diode D1 Kondensator ładuje się zanim dioda zdąży zadziałać.

Układ należy zasilać ze zwykłego zasilacza z transformatorem. Nie stosować zasilaczy impulsowych bo głupieją. Na początku próbowałem z zasilacza ATX ale cuda się z tym działy. Najlepiej sprawdził się zwykły zasilacz do anten TV dostępny w sklepie RTV po pare zł. Wystarczy uciać mu wtyczke do anteny i + podlutować pod +12V a - pod 0V.
Montaż i elementy:
filozofii nie ma, najpierw nazleży załatwuić jakąś myszke komputerową na kulkę. Wylutować z niej odbiorniki podczerwieni i wlutować w miejsce tranzystorów T1 i T2. W miejsce diód LED1 LED2 wstawić diody nadawcze z pilota. Dociąć sobie plastikowe rureczki i przymocować je tak aby jedna dioda z piliota nie oświetlała dwój odbiorników podczerwieni naraz. Wiecie napewno o co chodzi.
Zaprojektowałem to tak, ponieważ bałem sie, ze wywali diode D1 i HF pojdzie na sterwonik, a transoptorki są tylko do 5000V. Ale całe to badziewie LED1 Led2, czujniki z myszki można zastąpić transoptorkiem bo nic złego się z układem nie dzieje, nawet gdy niekiedy plazma nie chce zajarzyć i sadzi wysokim napięciem kilka sekund po układzie.
Sprawa podłączenia do asterownika cnc wygląda tak:
odizolowaną część z czujnikami z myszki podłączamy do pinów w lpt odpowiedzialnych za sterowanie palnika góra dół, pisze na schemacie.
Do ustrojstwa w waszym sterowniku odpowiedzialnym za GCODE M3 i M5 dorabiamy przekaźnik. I teraz macie 2 opcje. Przekaźnikiem załączamy i wyłączamy zasilacz urządzenia, ale po komendzie M5 i zgaszeniu plazmy z naładowanych kondensatorów w zasilaczu pociągnie Wam palnik o 5 mm do góry. Polecam wstawienie dodatkowego transoptorka lub tranzystorka, który po komendzie M3 łączy pin X1-2 z napięciem 5V.
a zasilacz wtykamy normalnie do gniazdka sieciowego na stałe i niech sobie będzie cały czas włączony:)

Jak będziecie chcieli budować ten uklad to zaprojektuje go dla Was porządnie na elementach przewlekanych i z ustrojstwem do opóźniania załączania go. Warto załączenie opóźnić o ok 1...2 sekundy, ponieważ zanim łuk się zajarzy to palnik daje nura na dół prosto w materiał. Ja akurat miałem w klamotach taki stycznik co opóźnia.
Potencjometr R12 służy do regulacji wysokości palnika a R13 do tolerancji położenia. Taka jakby bramka shmitta.
Życzę udanej zabawy z układem.





Witam podpowie ktoś jak to podłączyć pod płytke SSK-MB2?

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 4661
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

#28

Post napisał: adam Fx » 26 kwie 2016, 00:48

sam nie sprawdzałem ale na pierwszym sachem napisane że X1-2 5V X1-1 X1-3 do portu lub przez transoptor czyli do pinów wejść a wejścia na tej płycie to np. Home czy e-stop.
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


moderasura
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 2
Posty: 36
Rejestracja: 12 lip 2015, 15:48
Lokalizacja: Kolberg

#29

Post napisał: moderasura » 26 kwie 2016, 00:57

Mam ten układ zrobiony na bazie transoptorów czyli np. X1-1 podpinam pod HOME Z a X1-3 HOME A bo mam wolne? no i te +5v to wiadome.Pod Plazme to lepiej podpiąć przy palniku i klemie czy lepiej z daleka od tego?

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 4661
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

#30

Post napisał: adam Fx » 26 kwie 2016, 21:07

Typowe thc podłączyłem przy/w źrudle
GND powinno być wspólne
Zanim podepniesz to zobacz czy działa i zwiera pin sygnału do masy.
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”