Nowy dział na forum.

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Re: Nowy dział na forum.

Post napisał: jasiu... » 14 mar 2021, 08:14

tuxcnc pisze:
07 lut 2021, 17:51

No bo to był czysty chemicznie cynk odzyskany z baterii, osobiście przeze mnie odlany a potem złamany.
Uwierz mi, że to doświadczenie nauczyło mnie więcej niż przeczytanie wielu książek na ten temat.
Ciekawe spostrzeżenia. Mógłbyś opisać wnioski z badania zgładu?

A gdzie wyrzuciłeś resztki po bateriach, które są bardzo szkodliwe dla środowiska, dlatego baterii nie wolno wyrzucać do śmieci? Pytam, żebyś naśladowcom, co też będą przetapiać i łamać baterie pomógł.

Awatar użytkownika

Autor tematu
tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 16

Post napisał: tuxcnc » 14 mar 2021, 09:29

jasiu... pisze:
14 mar 2021, 08:14
Mógłbyś opisać wnioski z badania zgładu
Dawno to było, nie chcę pisać z pamięci, ale czysty cynk ma bardzo grube ziarno.
Niestety, z powodu totalnego zdebilenia społeczeństwa, jak wpiszesz "cynk" w Google, to 99,9% wyników to będą nasiona i tabletki ...
Ale jedno ładne zdjęcie znalazłem :
Obrazek

emsc
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 10

Post napisał: emsc » 14 mar 2021, 18:34

Co to znaczy "czysty cynk ma bardzo grube ziarno"? Może mnie coś w szkole podstawowej ominęło, ale zdaje się każda substancja krystaliczna tworzy dowolnie duże kryształy a ich wielkość zależy wyłącznie od warunków krystalizacji? ;)
I trzeba aż bawić się w hutę, żeby to wiedzieć? Od czego słowo pisane (nie mam Google na myśli)? Może jednak trzeba było te książki przeczytać? Chociaż spróbować. 8)

bartekn86
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: bartekn86 » 14 mar 2021, 18:48

Tak czytam co piszecie, dejcie popkorn ;p
Krytyka krytyką, prawda prawdą, a sposób jej przekazania jednak świadczy w jakimś stopniu o swojej kulturze ;p :D Świata nie zbawimy, są ludzie uparci (jak ja) którzy niestety muszą sami dotknąć, i choby nie wiem co to tego nie zmienisz, więc wprowadzanie nie potrzebnej nerwówki do rozmowy ma średnio sensu, tak mi się wydaje

Awatar użytkownika

Autor tematu
tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 16

Post napisał: tuxcnc » 14 mar 2021, 18:50

emsc pisze:
14 mar 2021, 18:34
Może mnie coś w szkole podstawowej ominęło, ale zdaje się każda substancja krystaliczna tworzy dowolnie duże kryształy a ich wielkość zależy wyłącznie od warunków krystalizacji?
W takich samych warunkach cynk tworzy dużo większe kryształy.
Do czego jeszcze chcesz się przypieprzyć ?

emsc
Posty w temacie: 10

Post napisał: emsc » 14 mar 2021, 19:03

tuxcnc pisze:
14 mar 2021, 18:50
W takich samych warunkach cynk tworzy dużo większe kryształy.
Do czego jeszcze chcesz się przypieprzyć ?
W takich samych czyli w jakich? Dużo większe niż co? :lol:
bartekn86 pisze:
14 mar 2021, 18:48
są ludzie uparci (jak ja) którzy niestety muszą sami dotknąć, i choby nie wiem co to tego nie zmienisz
I to mnie właśnie nieustannie fascynuje, że mimo właśnie takiego powszechnego podejścia (nie szkoła, nauka, wiedza - zdobycze cywilizacji, tylko "osobiste doświadczenie", jak za kamienia łupanego), tak dobrze ma się w naszym kraju religia, ze szczególnym uwzględnieniem katolickiej :lol:

tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12

Post napisał: tristar0 » 14 mar 2021, 19:08

tuxcnc pisze:Do czego jeszcze chcesz się przypieprzyć
no może do twego słownictwa
gdyby nie to to byłby z ciebie gość a tak to robisz wiochę ,A cynk można uzyskać też z małymi kryształkami wszystko zależy od warunków , wiec może weź krytykę na klate zachowaj się gość a nie jak prostak .

Dodane 3 minuty 24 sekundy:
a warunki są następujące temperatura i czas stygnięcia w przypadku odlewania swobodnego w przypadku robienia odlewów np wtryskarka też ciśnienie im wyższe tym mniejsze kryształy.
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki

bartekn86

Post napisał: bartekn86 » 14 mar 2021, 19:16

emsc fajny z Ciebie ziutek, Jedni lubią pić, inni się wymądrzać na forum jeszcze inni lubią jak im śmierdzą stopy, a inni muszą sami dotknąć. Nie widzę tu żeby coś było dobre albo złe. Ja rozumiem że niektóre tematy np odlewnictwo to jest opisane ze 50 lat temu, a ze 70 to rosjanie mieli największe piece na świecie, kolega tux robi sobie eksperymenty sam, nikt mu nie broni, to jest jego prywatny czas i prywatne pięniądze, także każdy z nas się w zasadzie powinien od tego gonić. Czy to jest zasadne to jest zupełnie inna kwestia,
A biję do tego co Ja napisałem, Tak, muszę dotknąć inaczej nie uwierzę ;-) Ja się cieszę ze wielu z was mi dało cenne wskazówki które pomogły mi wydać mniej pieniędzy na błąd. Na prawdę jestem za to bardzo wdzięczny. Tylko że mi się wydaje niema się też co pchać do tyłka. Chcę spróbować tak a nie inaczej to jest moja sprawa :-) to tak oftopic
Mogli byście zerknąć do tematu serw który założyłem ?

Miałem takiego kierownika kiedyś, w jednej z firm, gość wydawał się bardzo mądry, wynikało to tylko i wyłącznie z braku swojej wiedzy, if you know what i mean
Dziękuję

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: pitsa » 14 mar 2021, 21:24

Z tego co piszą w "Stare rzemiosła a nowa nauka" na stronie 72 wynika, że do czystego cynku trzeba dodać odrobiny innego metalu, co potwierdza radę tuxcnc - czysty cynk nie nadaje się. ;-)
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: IMPULS3 » 14 mar 2021, 21:51

emsc pisze:I to mnie właśnie nieustannie fascynuje, że mimo właśnie takiego powszechnego podejścia (nie szkoła, nauka, wiedza - zdobycze cywilizacji, tylko "osobiste doświadczenie", jak za kamienia łupanego), tak dobrze ma się w naszym kraju religia, ze szczególnym uwzględnieniem katolickiej

Dlatego ze jest to religia która nie zmusza do jakiś obowiazków, więc taka przynależność jest bo jest. Część ludzi lepiej się czuje jak należy do jakiejś grupy, inni "uprawiają" te religię z tradycji albo przywiązania albo czegokolwiek innego. Bo tak naprawdę nikt się do niej nie stosuje.
Przykład? Choćby to co robił Jezus który osobiście chodził i nauczał a czego nie robi kościół a robi dokładnie odwrotnie czyli nakazuje ludziom przychodzić do siebie. Ale czy ktoś te różnicę niby małą ale tak naprawdę kolosalną zauważa? Nie, bo nikt w to się nie zaglębia bo ani się tego czynić nikomu nie chce ani nie mają takiej potrzeby. Taka "religijność tego narodu". :)
I to jest cała tajemnica religii (nie tylko tej).

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”