obróbka tytanu
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 7
jak juz wczesniej pisalem jestem zielony w temaci ! ja tego nie robie tylko zlecam chłopinie co pracuje na zakladzie na frezarce i nie wiem jak on to robi itp. Poprostu powiedzial mi ze by mu sie zepsula frezarka czy cos takiego ! a w tym materiale bylo chyba ponad 50 herca,czy jakos tak,czyli mowicie ze z tytanem powinien sobie poradzic ?
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Tak - jeśli nie było by możliwośc obróbki to by materiału nie stosowano, a tytan jest do przejścia w zwykłym warszatcie.
50 HRC - a nie herca - jest to skala twoardości zdaje się rockwela .
Waldek jak chesz coś robić to możesz sobie w wolnych chwilach poczytać forum i zdobędziesz wiedzy - nikt ci nie ściemni że się nie da, albo też nikt cię nie oskubie do zera za byle pierdółkę.
50 HRC - a nie herca - jest to skala twoardości zdaje się rockwela .
Waldek jak chesz coś robić to możesz sobie w wolnych chwilach poczytać forum i zdobędziesz wiedzy - nikt ci nie ściemni że się nie da, albo też nikt cię nie oskubie do zera za byle pierdółkę.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 9
najlepiej bedzie jak pojdziesz do goscia ktory powiedzial, ze sie nie da i zapytasz czym robil i jakimi parametrami? to bylo u ciebie w warsztacie i to jakis twoj podwladny czy chciales to zlecic jakiejs firmie? mialem z tytanem bardzo duzo do czynienia i uwierz mi, jesli sie wszystko dobrze dogra to nie ma najmniejszego problemu z jego obrabianiem. jaka to frezarka?
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
jeżeli z 50HRC sobie nie poradził to z tytanem tym bardziej, nie żeby było to trudne ale nie każdym narzędziem się da. Ja bym rozważył zmianę warsztatu bo chyba się komuś nie chce albo ma narzędzia typu HSS.Waldek_JP pisze:narzedzia to byl klucz trzepieoniowy firmy facom ! bardzo twardy ! ale niestety z tego co mi powiedzial nie do obrobki ! cos zaczol gadac o jakims odpuszczaniu itp.ale wiecej motki niz to warte.a narzedzie ktore chce wykonac jest malym kluczykiem ktory musi byc bardzo wytrzylamy i nie moze sie lamac ! a bedzie na niego napierana duza sila !
Tak sobie myślę - po co tytan -materiał pioruńsko drogi (widziałem jak dokładnie zbierano wióry na złom), może wystarczyłaby stal spręzynowa -po obróbce cieplnej bardzo twarda (robiono z takiej stali noże do fabryk płyt wiórowych, a kawał resora zawsze znajdziesz na złomowisku- o ile były robione z takiej stali).
Tak sobie myślę jaki jest sens robienia klucza który się nie złamie -przecież lepiej złamać klucz niż ukręcić coś tym kluczem

-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 7
ja nie zlecam wykonania tego firma,tylko mojemu znajomemu ktory pracuje w firmie na frezarce i mi to robia za flaszeczke xD a tytan nie jest az taki drogi ! moge zainwestowac pare groszy ! tylko boje sie ze znowu wyjdzie lipa i nie podoba z tym zadaniem ! a maoze by sie ktos podja takiej robotki xD ??
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 9
no troche sie sprawa wyjasnila. obawiam sie, ze za flaszeczke nikt tego tobie nie wystruga. zapewne nie ma na to narzedzi ktore musialby specjalnie zamawiac i sa troche drogie i chodzi jeszcze o proces obrobki, po cichu przed szefem tego nie zrobi bo przy tytanie jednak jest sporo halasu... sztywnosc maszyny itp...
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3