PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
cosimo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 253
Posty: 554
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

Re: PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

#1851

Post napisał: cosimo » 12 maja 2018, 22:30

Czy w nowej wersji w grawerowaniu 3d zostały opcje G3D ,nie mogę do tego dojść .
W menu podręcznym gdy klikniesz na konkretny kontur:
Obrazek
No i nie działa PAN rolką myszki w CAM-ie.
PAN jest jak przytrzymasz oba klawisze myszy - ale nie pytaj dlaczego tak :)



Tagi:


bartekn86
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 2
Posty: 91
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24

Re: PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

#1852

Post napisał: bartekn86 » 13 maja 2018, 06:44

Czy jest jakiś manual, "how to "dla pikocama ?
Dziękuję


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 253
Posty: 1319
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

#1853

Post napisał: RobWan » 13 maja 2018, 09:35

Tylko to co masz w News na stronie Piko.

Robert


potek74
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 17
Rejestracja: 21 kwie 2016, 21:28
Lokalizacja: Suchy Las

Re: PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

#1854

Post napisał: potek74 » 14 maja 2018, 23:00

Witam wszystkich
Chciał bym do sterowania mojej maszyny użyć piko cnc. Zainstalowałem nową wersję demo i mam kilka pytań:
- czy piko cnc (chodzi w szczególności o cama ) wykorzystuje wielordzeniowość procesora
- czy obszar roboczy i interfejs cama można dostosować w indywidualny sposób, żeby mógł być inny niż samego programu ( chodzi mi o kolorystykę , wymiar siatki np: 2mm lub 5mm, czy są prowadnice do których można przyciągać figury
- czy w pełnej wersji z płytką można zapisać gotowy plik z cama np: do dxf, plt, itp.:
Ogólnie nowa wersja według mnie rozwija się w dobrym kierunku.
Pozdrawiam


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 253
Posty: 1319
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

#1855

Post napisał: RobWan » 14 maja 2018, 23:10

potek74 pisze:- czy obszar roboczy i interfejs cama można dostosować w indywidualny sposób, żeby mógł być inny niż samego programu ( chodzi mi o kolorystykę , wymiar siatki np: 2mm lub 5mm, czy są prowadnice do których można przyciągać figury

Kolory wszędzie będą takie same. Siatki się nie definiuje. Zwiększasz powiększenie to i siatka rośnie. Prowadnic nie ma.
potek74 pisze: czy w pełnej wersji z płytką można zapisać gotowy plik z cama np: do dxf, plt, itp.:

Nie, ale nawet nie widzę potrzeby. CAM na wejściu ma te pliki. To nie jest CAD.

Robert


Maniek^^
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 7
Posty: 47
Rejestracja: 18 paź 2007, 19:55
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Re: PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

#1856

Post napisał: Maniek^^ » 16 maja 2018, 11:54

Odnośnie nowej wersji. Zaznaczam w pomiarze długości narzędzia że czujnik jest zainstalowany i pomiar automatyczny przy ref. Po wyłączeniu programu zaznaczona opcja nie jest zapamiętywana..

Awatar użytkownika

Autor tematu
cosimo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 253
Posty: 554
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

Re: PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

#1857

Post napisał: cosimo » 16 maja 2018, 15:07

Dzięki, że zauważyłeś. Na stronie wisi już poprawka. Zrobiłem także kilka sugestii jakie się pojawiły.

Awatar użytkownika

mitek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 164
Posty: 724
Rejestracja: 09 cze 2009, 22:06
Lokalizacja: k/Krakowa
Kontakt:

Re: PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

#1858

Post napisał: mitek » 18 maja 2018, 11:54

Dla mnie bomba :)
Brakuje mi jednak opcji o której mówiliśmy kiedyś czyli:
- Gdy kliknę zmianę punktu wejścia to przy każdym kolejnym elemencie muszę klikać ponownie... Super by był gdyby guzik się "wciskał" działał aż do momentu zmiany na inny...

To jedna rzecz a druga to guzik który usuwa linie ale do przecięcia z następną. Wiem że teraz to można zrobić najpierw dodając punkt w punkcie przecięcia się linii no ale jak mam poprawiać np 30 liter to schodzi. Obecnie robię to w innym oprogramowaniu ale skoro Piko takie świetne to czemu nie tu :)

Dodane 54 minuty 7 sekundy:
W domu działa a na maszynie nie... mam dość wiekowe PC z GeForce 7300 GT i Windows 10 ale na ekranie gdzie powinien być rysunek nic nie widać. ikony i sama aplikacja zachowuje się normalnie. Co mogę zrobić ?
Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi :-D

Awatar użytkownika

Jaszuk88
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 20
Posty: 721
Rejestracja: 14 gru 2007, 19:54
Lokalizacja: nasza galaktyka
Kontakt:

Re: PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

#1859

Post napisał: Jaszuk88 » 10 lip 2018, 08:53

Witam, wysypały mi się komputery i mam problem.
Potrzebuje program PikoCNC z serii 2 i działający z nim FirmWare dla płytki V1
najchętniej najnowszą wersję z możliwych (nie pamiętam jaki miała numer),
bardzo proszę o przesłanie na maila lub umieszczenie w wątku dla potomnych :) - sprawa już dość pilna:
janusz.wojcik.poczta małpa gmail.com

Awatar użytkownika

StoneArt
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 30 sie 2018, 16:23

Re: PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

#1860

Post napisał: StoneArt » 30 sie 2018, 16:37

Hello

I am having a problem and I have attempted on several occasions to contact PIKO but have had no reply

Does PIKO have a English software for the controller or can I change the language on the software.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”