obróbka tytanu

Dyskusje dotyczące frezowania i frezarek konwencjonalnych.

Autor tematu
Waldek_JP
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 7

Post napisał: Waldek_JP » 01 maja 2009, 13:25

jak juz wczesniej pisalem jestem zielony w temaci ! ja tego nie robie tylko zlecam chłopinie co pracuje na zakladzie na frezarce i nie wiem jak on to robi itp. Poprostu powiedzial mi ze by mu sie zepsula frezarka czy cos takiego ! a w tym materiale bylo chyba ponad 50 herca,czy jakos tak,czyli mowicie ze z tytanem powinien sobie poradzic ?

Tagi:

Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: Mariuszczs » 01 maja 2009, 13:30

Tak - jeśli nie było by możliwośc obróbki to by materiału nie stosowano, a tytan jest do przejścia w zwykłym warszatcie.

50 HRC - a nie herca - jest to skala twoardości zdaje się rockwela .

Waldek jak chesz coś robić to możesz sobie w wolnych chwilach poczytać forum i zdobędziesz wiedzy - nikt ci nie ściemni że się nie da, albo też nikt cię nie oskubie do zera za byle pierdółkę.

Awatar użytkownika

CNCRob
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9

Post napisał: CNCRob » 01 maja 2009, 13:58

najlepiej bedzie jak pojdziesz do goscia ktory powiedzial, ze sie nie da i zapytasz czym robil i jakimi parametrami? to bylo u ciebie w warsztacie i to jakis twoj podwladny czy chciales to zlecic jakiejs firmie? mialem z tytanem bardzo duzo do czynienia i uwierz mi, jesli sie wszystko dobrze dogra to nie ma najmniejszego problemu z jego obrabianiem. jaka to frezarka?
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.

Seba-Jongen
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: Seba-Jongen » 01 maja 2009, 14:39

Waldek_JP pisze:narzedzia to byl klucz trzepieoniowy firmy facom ! bardzo twardy ! ale niestety z tego co mi powiedzial nie do obrobki ! cos zaczol gadac o jakims odpuszczaniu itp.ale wiecej motki niz to warte.a narzedzie ktore chce wykonac jest malym kluczykiem ktory musi byc bardzo wytrzylamy i nie moze sie lamac ! a bedzie na niego napierana duza sila !
jeżeli z 50HRC sobie nie poradził to z tytanem tym bardziej, nie żeby było to trudne ale nie każdym narzędziem się da. Ja bym rozważył zmianę warsztatu bo chyba się komuś nie chce albo ma narzędzia typu HSS.

Tak sobie myślę - po co tytan -materiał pioruńsko drogi (widziałem jak dokładnie zbierano wióry na złom), może wystarczyłaby stal spręzynowa -po obróbce cieplnej bardzo twarda (robiono z takiej stali noże do fabryk płyt wiórowych, a kawał resora zawsze znajdziesz na złomowisku- o ile były robione z takiej stali).

Tak sobie myślę jaki jest sens robienia klucza który się nie złamie -przecież lepiej złamać klucz niż ukręcić coś tym kluczem :wink:

Autor tematu
Waldek_JP

Post napisał: Waldek_JP » 01 maja 2009, 16:31

ja nie zlecam wykonania tego firma,tylko mojemu znajomemu ktory pracuje w firmie na frezarce i mi to robia za flaszeczke xD a tytan nie jest az taki drogi ! moge zainwestowac pare groszy ! tylko boje sie ze znowu wyjdzie lipa i nie podoba z tym zadaniem ! a maoze by sie ktos podja takiej robotki xD ??

Awatar użytkownika

CNCRob
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9

Post napisał: CNCRob » 01 maja 2009, 21:07

no troche sie sprawa wyjasnila. obawiam sie, ze za flaszeczke nikt tego tobie nie wystruga. zapewne nie ma na to narzedzi ktore musialby specjalnie zamawiac i sa troche drogie i chodzi jeszcze o proces obrobki, po cichu przed szefem tego nie zrobi bo przy tytanie jednak jest sporo halasu... sztywnosc maszyny itp...
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.

Autor tematu
Waldek_JP

Post napisał: Waldek_JP » 01 maja 2009, 21:52

wlasnie o to chodzi ze to trzeba zrobic po cichaczu,bo chodza kontrole po zkladzie co kto robi ! i w tym jest problem ! to moze dlatego niechce sie zabierac do tego ! Znalazl by sie ktos kto by sie podja wyfrezowania mi tego otrzywisnie za zaplata !

Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: Mariuszczs » 02 maja 2009, 10:41

no ale to pokaż rysunek albo zdjęcie bo znaleźć się znajdzie ktoś

gewara
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

Post napisał: gewara » 04 maja 2009, 13:48

Seba-Jongen pisze:
Waldek_JP pisze: Tak sobie myślę jaki jest sens robienia klucza który się nie złamie -przecież lepiej złamać klucz niż ukręcić coś tym kluczem :wink:
chyba że np. stacyjkę w jakiejś "bryce" :wink:

okonik1

Post napisał: okonik1 » 04 maja 2009, 20:49

co do tytanu , to zupełnie się nie nadaje na "kluczyk" , chłopina naoglądał się filmów , o włamywaczach ,są specjalne stopy z domieszką tytanu ale nie dokupienia na rynku np ALPHA oj trudno go skubnąc normalnie ciężko go nawet wycinac drutem , na kluczyki się nadaje

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezowanie / Frezarki Konwencjonalne”