Myplasm + Sherman 130 CNC

Podłączenie THC

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

Autor tematu
3Altair33
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 18
Rejestracja: 18 wrz 2016, 19:10
Lokalizacja: Tarnów

Myplasm + Sherman 130 CNC

#1

Post napisał: 3Altair33 » 10 cze 2020, 01:05

Witam, czy ktoś z forumowiczów posiada przecinarkę Sherman cutter 130 CNC z sterowaniem Myplasm system i podłączył sobie układ THC?
W złączu przecinarki podłączyłem pin 1 i 2 od startu łuku oraz dwa pimy od 1/50 napięcia następnie podłączyłem to pod interfejs plazmowy. Czy powinienem coś jeszcze podłączyć? Do czego służą piny "gotowość do przesuwania uchwytu"? Czym jest funkcja w zakładce THC Myplasmu "czekaj na sygnał zwrotny"? Jeśli ktoś byłby tak miły i objaśnił konfigurację to byłbym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam :)




prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7
Posty: 1088
Rejestracja: 11 sty 2005, 13:03
Lokalizacja: Grodków
Kontakt:

Re: Myplasm + Sherman 130 CNC

#2

Post napisał: prokopcio » 16 cze 2020, 18:15

Czekanie na sygnał zwrotny analizuje napięcie łuku czy na pewno plazma odpaliła / został zainicjowany łuk główny.
System sam sobie go generuje wewnętrznie i nie ma potrzeby wykorzystywać tego s przecinarki.
Wystarczy podpiąć Plasma Start i napięcie z dzielnika. Uruchamianie proponuję wykonywać małymi krokami jak opisano w instrukcji. Zazwyczaj jest tak, że jak coś nie zadziała to niema sensu iść do kolejnego kroku bo wszytko na siebie wpływa.


Tomasz716
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 3
Rejestracja: 17 gru 2014, 12:23
Lokalizacja: rzeszów

Re: Myplasm + Sherman 130 CNC

#3

Post napisał: Tomasz716 » 01 lip 2020, 15:32

Czy tak ma być połączone thc z interfejsem?
Obrazek


prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7
Posty: 1088
Rejestracja: 11 sty 2005, 13:03
Lokalizacja: Grodków
Kontakt:

Re: Myplasm + Sherman 130 CNC

#4

Post napisał: prokopcio » 01 lip 2020, 16:37

a w jakim celu łączyć THC do interfejsu, w którym THC już jest ?
to po pierwsze
a po drugie to schemat podłączenia z Hypertherm ( ewentualnie spartus ) , wątpię żeby shermany miały identyczne złącze ale moge się mylić.

proszę zerknąć do instrukcji MyPlasm CNC system tam wszystko jest dokładnie opisane i rozrysowane.


pante
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 9
Posty: 9
Rejestracja: 17 sie 2020, 08:30

Re: Myplasm + Sherman 130 CNC

#5

Post napisał: pante » 17 sie 2020, 09:23

Cześć,
ja mam problem z THC (nie działa). Podczas cięcia, w programie nie pokazuje mi wartości mierzonego napięcia ARC. Wszystko podłączyłem na zgodność z instrukcją przecinarki Sherman 130 CNC oraz instrukcją MyPlasm CNC system. Napięcie na wyjściu z dzielnika 1:50 wbudowanego w przecinarkę podczas cięcia wynosi 2,5 V i dociera do pinów interfejsu plazmowego. Dodatkowo, kiedy wezmę w dłoń interfejs plazmowy i nim potrząsnę, to coś tam brzęczy. Czy to oznacza że interfejs plazmowy jest uszkodzony?


prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7
Posty: 1088
Rejestracja: 11 sty 2005, 13:03
Lokalizacja: Grodków
Kontakt:

Re: Myplasm + Sherman 130 CNC

#6

Post napisał: prokopcio » 17 sie 2020, 09:46

Nie powinno nic brzęczeć - jeszcze nie miałem takiego przypadku żeby coś w nim odpadło/poluzowało się.
Co do pomiaru to jeśli cała reszta działa poprawnie to musi pokazywać. Proszę sprawdzić czy plus z minusem nie są zamienione.
Na torze pomiarowym niskiego napięcia (DV) nie ma elementów na tyle ciężkich które mogły by odpaść nawet podczas rzucania interfejsem o ścianę ;)
oczywiście jeśli interfejs jest uszkodzony naprawimy za darmo lub wymienimy na nowy.


pante
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 9
Posty: 9
Rejestracja: 17 sie 2020, 08:30

Re: Myplasm + Sherman 130 CNC

#7

Post napisał: pante » 17 sie 2020, 10:12

Jeszcze wszystko dokładnie przepatrzę ale skłaniałbym się do przeglądu interfejsu przez producenta ponieważ wszystko elegancko działa tylko nie ma tego napięcia przez co nie mogę skorzystać z THC. Wystarczy wysłać tylko interfejs do naprawy na adres Firmy? Z jakimś konkretnym dowodem zakupu?


prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7
Posty: 1088
Rejestracja: 11 sty 2005, 13:03
Lokalizacja: Grodków
Kontakt:

Re: Myplasm + Sherman 130 CNC

#8

Post napisał: prokopcio » 17 sie 2020, 10:17

wystarczy sam interfejs z adresem zwrotnym i koniecznie numer tel.


prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7
Posty: 1088
Rejestracja: 11 sty 2005, 13:03
Lokalizacja: Grodków
Kontakt:

Re: Myplasm + Sherman 130 CNC

#9

Post napisał: prokopcio » 26 sie 2020, 21:06

Z Twoim Interfejsem jest wszytko okey ( to drobne brzęczenie to elementy przekaźnika, w normie )
Sprawdziłem go starannie ale mimo wszytko wysłałem nowy egzemplarz.
Sprawdzałeś czy nie był zamieniony plus z minusem ? Wszystko poprawnie mierzy...


pante
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 9
Posty: 9
Rejestracja: 17 sie 2020, 08:30

Re: Myplasm + Sherman 130 CNC

#10

Post napisał: pante » 27 sie 2020, 13:48

Sprawdzałem wielokrotnie czy polaryzacja się zgadza. Własnie dostałem informację że paczka przyszła, więc w sobotę podłączę interfejs.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”