Ploter plazmowy za 200zł:)

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.
Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 3540
Rejestracja: 24 gru 2006, 11:54
Lokalizacja: już tylko Mysłowice
Kontakt:

#11

Post napisał: cnccad » 06 gru 2011, 07:11

Dodam tylko że łuk plazmowy to nic innego jak tylko napięcie stałe podane biegunem ujemnym na elektrodę w palniku "bombardowane" gazem naładowanym ładunkiem tą samą polaryzacją i plusem na materiał cięty ( i w dość sporej części napięciem stałym na dyszę palnika ale przez rezystor by ograniczyć prąd. Za duży prąd po prostu zniszczy dyszę ) . Napięcie stałe ma to do siebie że łuk takiego napięcia jest "ciągliwy" gdzie łuk napięcia zmiennego po prostu przy tej samej wartości ze względu na sinusoidę się zrywa.
Ważną rzeczą by się pozbywać zakłóceń jest dobre wy ekranowanie przewodu palnika oraz czego się nie powinniśmy bać podłączyć stół materiałowy do ochrony po mimo że jest na nim ładunek dodatni z plazmy.
Dla niektórych elektryków jest to nie normalna sytuacja że biegun dodatni podłączamy do ochrony ( masy ).
Już miałem kilkadziesiąt odpowiedzi na ten temat że co ja pisze … jak można plus podłączyć do masy :?:
Przecież to nie będzie działać :!:
To jest tak samo nie zrozumiałe jak to że nie napięcie uszkadza elektronikę a prąd danego napięcia. Fizyka :!:
Dlatego spora część elektroniki znosi np.10KV bez problemu bo swoją rezystancję wejściową ma na tyle dużą że nie stanowi oporu więc i prąd nie rośnie w jej obwodzie. Jeżeli wartość rezystancji wejściowej układu mierzącego zostanie zmniejszona w stosunku do danego napięcia , to wówczas zacznie rosnąć prąd co spowoduje uszkodzenie elektroniki.
Więc odporność na takie napięcia to dobry układ dzielnika napięcia który swoją rezystancją nie doprowadzi do samozniszczenia.

Układ kol. Prokopcio opiszę. Na razie się nim bawię poddając go nie jednokrotnie skrajnym warunkom pracy. Działa jak na razie :grin: , a nie zamierzam też generować takich warunków których nie przetrzyma.
To w końcu nie jest czarna skrzynka samolotu.


Pozdrawiam.

Każda praca ma swoją wartość a zaniżanie jej wartości jest brakiem szacunku do pieniędzy i samych siebie.

Tagi:

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 2173
Rejestracja: 29 lip 2005, 15:07
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#12

Post napisał: Piotr Rakowski » 06 gru 2011, 07:47

Super - połowy z tego nie rozumiem, ale drugą tak, co uważam za swój osobisty sukces :lol:

Swoją drogą kol. cnccad - uważam, że kol. Prokopcio to facet niezwykły. Znam go od dawna - od czasów, kiedy robiłem jeszcze swojego STEP2CNC. Był bardzo pomocny - przesłał mi nawet kod źródłowy swojego programu sterującego do plazmy. Pamiętam, że zachwyciło mnie, w jak banalny a skuteczny sposób zrobił pseudo-interpolację osi!

Potem wymyślił swój sterownik - który jest jednocześnie "przejściówką", USB-LPT, co pozwala na używanie go bezpośrednio z kontrolerami na LPT. Kapitalnie działa we współpracy z maszynami firmy Pyffel przy kuciu w obrazów w kamieniu.

Teraz jak mówisz "niezniszczalny" HTC. Naprawdę chylę czoła...
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 3540
Rejestracja: 24 gru 2006, 11:54
Lokalizacja: już tylko Mysłowice
Kontakt:

#13

Post napisał: cnccad » 06 gru 2011, 08:09

hehehe ...

Gadamy w czasie przeszłym o kol. Prokopcio. ( tak to jakoś zabrzmiało dziwnie ... :wink: )
Ja osobiście nie znam go. Ale piszę całkowicie bez stronnie. Jak mi się coś nie będzie mi podobać to napiszę. Co mi tam.
Ale też i uzasadnię.
Nie powiem ...
Miałem spore wątpliwości co do tego układu THC. Ale on po prostu działa. Kawy może nie robi ale i też jego zadanie takie nie miało być :wink:

I żeby była jasność dla osób które mogą stwierdzić moją stronniczość :!:
Układ od kol. Prokopcio zakupiłem , zapłaciłem na podstawie faktury proforma a następnie faktury VAT i żadnych gratisów nie było.
Również nie uzgadniałem z kol. Prokopcio tego co będę pisał kiedyś na forum.
To był po prostu zakup w celu testów który się skończy prawdopodobnie zainstalowaniem urządzenia w maszynie którą kończę.
Pozdrawiam.

Każda praca ma swoją wartość a zaniżanie jej wartości jest brakiem szacunku do pieniędzy i samych siebie.

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3460
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

#14

Post napisał: pitsa » 06 gru 2011, 08:36

cnccad pisze:To był po prostu zakup w celu testów który się skończy prawdopodobnie zainstalowaniem urządzenia w maszynie którą kończę.
No, to tak jak każdy. :-)
I nie żałujemy sobie uwag krytycznych, dzięki którym produkty Prokopcia stają się coraz doskonalsze.
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara
ostatni zawód świata - konsument


kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 13380
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

#15

Post napisał: kamar » 06 gru 2011, 08:39

cnccad pisze:Ja osobiście nie znam go.
A ja owszem. Miałem przyjemność poznać wraz z uroczą małżonką !!
cnccad pisze:Również nie uzgadniałem z kol. Prokopcio tego co będę pisał kiedyś na forum.
Opinie na forum uzgodniliśmy - ma być szczera, tyle tylko ,że u mnie to może potrwać :)
:)

Awatar użytkownika

jarenio
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 669
Rejestracja: 06 paź 2008, 22:48
Lokalizacja: TJE/KR
Kontakt:

#16

Post napisał: jarenio » 06 gru 2011, 09:54

pitsa pisze:No, to tak jak każdy.
nie bardzo :P
ale ja mam wersje przedprodukcyjną, którą udało mi się zjarać, dzięki czemu następne osoby już nie powinny mieć żadnych problemów.
BTW, mimo że część elektroniki poleciała, czasami sama z siebie, czasami z moją pomocą to i tak to co najważniejsze wytrzymało.


Gawron, jesteś k**** niesamowity Obrazek

(przydałą by się taka emota na forum, szczególnie na takie okazje)
Pozdrawiam; Jarek


Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2382
Rejestracja: 04 mar 2008, 08:14
Lokalizacja: Sulmierzyce

#17

Post napisał: Mariuszczs » 06 gru 2011, 11:08

Gawron koniecznie filmy na youtube.


Autor tematu
gawron77
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 5
Posty: 68
Rejestracja: 10 wrz 2011, 16:58
Lokalizacja: Myszków

#18

Post napisał: gawron77 » 18 gru 2011, 00:53

Film na youtubie

http://youtu.be/KkUd5-sVMSI

Obrazek

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 3540
Rejestracja: 24 gru 2006, 11:54
Lokalizacja: już tylko Mysłowice
Kontakt:

#19

Post napisał: cnccad » 20 gru 2011, 07:13

no ... działa przyzwoicie. Gratulacje pomysłu.
Ja jestem już po testach z cięciem na THC kol. Prokopcio i musiałem dobudować tylko dzielnik napięcia. Ale to "wina" urządzenia gdyż standartowo pracuje na napięciu ponad 300V a ja je obniżyłem do 150V i jest teraz OK. Nie jest to w żaden sposób wadą.
Prosty dzielnik na dwóch rezystorach i uruchomiłem THC. Działa bez zarzutu.
Wykonałem również układ hamowania na przekaźniku dla silnika osi "Z" i z +/- 2mm zeszłem do wartości +/- 0,2mm ... +/-0,3mm co jest już wyjątkowo dokładnym pozycjonowaniem.
Pozdrawiam.

Każda praca ma swoją wartość a zaniżanie jej wartości jest brakiem szacunku do pieniędzy i samych siebie.


galon
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 320
Rejestracja: 06 kwie 2007, 17:17
Lokalizacja: kieleckie

#20

Post napisał: galon » 20 gru 2011, 09:33

Witam do cnccad czy dobrze myślę że do sterowania Z zastosowałeś zwykły silnik prądu stałego bo ja tak kombinuję czekam tylko na THC pewnie na gwiazdkę dojdzie.
Do autora wątku ---zawsze wierzyłem że Polak potrafi :grin: ---z wyrazami uznania AW

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”