Noże składaki do Nutool

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.

snajper007
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 139
Rejestracja: 03 lis 2011, 16:48
Lokalizacja: grodzisko Górne

#191

Post napisał: snajper007 » 29 kwie 2016, 21:05

pioterek pisze:Właśnie frezowanie gniazda jest najbardziej interesujące. Jeżeli na CNC, to ciekawym jaka powinna być ścieżka narzędzia na poszczególnych etapach, jeśli na manualnej to ciekawi mnie jak, w czym mocować materiał by uzyskać prawidłowe kąty i czy sam trzonek jest oparty bezpośrednio na stole - swą płaszczyzną równolegle do niego, czy lekko pochylony i w jakim zakresie oraz w jakim stosunku do poszczególnych osi. Wydaje mi się to zależne od tego do jakiej płytki jest robiona oprawka, ale mimo to temat jest interesujący.Np. czy lepiej materiał mocować na stole obrotowym czy można poradzić sobie ze zwykłym imadłem i wtedy jak?
Najpierw narysowałem w draftsight romb w kształcie płytki CCMT. Wierzchołek robił za początek układu współrzędnych do ustawienia na maszynie. Program generowałem w CAMBAM. Przybranie dałem 0,5mm a posuw 250mm/min. Okazało się że przesadziłem z parametrami (mało sztywny Kress), ponieważ z krawędzi freza nie zostało nic, ale gniazdo udało się wyfrezować. Nóż zamocowałem w imadle równolegle do stołu. Wzorowałem się rysunkami noży SCLCR.
Obrazek



Tagi:


tirek
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 3
Posty: 69
Rejestracja: 19 wrz 2016, 16:35
Lokalizacja: Koszalin

#192

Post napisał: tirek » 29 paź 2016, 14:48

Czy te niskobudżetowe noże nadają się do hobbystycznego wytoczenia czegoś ze stali, mosiądzu?
link

Tylko proszę nie zlinczujcie mnie od razu. Chodzi mi o pierwsze wyposażenie i naukę toczenia, dorobienie sobie jakiegoś detalu w razie potrzeby.

Awatar użytkownika

rc36
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 21
Posty: 1859
Rejestracja: 11 kwie 2014, 01:25
Lokalizacja: Bydgoszcz

#193

Post napisał: rc36 » 29 paź 2016, 14:55

Oczywiście, że da się tym toczyć, ale ja bym tego zestawu nie kupił, lepiej dokupywać noże takie jakie są potrzebne.

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 2379
Rejestracja: 06 sty 2007, 13:29
Lokalizacja: Poznań

#194

Post napisał: clipper7 » 29 paź 2016, 16:24

rc36 pisze: ja bym tego zestawu nie kupił, lepiej dokupywać noże takie jakie są potrzebne.
też tak myślę. Ten zestaw jest mało sensowny, jak chcesz kupić komplet, to przypatrz się innym ofertom. Jeżeli przewidujesz konkretne prace, to kup wszystkie potrzebne noże u jednego dostawcy, zaoszczędzisz na przesyłce.
Kupno słabego noża to trochę wyrzucony pieniądz. Lepiej kupić porządny nóż i cieszyć się nim długi czas.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ


tirek
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 3
Posty: 69
Rejestracja: 19 wrz 2016, 16:35
Lokalizacja: Koszalin

#195

Post napisał: tirek » 29 paź 2016, 17:00

Tak. Wiem, że lepiej porządne noże. Jak będę potrzebował do konkretnej roboty to sukcesywnie będę kupował lepsze noże.
Chodzi mi czy na początek, żeby mieć u siebie komplet pod ręką to czy da się coś nimi zrobić?
Czy możecie polecić jakiś inny niedrogi komplet na start?

Awatar użytkownika

rc36
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 21
Posty: 1859
Rejestracja: 11 kwie 2014, 01:25
Lokalizacja: Bydgoszcz

#196

Post napisał: rc36 » 29 paź 2016, 18:08

Co tak się uparłeś na komplet? kupuj takie noże jakich potrzebujesz, ja mogę zaproponować składaki Pafana na płytki TPUN, TNUN 110304, 110308 w zależności od potrzeb, takie płytki można kupić nawet za 20zł paczka. Tak w ogóle to w tym temacie już wszystko jest opisanie wystarczy tylko przeczytać.


tirek
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 3
Posty: 69
Rejestracja: 19 wrz 2016, 16:35
Lokalizacja: Koszalin

#197

Post napisał: tirek » 29 paź 2016, 18:38

Dzięki za pomoc. Czytałem cały ten temat i inne i jak to nowicjusz mam trochę mętlik w głowie. :smile: To nie tak, że się uparłem na komplet, tylko jak na początek trafi się jakaś pierdółka do wytoczenia to żebym miał czym się pobawić. A z czasem do konkretnej roboty oczywiście kupię konkretne noże.


rdarek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 13
Posty: 1773
Rejestracja: 04 sty 2013, 23:30
Lokalizacja: 3miasto

#198

Post napisał: rdarek » 29 paź 2016, 19:17

tirek pisze:A z czasem do konkretnej roboty oczywiście kupię konkretne noże.
Posiadam ten komplet i tak naprawdę używam z niego dwóch noży trzeci od wielkiego dzwonu.
Twierdzę że jest nieco przeceniony ale to market.
I tak po zakupieniu imaka od forumowego kolegi powoli kupuję noże z trzonkiem już 16x16. Wybierz sobie lepiej noże na sztuki ale najpierw sprawdź regularne ceny płytek tak cobyś nie był później niemile zaskoczony :mrgreen: .
Jak chcesz tanio i to może zakup z aliexpresu :wink: mi one wystarczają. Tylko ten czas oczekiwania.


Avalyah
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1464
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

#199

Post napisał: Avalyah » 29 paź 2016, 22:06

rdarek pisze:
tirek pisze:A z czasem do konkretnej roboty oczywiście kupię konkretne noże.
Posiadam ten komplet i tak naprawdę używam z niego dwóch noży trzeci od wielkiego dzwonu.
Twierdzę że jest nieco przeceniony ale to market.
I tak po zakupieniu imaka od forumowego kolegi powoli kupuję noże z trzonkiem już 16x16. Wybierz sobie lepiej noże na sztuki ale najpierw sprawdź regularne ceny płytek tak cobyś nie był później niemile zaskoczony :mrgreen: .
Jak chcesz tanio i to może zakup z aliexpresu :wink: mi one wystarczają. Tylko ten czas oczekiwania.
Może Kolega wrzucić zdjęcie tego imaka i napisać od kogo go ma? Bo w moim nutoolu nóż 16x16 to musiałbym nóż kłaść bezpośrednio na sanki, żeby się zmieścił w osi...


rdarek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 13
Posty: 1773
Rejestracja: 04 sty 2013, 23:30
Lokalizacja: 3miasto

#200

Post napisał: rdarek » 29 paź 2016, 22:17

Avalyah pisze:Może Kolega wrzucić zdjęcie tego imaka i napisać od kogo go ma? Bo w moim nutoolu nóż 16x16 to musiałbym nóż kłaść bezpośrednio na sanki, żeby się zmieścił w osi...
proszę bardzo jednak twórca tematu jak i imaków ostatnio się nie odzywa
https://www.cnc.info.pl/topics89/imak-s ... t17434.htm

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”