mokry chińczyk 2,2 kW, falownik LG SV022iC5-1F obroty

Dyskusje na temat elektrowrzecion do napędu narzędzi skrawających
Awatar użytkownika

Autor tematu
pagk
Sympatyk forum poziom 1 (min. 25)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 25)
Posty w temacie: 6
Posty: 31
Rejestracja: 06 maja 2013, 07:52
Lokalizacja: Częstochowa
Kontakt:

mokry chińczyk 2,2 kW, falownik LG SV022iC5-1F obroty

#1

Post napisał: pagk » 02 maja 2015, 11:43

Witam.
Mam co jakiś czas problem z obrotami wrzeciona. Zdarza się, że w trakcie pracy z zadanych obrotów nagle spadają do najniższych (60- na wyświetlaczu falownika). Zdarza się to na przykład upadku cięższego przedmiotu na podłogę, czasami wł./wył np. lampki itp.
Myślałem, że jest to przyczyna instalacji. wykonane zostało oddzielne zasilanie z zabezpieczeniem tylko do maszyny (poprawne zero)- bez zmian. Często przy włączaniu maszyny falownik "nie zaskakuje" tzn. na wyświetlaczu jest "60" a powinno "400" i wrzeciono obraca się na najmniejszych obrotach. Kilka razy szturchnąłem falownik i wskoczyło na 400, lub wył. i włączyłem maszynę czasami pomogło. Problem pojawia się coraz częściej. Co może być przyczyną? Maszynka : STCNC3D - sterowanie PikoCNC.
Proszę o pomoc.



Tagi:

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3815
Rejestracja: 04 lip 2004, 15:03
Lokalizacja: Gliwice

#2

Post napisał: adam Fx » 02 maja 2015, 19:33

Sterujesz obrotami z komputera (moduł PWM) czy potencjometrem jeśli nie jest to falownik (np. luźne kable lub jakaś usterka wew falownika to mogą to być jeszcze zakłócenia.
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Awatar użytkownika

Autor tematu
pagk
Sympatyk forum poziom 1 (min. 25)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 25)
Posty w temacie: 6
Posty: 31
Rejestracja: 06 maja 2013, 07:52
Lokalizacja: Częstochowa
Kontakt:

#3

Post napisał: pagk » 02 maja 2015, 19:38

Potencjometr nie raguje. Obroty reguluję w programie z komputera

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3815
Rejestracja: 04 lip 2004, 15:03
Lokalizacja: Gliwice

#4

Post napisał: adam Fx » 02 maja 2015, 21:05

pagk pisze:Potencjometr nie raguje
zwykle jest to opcja (tak było u mnie) albo starowanie napięciowe albo potencjometr.

A jak kable (brak luźnych połączeń)?

[ Dodano: 2015-05-02, 22:12 ]
Piko nie znam ale tu piszą że moduł PWM jest taki https://www.cnc.info.pl/topics121/pikoc ... 85,620.htm - sprawdź napięcie na wyjściu w czasie prawidłowej pracy i w czasie gdy masz błąd przy okazji możesz zobaczyć czy z PC idzie właściwy sygnał PWM wykluczy się w ten sposób kilka przyczyn.
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 6151
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#5

Post napisał: pukury » 02 maja 2015, 21:19

witam.
jeśli masz falownik ustawiony na sterowanie zewnętrznym napięciem to po podpięciu potencjometru powinien reagować .
oczywiście - zewnętrznego potencjometru.
w3ź narysuj / daj fotki - jak to masz podpięte.
pozdrawiam.
rebeliant

Awatar użytkownika

Autor tematu
pagk
Sympatyk forum poziom 1 (min. 25)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 25)
Posty w temacie: 6
Posty: 31
Rejestracja: 06 maja 2013, 07:52
Lokalizacja: Częstochowa
Kontakt:

#6

Post napisał: pagk » 02 maja 2015, 21:21

Muszę posprawdzać kabelki, ale nie bardzo wiem jak się do tego zabrać. Na budowie cnc nie bardzo się znam, a maszyna jest u mnie jako narzędzie, które pomaga mi realizować wlasne pomysły. A jak mi robi niespodzianki i muszę chodzić na palcach w trakcie pracy , co gorsza często zaczynam ścieżkę od nowa po spadku obrotów to wkurzające :((( . Najchętniej zaprosił bym serwisanta do sprawdzenia maszyny, ale w Częstochowie nie znam takiego, a producent urządzenia mieszka daleko. Dlatego kieruję prośbę na forum, może koledzy mnie nakierują.


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 6151
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#7

Post napisał: pukury » 02 maja 2015, 21:26

witam.
próbowałeś podpiąć zewnętrzny potencjometr ?
VR - zasilanie ( plus )
VI - suwak
CM - masa
tak jak tu - http://www.sklep.el-helu.com/view,1179, ... _230v.html
oczywiście musisz odpiąć moduł pwm .
z objawów to jakoś tak wygląda na słabe styki - podokręcaj śrubki w listwie.
pozdrawiam.
rebeliant

Awatar użytkownika

Autor tematu
pagk
Sympatyk forum poziom 1 (min. 25)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 25)
Posty w temacie: 6
Posty: 31
Rejestracja: 06 maja 2013, 07:52
Lokalizacja: Częstochowa
Kontakt:

#8

Post napisał: pagk » 02 maja 2015, 21:33

Potencjometru nie podpinałemi nie będę kombinował, bo się na tym absolutnie nie znam, ale na pewno podokręcam śrubki na lstwie, może się któraś poluzowała i z tąd te niespodzianki. Sprawdzę jutro.

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3815
Rejestracja: 04 lip 2004, 15:03
Lokalizacja: Gliwice

#9

Post napisał: adam Fx » 02 maja 2015, 22:26

pagk pisze:Muszę posprawdzać kabelki, ale nie bardzo wiem jak się do tego zabrać
Odłącz zasilanie (z sieci)! - jeśli falownik nie ma dostępu do listwy to trzebago rozkręcić o reszty powinien być dostęp posprawdzaj wszystkie możliwe wtyczki, złączą no i szczególnie listwy skręcane (lubią się luzować)
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Awatar użytkownika

Autor tematu
pagk
Sympatyk forum poziom 1 (min. 25)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 25)
Posty w temacie: 6
Posty: 31
Rejestracja: 06 maja 2013, 07:52
Lokalizacja: Częstochowa
Kontakt:

#10

Post napisał: pagk » 02 maja 2015, 22:31

Spróbuję, na razie dzięki.
pozdrawiam.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektrowrzeciono”