Monitor 19 tft solution modernizacja

Na tym forum rozmawiamy o elektronice nie związanej bezpośrednio z tematem CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamsson
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 11
Posty: 108
Rejestracja: 27 gru 2017, 17:41
Lokalizacja: SUWAŁKI

Monitor 19 tft solution modernizacja

#1

Post napisał: Kamsson » 10 cze 2018, 20:45

Witam

Mam coś takiego

Obrazek

Służy mi do mach3
Jest z nim duży problem poniewaz w trakcie prac potrafi wyłączyć którąś os .
Przeważnie jak nic nie dotykam to jest ok, ale czasem cos sie zatnie i któraś tam os przestaje działac.
Poprostu wygląd na to ze ma zasłabe podzespoły
Atom270 i 2 gbramu ddr2

Sprawdzałem to tak , właczyłem se jakis gcode maszyna rusza
Odpalam manager zadań i wydajność
Wystarczy ze myszką lub palcem złapie za pasek macha i poruszam na boki maszyna odrazu wariuje.
Wydajnosc procesora dochodzi do 100procent.


Moze to wina systemu win8?
Zainstalowałem taki bo lepiej pracuje z dotykiem.

Moje pytanie brzmi, czy da sie to jakos zmodernizowac , jakies nowe flaki ?
Czy gra nie warta swieczki? I lepiej postawic cos xp jakis stacjonarny?

W środku wyglada to tak :

Obrazek

Pozdrawiam



Awatar użytkownika

Yarec
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2025
Rejestracja: 14 lis 2015, 10:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: Monitor 19 tft solution modernizacja

#2

Post napisał: Yarec » 10 cze 2018, 21:00

Atom270 i 2 gbramu ddr2 - czy to nie za słabe dla systemu+MACH+Touch ?
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design


dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2828
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

Re: Monitor 19 tft solution modernizacja

#3

Post napisał: dance1 » 10 cze 2018, 21:08

atom badziew straszny, do tego win 8 badziew straszniejszy który obciąża kompa, postaw na nim xp lub 7 i sprawdź wydajność, można się zdziwić.
I don't like principles, I prefer prejudices

Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamsson
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 11
Posty: 108
Rejestracja: 27 gru 2017, 17:41
Lokalizacja: SUWAŁKI

Re: Monitor 19 tft solution modernizacja

#4

Post napisał: Kamsson » 10 cze 2018, 21:48

Wygląda na to ze za słabe
Własnie od tego zaczne postawie xp

Awatar użytkownika

Yarec
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2025
Rejestracja: 14 lis 2015, 10:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: Monitor 19 tft solution modernizacja

#5

Post napisał: Yarec » 14 cze 2018, 00:10

postaw na "sevena" z wykasowaniem zbędnych działań w tle
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design

Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamsson
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 11
Posty: 108
Rejestracja: 27 gru 2017, 17:41
Lokalizacja: SUWAŁKI

Re: Monitor 19 tft solution modernizacja

#6

Post napisał: Kamsson » 01 lip 2018, 15:07

Witam

Wiec tak poztawiłem 7 - bez zmian
Postawiłem xp - niebo lepiej, ale zaczeło wariować po 3,5h pracy przy płaskorzeźbie :(
Oba systemy pracowały bez dotyku.

Mam do was 2 pytania
1#Czy ten ekran da radę podpiąć jakoś do komputera stacjonarnego?

2#znalazłem sobie komputer :
HP Elite 8200 SFF:
Procesor: Intel i5-2500
Ram: 8GB (4x2GB) ddr3
Dysk: BRAK ( dysk wezmę z tego ssd)
Napęd DVD
Licencja Windows 7
Czy to nie bedzie nastepny badziew?
Będzie na nim tylko mach

Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam

Dodane 1 minuta 30 sekundy:
Dodam tylko ze kompoter mogę kupić za 300 pln,
Więc nie drogo


dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2828
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

Re: Monitor 19 tft solution modernizacja

#7

Post napisał: dance1 » 01 lip 2018, 15:35

do macha i5 i 8 GB ramu wystarczą w zupełności, płyta chyba nie ma lpt? sterowanie usb czy dokładana karta?
I don't like principles, I prefer prejudices

Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamsson
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 11
Posty: 108
Rejestracja: 27 gru 2017, 17:41
Lokalizacja: SUWAŁKI

Re: Monitor 19 tft solution modernizacja

#8

Post napisał: Kamsson » 01 lip 2018, 16:18

Sterowanie usb
Podejrzewałem ze parametry nawet za wysokie ale juz jestem przewrażliwiony.
Rozumiesz , w środku pracy takie niespodzianki.
Jeszcze zeby udalo sie ten monitor choć uratować to by było git

Awatar użytkownika

hansu2
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 5
Posty: 92
Rejestracja: 03 kwie 2006, 09:30
Lokalizacja: Żywiec

Re: Monitor 19 tft solution modernizacja

#9

Post napisał: hansu2 » 01 lip 2018, 19:08

Witam.
Czy na górnej krawędzi płyty głównej , w części niewidocznej ( na Twoim zdjęciu), zakrytej zagiętym kawałkiem blachy aluminiowej znajdują się jakieś gniazda ?.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamsson
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 11
Posty: 108
Rejestracja: 27 gru 2017, 17:41
Lokalizacja: SUWAŁKI

Re: Monitor 19 tft solution modernizacja

#10

Post napisał: Kamsson » 01 lip 2018, 20:00

Witaj hansu2
Tak są, z tego co panietam
1x dsub męski
2x żęski
Próbowałem to nawet jakos tak na szybkiego połączyć z laptopem kablem, ale bez reakcji.
Moze trzeba w ustawieniach cos pogrzebac.
Zastanawia mnie też jak rozwiazac problem z zasilaniem podswietlania .
Pewnie płyta bedzie musiała byc razem włączona.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika ogólna”