Obóbka na tokarce dla czego taka powierzchnia
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 8
Obóbka na tokarce dla czego taka powierzchnia
Witam od pewnego czasu zauważyłem pewną nieprawidłowość. Otóż podczas toczenia wiórem powyżej 0,5 mm wszystko jest ok, ale jak zbieram mniej tym gorzej ,na foto detal z lewej po wiórze 1mm a po prawej 0,3mm robią się takie pierścienie na obwodzie.

Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Im mniej zbierasz tym bardziej ostry musisz mieć nóż. Głównie chodzi o to, żeby promień krawędzi skrawającej, a zawsze jakiś istnieje, był znacznie mniejszy niż grubość warstwy zbieranej. Przy większym promieniu nóż częściowo zgniata materiał zamiast go skrawać na całej grubości. Przy stosowaniu płytek do obróbki wykańczającej bardzo ważny jest ich dobór.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
Dwie przyczyny.
Po pierwsze - obróbkę wykańczającą robi się innymi płytkami, niż obróbkę zgrubną. Najważniejsze, że promień naroża do wykończenia jest mniejszy.
Po drugie, w obróbce wykańczającej musisz zwiększyć prędkość. Daj, jeśli to zwykła stal w okolicach 220 m/min i powinno być zdecydowanie lepiej.
Po pierwsze - obróbkę wykańczającą robi się innymi płytkami, niż obróbkę zgrubną. Najważniejsze, że promień naroża do wykończenia jest mniejszy.
Po drugie, w obróbce wykańczającej musisz zwiększyć prędkość. Daj, jeśli to zwykła stal w okolicach 220 m/min i powinno być zdecydowanie lepiej.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 8
To akurat nie możliwe toczę głównie składakami w tym wypadku SDJCR z płytką o narożu 8Popraw geometrię noża, zwłaszcza spływu wióra
Obroty 700/min posów 0,13mm/obr.
Zawsze używałem tych samych płytek i było dobrze taki stan trwa od kilku dni stąd moje pytanie czy nie jest to spowodowane jakimiś powstałymi luzami.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4

;]
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Ja stosuję zasadę , że nie daję mniejszego wióra jak ,,R" noża .piotrfire pisze:To akurat nie możliwe toczę głównie składakami w tym wypadku SDJCR z płytką o narożu 8Popraw geometrię noża, zwłaszcza spływu wióra
....
p.s.
W książkach też o tym piszą ....
http://zapodaj.net/a512bdd3c104f.jpg.html
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki