Nieposłuszny styroploter

Maszyny do wycinania gorącym drutem

pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 6156
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#11

Post napisał: pukury » 15 cze 2010, 19:29

witam.
sterownik jest na układzie STK672-110 i pozwala ustawić 1 i 1/2 kroku .
co do pracy programu - jestem głupi :lol:
pozdrawiam .


rebeliant

Tagi:


Autor tematu
henryk 39
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Posty w temacie: 5
Posty: 9
Rejestracja: 27 mar 2010, 20:06
Lokalizacja: Bydgoszcz

#12

Post napisał: henryk 39 » 15 cze 2010, 20:22

Witam
W elektronice jestem zupełnie zielony , nie mam pojęcia jak ustawić sterownik do pracy na 1/2 kroku, bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam Henryk


Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 4017
Rejestracja: 15 lis 2006, 22:01
Lokalizacja: Tarnobrzeg

#13

Post napisał: Leoo » 16 cze 2010, 06:48

henryk 39 pisze:W elektronice jestem zupełnie zielony , nie mam pojęcia jak ustawić sterownik do pracy na 1/2 kroku, bardzo proszę o pomoc.
Jeśli autor projektu PCB zastosował zworkę lub inny przełącznik dla wejścia MODE pin8 to można włączyć półkrok, jeśli nie - trzeba ciąć ścieżki. Na końcówce MODE ma być 5V, żeby działał półkrok.


Autor tematu
henryk 39
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Posty w temacie: 5
Posty: 9
Rejestracja: 27 mar 2010, 20:06
Lokalizacja: Bydgoszcz

#14

Post napisał: henryk 39 » 17 cze 2010, 18:57

Witam
Niestety ale nie potrafię sobie z tymi pólkrokami poradzić.
Pozdrawiam Henryk

[ Dodano: 2010-06-20, 09:21 ]
Witam
Chciałbym gorąco podziękować wszystkim którzy swoimi widomościami i radami
pomogli mi okiełznać moją maszynę , niebacząc na moje nieuctwo w tej dziedzinie
wykazali dużo cierpliwości i wyrozumiałości.
Jescze raz sprawdziło się powiedzenie że przyjaciół poznaje się w biedzie.
Dziękuję bardzo i pozdrawiam Henryk.


tom 39
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 22 cze 2010, 22:39
Lokalizacja: Bielsko

#15

Post napisał: tom 39 » 22 cze 2010, 23:46

Witam. Niedawno z tego samego powodu ,zbudowałem dość podobny styroploter ,oparty na sterowniku MM2001 i miałem podobne problemy . Po przeróbkach wszystko działa. Radziłbym zastosować śruby pociągowe, wystarczą z marketu budowlanego 10 mm.
Stosuję program Jedicut ,jest bardzo prosty konfiguracji ,a jakość wyciętych profili identyczna z GMFC , dodatkowo bezpłatny i konfiguracją portu drukarki

Awatar użytkownika

MarcinxD
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 219
Rejestracja: 17 gru 2009, 20:09
Lokalizacja: Zbąszyń

#16

Post napisał: MarcinxD » 23 cze 2010, 22:22

Witam, co do półkroku to bardzo prosto;] jeżeli jest to MM2001 to można było sobie wyczytać że "programuje" się go poprzez przyciski od "mocy" drutu mianowicie:
"(Power-on sequence or push on the RESET button)

The switch «Manual/PC» must be on the Manual position.

BP+ BP-
OFF OFF => No action.
ON OFF => Reinitialize the maximum heat to 99%
OFF ON => Change Timer frequency: 2000Hz  4000Hz (2000Hz by default)
ON ON => Change step motor mode: full-step  half-step (full-step by default"

Włącz lub zresetuj przyciskiem.
Przełącznik sterowania drutem między ręcznie a komputerowo ustawić na RĘCZNIE.
przytrzymać przyciski od "mocy" drutu (obydwa) i zresetować jak beepy dają znak że ustawiony jest półkrok to mamy a jak nie to próbować do skutku;]
Później tylko ustawić w programie 2x więcej kroków na posuw i można się bawić;]
W razie W to pytaj może uda mi się pomóc.
Pozdrawiam.


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 6156
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#17

Post napisał: pukury » 23 cze 2010, 22:37

witam.
w tej wersji można ustawić 1/1 lub 1/2 kroku w sterowniku silnika - takie tam są układy .
z mm2001 ( przerobionej dość znacznie ) są wyprowadzone step/dir .
pozdrawiam .
rebeliant


tom 39
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 22 cze 2010, 22:39
Lokalizacja: Bielsko

#18

Post napisał: tom 39 » 24 cze 2010, 23:07

Witam, półkrok nie wystarczy to nadal 0,1 mm a to sporo jak na ploter do skrzydeł o drucie często ponad 1 m .


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 6156
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#19

Post napisał: pukury » 24 cze 2010, 23:45

witam.
to już inna sprawa .
jako " twórca " tych sterowników chciałem jedynie wyjaśnić jak ustawić 1/2 kroku na sterownikach .
pozdrawiam .
rebeliant

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Styropianu (Styroduru)”