MoriSeiki SL3 Retrofit chyba czas zacząć.

Dyskusje o tokarkach Mori Seiki

Autor tematu
blasterpl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 16
Posty: 1706
Rejestracja: 13 sty 2012, 18:49
Lokalizacja: jelenia gora

#11

Post napisał: blasterpl » 24 sie 2016, 21:37

Nie za wiele info (po Polsku) znalazłem. Dla moich zastosowań jaka konfiguracja była by potrzebna :?: Osie XiZ , wrzeciono (przekładnia 2 biegowa) , zmieniarka narzędzi , uchwyt i konik hydrauliczny , pompa chłodziwa .



Tagi:


DOHC
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4
Posty: 861
Rejestracja: 06 kwie 2007, 19:12
Lokalizacja: Pionki

#12

Post napisał: DOHC » 25 sie 2016, 09:13

blasterpl pisze:Nie za wiele info (po Polsku) znalazłem. Dla moich zastosowań jaka konfiguracja była by potrzebna :?: Osie XiZ , wrzeciono (przekładnia 2 biegowa) , zmieniarka narzędzi , uchwyt i konik hydrauliczny , pompa chłodziwa .
Tak jak pisałem musisz sprawdzić w jaki sposób są sterowane te osie itd wtedy będziesz mógł sobie wybrać odpowiednie "płytki". Osie pewnie są sterowane 0-10V albo coś w tym stylu, jak tam jest określana pozycja ? są liniały czy enkodery? Wrzeciono pewnie podobnie jest sterowane anaogowo lub jakiś PWM, wszystko da się obsłóżyć. Ja mam nawet zrobione sprzężenie zwrotne wewnątrz sterowania z użyciem zwykłych krokowców. Konik hydrauliczny nie wiem czy to chodzi jako OŚ czy jest sterowane na zasadzie 0-1? Ja jestem przekonany że jest to do zrobienia tylko że bez angielskiego będzie Ci ciężko bo trzeba uszyć sobie plik HAL na miarę i to jest cała trudność ale da się.

Pozdrawiam


Autor tematu
blasterpl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 16
Posty: 1706
Rejestracja: 13 sty 2012, 18:49
Lokalizacja: jelenia gora

#13

Post napisał: blasterpl » 04 wrz 2016, 15:51

Powoli acz nieubłaganie zaczynam dryfować w kierunku Linuxa :cool: . Jesli Linux to chce wymienić 100% elektryki czyli oprócz sterowania do śmieci pójdą też serwa ze sterowaniami i napęd główny. Teraz w maszynie sa:
1.napęd główny silnik DC 10Kw
2.napęd osi X 400W (jak dla mnie to coś mało ale tak stoi w manuału) , serwo DC
3.napęd osi Z 1500W , serwo DC

ad.1 jeśli zastosuje silnik AC + falownik to czy potrzebuje aż 10kW mocy.(tokarka nie robi na akord i nie musi brać na raz 10mm wióra w stali :wink: ) , czy 5,5-7,5kW by wystarczyło :?:
ad.2 i ad.3 czy serwa AC 1000w wystarcza :?:


Autor tematu
blasterpl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 16
Posty: 1706
Rejestracja: 13 sty 2012, 18:49
Lokalizacja: jelenia gora

#14

Post napisał: blasterpl » 05 wrz 2016, 17:20

Na osie X i Z chce zastosować to: https://www.aliexpress.com/item/130ST-M ... .39.hSZzAu

Na Napęd główny falownik 7,5~11kW i adekwatny silnik .

Jakie karty Mesa :?: , matka to: 5i25 superport a jaka córka :?:
Jak dobrze zrozumiałem to przy zastosowaniu kart Mesa dobór komputera jest nie istotny jeśli chodzi o Latency-Test :?:


IMPULS3
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 5749
Rejestracja: 25 gru 2010, 21:55
Lokalizacja: LUBELSKIE

#15

Post napisał: IMPULS3 » 05 wrz 2016, 20:38

jeśli zastosuje silnik AC + falownik to czy potrzebuje aż 10kW mocy.(tokarka nie robi na akord i nie musi brać na raz 10mm wióra w stali :wink: ) , czy 5,5-7,5kW by wystarczyło :?:
Popatyrz w mój temat tokarki, tam masz dane jak to pracuje na silniku 5.5KW,
"Za regresem stały działania firm naftowych, węglowych, być może też motoryzacyjnych i innych. Winni są też politycy, którzy nie skupiali się na myśleniu długofalowym. Ta logika, niszczyła i nadal niszczy nasz świat" prof. Szymon Malinowski.


Autor tematu
blasterpl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 16
Posty: 1706
Rejestracja: 13 sty 2012, 18:49
Lokalizacja: jelenia gora

#16

Post napisał: blasterpl » 05 wrz 2016, 21:43

Kolego IMPULS3 podrzuć linka bo już nie widzę literek na klawiszach :smile:


IMPULS3
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 5749
Rejestracja: 25 gru 2010, 21:55
Lokalizacja: LUBELSKIE

#17

Post napisał: IMPULS3 » 06 wrz 2016, 20:46

"Za regresem stały działania firm naftowych, węglowych, być może też motoryzacyjnych i innych. Winni są też politycy, którzy nie skupiali się na myśleniu długofalowym. Ta logika, niszczyła i nadal niszczy nasz świat" prof. Szymon Malinowski.


lepi
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 934
Rejestracja: 09 lip 2012, 20:34
Lokalizacja: Poznań

#18

Post napisał: lepi » 07 wrz 2016, 07:48

Dlaczego chcesz wywalac napedy? Jeśli są sprawne nie ma to sensu.


Autor tematu
blasterpl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 16
Posty: 1706
Rejestracja: 13 sty 2012, 18:49
Lokalizacja: jelenia gora

#19

Post napisał: blasterpl » 07 wrz 2016, 08:33

Napęd główny a właściwie to jego sterownik zaczyna fiksować wiec on na pewno do wymiany.
Napędy osi są ok. wiec mogły by zostać. Tak sobie myślę ze ta moja elektronika ma już ponad 35lat :shock: wiec w końcu może zacząć się sypać . Po za wymiana wszystkiego w sterowaniu biorę tez pod uwagę możliwość pozostawienia serv DC i silnika głównego DC ale nie wiem czy znajdę dla nich jakieś nowożytne drivery . Sterować tym wszystkim chce z LinuxCnc + karty Mesa . No i jeszcze kwestia ceny :wink: , ma być możliwie tanio.


patrykb
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 161
Rejestracja: 07 maja 2012, 10:23
Lokalizacja: łódź

#20

Post napisał: patrykb » 07 wrz 2016, 10:14

Do napędu głównego powinno nadać się to:
http://olx.pl/oferta/eurotherm-drive-59 ... h10Yb.html

Co do serw to niech kolega zobaczy:
http://www.arteh-bg.com/pages/products/ ... MANeng.pdf

Koszt 300 euro + 40 przesyłka za za SDC1V25

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarki Mori Seiki”