Myplasm + Sherman 130 CNC

Podłączenie THC

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

pante
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 9
Posty: 9
Rejestracja: 17 sie 2020, 08:30

Re: Myplasm + Sherman 130 CNC

#11

Post napisał: pante » 30 sie 2020, 18:06

A więc tak, podpiąłem tak samo interfejs, wykonałem dwa krótkie próbne cięcia podczas których, napięcie ARC było pokazywane w oknie głównym programu (ucieszyłem się ogromnie). Zacząłem wypalać elementy już na włączonym THC i tak po dwóch elementach, kiedy przymierzałem się do wypalania 3 elementu program poinformował mnie o błędzie "Plasmainterface error". Sprawdziłem połączenia przewodu RS485 i jest ok. W instrukcji napisane jest, że błąd może oznaczać uszkodzenie interfejsu.




prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7
Posty: 1085
Rejestracja: 11 sty 2005, 13:03
Lokalizacja: Grodków
Kontakt:

Re: Myplasm + Sherman 130 CNC

#12

Post napisał: prokopcio » 31 sie 2020, 11:13

Nie wygląda to dobrze.
Możesz pokazać Twoje połączenia ?
Może to jakiś czeski błąd.
Dziwne że z poprzednim interfejsem nie działało bo tak jak pisałem, bardzo sprawnie przeszedł testy i był w 100% sprawny ale na wszelki wypadek wysłałem inny egzemplarz / nowy.


pante
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 9
Posty: 9
Rejestracja: 17 sie 2020, 08:30

Re: Myplasm + Sherman 130 CNC

#13

Post napisał: pante » 31 sie 2020, 11:48

Tak, oczywiście, mogę pokazać ale będę to mógł zrobić dopiero w piątek ponieważ tylko weekendy mam dostęp do mojego plotera.


pante
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 9
Posty: 9
Rejestracja: 17 sie 2020, 08:30

Re: Myplasm + Sherman 130 CNC

#14

Post napisał: pante » 04 wrz 2020, 20:04



giloman
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1
Posty: 54
Rejestracja: 25 lip 2010, 23:29
Lokalizacja: Chełm

Re: Myplasm + Sherman 130 CNC

#15

Post napisał: giloman » 05 wrz 2020, 08:11

Na moje oko masz źle podpięte przy interfejsie. Chyba, że to tak wygląda pod kątem. Zobacz jak powinno być w instrukcji. Obrazek Obrazek
Ponadto niezły pająk w skrzynce. Ekranowanie też można puścić do samych wtyczek zdejmując tylko izolację przy miejscach mocowania przewodów przy obudowie.


pante
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 9
Posty: 9
Rejestracja: 17 sie 2020, 08:30

Re: Myplasm + Sherman 130 CNC

#16

Post napisał: pante » 05 wrz 2020, 09:33

Raczej tak to wygląda pod kątem, przewody są podpięte do plusa i minusa DV. Myślisz że brak ekranu do końca wtyczek może mieć wpływ na brak połączenia kontrolera z interfejsem? Sprawdzałem wczoraj wszystko jeszcze raz. Spróbowałem uruchomić ploter jak wszystko miało temperaturę otoczenia i dalej Plasmainterface error.


prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7
Posty: 1085
Rejestracja: 11 sty 2005, 13:03
Lokalizacja: Grodków
Kontakt:

Re: Myplasm + Sherman 130 CNC

#17

Post napisał: prokopcio » 05 wrz 2020, 10:42

Pająki (o ile są dobrze podpięte jego odnóża ;) ) i brak ekranu nie jest powodem opisywanego problemu.
Czy możesz jeszcze podać linki do dokumentacji przecinarki i jak to podpiąłeś do niej ?
Edit: ok, dokumentację widzę, rozumiem , że podłączyłeś do pinów 11-, 12+ złącza CNC

Nie potrafię wytłumaczyć, jeśli przewody rs485 sa dobrze połączone a niema transmisji to wylo wskazuje na jakieś uszkodzenie układów transmisyjnych. Może od początku problem leżał po stronie płyty głównej a nie interfejsu :roll: , tak jak pisałem, interfejs który mi przysłałeś był sprawny.

Wyślę nowy komplet. To po prostu musi działać. Nie mam z nimi problemów.


pante
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 9
Posty: 9
Rejestracja: 17 sie 2020, 08:30

Re: Myplasm + Sherman 130 CNC

#18

Post napisał: pante » 05 wrz 2020, 11:40

Link do dokumentacji:
http://tecweld.pl/downloads/przecinarka ... rukcja.pdf

poniżej wycinek z instrukcji przecinarki:
Obrazek
pin 1 i 2 podpiąłem do pinów plasma start interfejsu
pin 11 podpiąłem do minusa DV interfejsu
pin 12 podpiąłem do plusa DV interfejsu.

Pająka się ogarnie :)


pante
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 9
Posty: 9
Rejestracja: 17 sie 2020, 08:30

Re: Myplasm + Sherman 130 CNC

#19

Post napisał: pante » 14 wrz 2020, 10:59

W piątek odeślę komplet.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”