Noże składaki do Nutool

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.

szopenn
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 35
Posty: 456
Rejestracja: 21 gru 2015, 11:22
Lokalizacja: Lublin

#201

Post napisał: szopenn » 30 paź 2016, 08:02

HEj.. jak kupilem tokarkę to sam zadałem takie pytanie i powiem Ci tak.. noże na TPUN olej.. co z tego że płytki są tanie jak jakość toczenia i trwałość jest do niczego.... po przejściu na CCMT jestem megazadowolony, ale próbkowanie płytek też kosztuje.... nie wszystkie są dobre, te powszechnie występujące na allegro nie są złe, ale super też nie są...

Chyba nie da się też kupić zestawu sensownie, bo np w takim zestawie SCLCR ma płytkę 06 a to trochę na nic.. płytka jest mała i nie zbyt udaroodporna.

http://allego.pl/noz-tokarski-noze-toka ... 54525.html

Ale ten zestaw ostatecznie mógłbyś wziąć tylko nóż SCLCR kup dodatkowy na płytkę 09T



Tagi:


Avalyah
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1464
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

#202

Post napisał: Avalyah » 30 paź 2016, 09:31

rdarek pisze: proszę bardzo jednak twórca tematu jak i imaków ostatnio się nie odzywa
https://www.cnc.info.pl/topics89/imak-s ... t17434.htm
Dzięki. To chyba Kolega lepiej z nutoolem trafił niż ja :smile: i wrzeciono ma wyżej albo niższy cały support.

Także z tymi 16x16 do nutoola bym uważał, trzeba najpierw sprawdzić, czy jest taka możliwość w danym modelu.


szopenn
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 35
Posty: 456
Rejestracja: 21 gru 2015, 11:22
Lokalizacja: Lublin

#203

Post napisał: szopenn » 30 paź 2016, 09:37

on ma już imak szybkozmienny...


Avalyah
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1464
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

#204

Post napisał: Avalyah » 30 paź 2016, 13:31

Mówię ogólnie, żeby w ciemno bez sprawdzania nie kupować, bo trochę się te modele nutoola jednak różnią. W jednym się da, w innym może się nie dać.

Awatar użytkownika

rc36
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 21
Posty: 1859
Rejestracja: 11 kwie 2014, 01:25
Lokalizacja: Bydgoszcz

#205

Post napisał: rc36 » 30 paź 2016, 13:55

Do żadnego nutoola nie wejdzie bez przeróbek nóż 1616, natomiast były przypadki, że pasował nóż 1414, ale to chyba jakaś chińska norma grubości noży. Ja noże 1616 cieniuję w uchwycie trój szczękowym i po takim zabiegu wychodzi nóż 12x16.


rdarek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 13
Posty: 1773
Rejestracja: 04 sty 2013, 23:30
Lokalizacja: 3miasto

#206

Post napisał: rdarek » 30 paź 2016, 15:12

Avalyah pisze:Także z tymi 16x16 do nutoola bym uważał, trzeba najpierw sprawdzić, czy jest taka możliwość w danym modelu.
Fakt potrafią być różnice wysokości, do osi toczenia około 4-5mm dlatego mam kłopot z zastosowaniem noży z trzonkiem 10x10. Będą się robiły nowe kostki już nieco poprawione.
Specjalnie dla kolegi sesja zdjęciowa:

Obrazek

Ze wskazanego zestawu używam tych dwóch noży pozostałe praktycznie leżą w pudełeczku.
Obrazek

Obrazek

Te 16-tki kupowane na aliexpresie tylko ten czas dostawy uuuuuuu. :twisted:
Obrazek

Obrazek
Kolego RC36 teraz pasują noże 16x16 bez przerabiania ich.
Fakt oryginalny imak pozwoliłby mi praktycznie wepchnąć nóż 14x14.
Właśnie sprawdziłem mam zrobiony uchwyt do przecinaka 10x3 z trzonka noża 16x16 i miałem w nim wysokość do osi 13,3mm
Sorki fotki robione telefonem :oops:


Avalyah
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1464
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

#207

Post napisał: Avalyah » 30 paź 2016, 16:01

Ładna sesja :grin: Ja tu widzę Kolega ma jeszcze prześwit między kostką z nożem, a sankami. U mnie jak zamontuję nóż 12x12 to mniej tego prześwitu mam, a kostka wygląda podobnie. Od powierzchni sanek do osi mam około 17mm, jak będzie okazja to też zdjęcie jakieś wrzucę.

Awatar użytkownika

c64club
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 350
Rejestracja: 22 sie 2011, 21:26
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

#208

Post napisał: c64club » 04 mar 2017, 00:34

Taki sobie uczyniłem scyzoryk w pół godziny:
Obrazek
Obrazek

Tak, spawany, szlifowany szlifierką kątową, a wznios noża ustalony strzałem z młotka w imadle. Ale tnie jak najthebestsze fabryczne.
Płytki to okazyjnie kupiona garść lutowanych, nówek.

Opis tego i innych noży-samoróbek + zdjęcia: http://grzegorski.net/wiki/doku.php?id= ... _tokarskie

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 34
Posty: 9463
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

#209

Post napisał: RomanJ4 » 04 mar 2017, 09:53

Jeśli mogę coś koledze podpowiedzieć na przyszłe noże, to nie powinno się dociskać płytki bezpośrednio wkręcaną śrubką ponieważ spiek jest dość kruchy, i w przypadku nieidealnie równej płytki podporowej pod spiekiem może strzelić, zwłaszcza pod obciążeniem w czasie toczenia (a nawet czasem i na równej podporowej) ponieważ obrotowy punktowy nacisk śruby generuje duże naprężenia w spieku. Lepiej jest użyć do dociśnięcia albo łamacza(5) jako pośrednika (łamacz nie jest obciążony w czasie toczenia),
Obrazek

albo dociskać spiek pośrednio wahadłową łapką (którą naciska śruba w trzonku) jak w niektórych składakach
Obrazek Obrazek
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

c64club
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 350
Rejestracja: 22 sie 2011, 21:26
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

#210

Post napisał: c64club » 04 mar 2017, 23:14

W tym wlasnie celu uzylem blaszki alu miedzy sruba a plytka. Zacne podpwiedzi. Pomysl z lamaczem zacny, najlepiej będzie polaczyc funkcje lamacza i wahadlowj dociskowej plytki. I tak muszą powstać jeszcze dwa może.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”