PikoCNC profil tokarki

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Patryk K
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 5
Rejestracja: 05 lis 2021, 21:18

Re: PikoCNC profil tokarki

#21

Post napisał: Patryk K » 14 gru 2021, 00:26

Problem zdublowanego wymiaru w osi X rozwiązany 1 kliknięciem w ustawieniach programu, niestety do wszystkiego muszę docierać sam.




bartekn86
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 375
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: PikoCNC profil tokarki

#22

Post napisał: bartekn86 » 15 gru 2021, 22:09

radziu45 pisze:
08 gru 2021, 07:41
Naucz się pisać gkody z palca , nie jest to trudne , ja tak piszę i mam ich już dużo gotowych i tylko zakładam materiał i start .
Powodzenia w powierzchniówce gdzie jest półtorej miliarda wektorów i 16 wątkowy współczesny proc to mieli przez 5 godzin ;-)

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Posty: 6237
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: PikoCNC profil tokarki

#23

Post napisał: tuxcnc » 16 gru 2021, 09:04

Miałem się nie odzywać, ale nie wytrzymam jak nie zapytam.
Czemu ma służyć ten masochizm?
Rozumiem że do frezarki/plotera PikoCNC może mieć jakiś sens, bo ludzie mają różny poziom wiedzy, różne potrzeby, różne upodobania, ale dlaczego uparliście się wepchnąć to do tokarki, która jest specyficzną maszyną i wymaga specyficznych rozwiązań?


Avalyah
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2002
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: PikoCNC profil tokarki

#24

Post napisał: Avalyah » 16 gru 2021, 09:47

tuxcnc pisze:dlaczego uparliście się wepchnąć to do tokarki, która jest specyficzną maszyną i wymaga specyficznych rozwiązań?

Bo jest prosty w obsłudze, nie wymaga babrania się z portami szeregowymi, machami ani linuxami. Kupujesz poleasingowego kompa za kilka stówek, odpalasz na tym piko, po ethernecie łączysz ze sterownikiem i voila, działa. Konstrukcja prosta jak budowa cepa.

Dla mnie w tej prostocie siła, bo im prostszy system tym mniej może pójść nie tak, łatwiej naprawić, a programy i tak robię w CAMie. Także też przymierzam się w takim razie do piko na przyszłej tokarce.

Tylko czemu nie da się żadnych informacji o tym znaleźć na stronie, zaskakujące jest dla mnie jak mało jest dokumentacji czegokolwiek. Myślałby kto, że jak się sprzedaje swój produkt to chciałoby się go zareklamować i opisać, co potrafi, no ale...

Dodane 1 minuta 42 sekundy:
Patryk K pisze:
09 gru 2021, 21:03
Chyba nie o to chodzi aby opłacać co miesiąc program, w którym projektujesz, robisz CAM, symulacje itd aby później w maszynie za 30k pisać ręcznie "iksy i zety" na 200 lub więcej wierszy :)
Udało się? Na frezarkę zadziałał fanucowy post procesor, tylko trzeba było z niego wyrzucić odwrotne posuwy (inverse time coś tam). Może na tokarce też taki fanucowy się nada?


radziu45
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 17
Posty: 63
Rejestracja: 18 gru 2015, 16:08
Lokalizacja: Wręczyca Wielka

Re: PikoCNC profil tokarki

#25

Post napisał: radziu45 » 16 gru 2021, 10:06

Rozumiem że do frezarki/plotera PikoCNC może mieć jakiś sens, bo ludzie mają różny poziom wiedzy, różne potrzeby, różne upodobania, ale dlaczego uparliście się wepchnąć to do tokarki, która jest specyficzną maszyną i wymaga specyficznych rozwiązań?


To co takiego jest specyficznego jest w tokarce że Piko nie nadaje się ?
Chyba bardziej twoje nastawienie do tego programu .

Ja mam na tokarce Piko i jestem zadowolony , dziesięć narzędzi na talerzu samo się zmienia i co potrzeba więcej .

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Posty: 6237
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: PikoCNC profil tokarki

#26

Post napisał: tuxcnc » 16 gru 2021, 10:20

radziu45 pisze:
16 gru 2021, 10:06
Ja mam na tokarce Piko i jestem zadowolony , dziesięć narzędzi na talerzu samo się zmienia i co potrzeba więcej .
Masz enkoder na wrzecionie? Gwintowanie? Obroty wrzeciona skorelowane ze średnicą?


Avalyah
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2002
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: PikoCNC profil tokarki

#27

Post napisał: Avalyah » 16 gru 2021, 11:28

tuxcnc pisze:Masz enkoder na wrzecionie? Gwintowanie? Obroty wrzeciona skorelowane ze średnicą?

No jest to w piko, przynajmniej patrząc na instrukcję do najnowszej wersji z tym profilem tokarki.

Dodane 34 sekundy:
radziu45 pisze:Ja mam na tokarce Piko i jestem zadowolony , dziesięć narzędzi na talerzu samo się zmienia i co potrzeba więcej .

Sam ogarniałeś, co i jak czy ktoś Ci pomagał w tym?

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Posty: 6237
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: PikoCNC profil tokarki

#28

Post napisał: tuxcnc » 16 gru 2021, 11:46

Avalyah pisze:
16 gru 2021, 11:28
No jest to w piko, przynajmniej patrząc na instrukcję do najnowszej wersji z tym profilem tokarki.
Faktycznie, znalazłem http://www.pikocnc.com/download/Relase_540.pdf, podstawową funkcjonalność to zapewnia.
Ciekawi mnie tylko czy "impulsator zadajnika" to jest pełny enkoder, czy tylko sam index.

Awatar użytkownika

TOP67
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2224
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: PikoCNC profil tokarki

#29

Post napisał: TOP67 » 16 gru 2021, 13:16

tuxcnc pisze:
16 gru 2021, 11:46
Ciekawi mnie tylko czy "impulsator zadajnika" to jest pełny enkoder, czy tylko sam index.
A to nie jest impulsator do ręcznego przesuwania?
Index wrzeciona też musi być, skoro ma gwintowanie. I to raczej z enkoderem co najmniej co 5 stopni.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Posty: 6237
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: PikoCNC profil tokarki

#30

Post napisał: tuxcnc » 16 gru 2021, 13:49

TOP67 pisze:
16 gru 2021, 13:16
I to raczej z enkoderem co najmniej co 5 stopni.
Nie.
Mach chodzi na samym indeksie.
Działa to przy dużej bezwładności wrzeciona i małych oporach skrawania, ale o gwintowaniu na sztywno można oczywiście zapomnieć.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”