obróbka tytanu

Dyskusje dotyczące frezowania i frezarek konwencjonalnych.

Autor tematu
Waldek_JP
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 7

Post napisał: Waldek_JP » 05 maja 2009, 19:24

nie chodzi mi o wlamywanie sie ! do somochodow itp ! z tego co wiem to sie nie da pociagnac samochodu ! o cos innego mi chodzi !!

Tagi:

Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: Mariuszczs » 05 maja 2009, 19:55

szkoda się rozwodzić jak niewiadomo co to będzie
daj rysunek jakiś to będzie wiadomo

rabbitzzz
Posty w temacie: 1

Post napisał: rabbitzzz » 29 maja 2009, 11:57

tytan jeśli ma się narzędzia z węglika i dobre chłodzenie daje się spokojnie obrabiać. Oczywiście nie wszystkie stopy ale np TiAl6V4.
Małe obroty, mały posuw i duża głębokość skrawania.
Przy dużych obrotach spalisz narzędzie, przy dużym posuwie wykruszysz ostrze lub po prostu je złamiesz.
Tak jak koledzy wspominają wrzuć rysunek a pomożemy. Podejrzewam że nie będzie większych problemów.
Może się okazać że na zwykłej maszynie zrobienie tego klucza potrwa bardzo długo ze względu na skomplikowany kształt i dlatego ktoś nie chce się tego podjąć.
Co mówi rdza do rdzy???? "Poloneza czas zacząć"!

czort
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: czort » 14 maja 2010, 23:39

Witam
Czy możecie Koledzy polecić jakąś literaturę na temat obróbki stopów tytanu ? Temat interesuje mnie o tyle że ostatnio jeden z klientów coś przebąkiwał a ja nie wiem czy jest się czego bać.

PS.
a w czasach dzisiejszych za "flaszkę" można zrobić jedynie porządnego kaca .

Awatar użytkownika

CNCRob
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9

Post napisał: CNCRob » 14 maja 2010, 23:46

czort pisze:klientów coś przebąkiwał a ja nie wiem czy jest się czego bać.
bać się bąków klienta? to są jakieś inne niż własne? :)
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.

piotrekcha

Post napisał: piotrekcha » 21 lut 2011, 17:46

Witam
Jak już wspominał rabbitzzz ważnymi czynnikami w obróbce tytanu są narzędzie oraz chłodzenie. Poszukaj w katalogach producentów( np. Sandvick Coromat) płytki do skrawania stopu tytanu. Na podstawie katalogu dobierzesz płytki w zależności od struktury stopu tytanu jaki masz obrabiać, następnie dobierzesz parametry skrawania.
Co do chłodzenia to podczas obróbki tytan należy bardzo intensywnie chłodzić ponieważ, jak już wspomniano wcześniej, ciepło podczas procesu nie rozchodzi się po materiale tylko gromadzi się na styku narzędzie-przedmiot obrabiany. Jeżeli narzędzie nie jest odpowiednio chłodzone natomiast się stępi. Ciecz chłodząca powinna być doprowadzana w dużej ilości i pod dużym ciśnieniem, wtedy ciepło będzie odprowadzane razem z wiórem.
Co do ceny tytanu pręt GRADE II fi5 na 1000mm 30 Euro netto, pręt był potrzebny do części wirującej maszyny.

Pozdrawiam

Diamantech

Post napisał: Diamantech » 28 wrz 2011, 16:45

Polecam narzędzia z diamentu PKD. Idealnie nadaje się do tytanu, jeśli byłbyś w stanie podać stop wtedy mógłbym dobrać odpowiednią wielkość ziarna dla tego stopu.
Precyzyjne narzędzia diamentowe, MKD, PKD, PCBN

adniem21
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 5

Post napisał: adniem21 » 19 mar 2014, 13:22

Witam, potrzebuje troszkę pomocy odnośnie frezowania tytanu, będę wykonywał ozdobne frezowanie na blaszkach tytanu przeznaczonych na rękojeści do scyzoryków, do dyspozycji mam małą frezarkę/stojak frezerki proxxona i wrzeciono boscha o mocy 500w i prędkości 27000obr/min, bez regulacji obrotów niestety, i teraz pytanie czy obroty nie bedą zbyt duże jak dla tytanu i jakie frezy wybrać, potrzebuję frez z końcówką kulową f 3mm i V90.

Awatar użytkownika

CNCRob
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9

Post napisał: CNCRob » 20 mar 2014, 18:47

adniem21 pisze:Witam, potrzebuje troszkę pomocy odnośnie frezowania tytanu, będę wykonywał ozdobne frezowanie na blaszkach tytanu przeznaczonych na rękojeści do scyzoryków, do dyspozycji mam małą frezarkę/stojak frezerki proxxona i wrzeciono boscha o mocy 500w i prędkości 27000obr/min, bez regulacji obrotów niestety, i teraz pytanie czy obroty nie bedą zbyt duże jak dla tytanu i jakie frezy wybrać, potrzebuję frez z końcówką kulową f mm i V90.
Odpowiem krótko. Zapomnij o tej robocie na tej maszynie. Stopisz frez zanim wjedziesz w material. Raz to maszyna zapewne zbyt mało sztywna, dwa to zbyt duże obroty. Max prędkość skrawania przy tytanie to 60 dobrymi narzedziami. Teraz sobie policz czy taka osiągniesz.
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.

adniem21
Posty w temacie: 5

Post napisał: adniem21 » 20 mar 2014, 19:42

dla freza 3mm muszę mieć ok 5000tys obrotów czy zmieniając wrzeciono na jakieś z regulacją to coś pomoże?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezowanie / Frezarki Konwencjonalne”