Mini rowki
Re: Mini rowki
Gdyby Ci przyszło robić je, to byś zmienił szybko zdanie. Chyba, że masz na myśli że takie tanie.

,, Iditi na ch. j" maciąg.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 7
Może tak, może nie. Nie będę się tutaj wymądżać że się znam na produkcji narzędzi.
Ale jeśli widzę dobry tradycyjny frez 5,0 VHM kosztujący załóżmy 40Euro, a frez do gwintów M6 za ponad 400Euro... Ciężko obojętnie do tego podejść. Raz zamówiłem to szef spojrzał na to gówienko, zrobił wielkie oczy "toooo tyle" i nie mam następnym razem brać. Pracownik ręcznie wkrętarką tobi teraz te gwinty.
Ale jeśli widzę dobry tradycyjny frez 5,0 VHM kosztujący załóżmy 40Euro, a frez do gwintów M6 za ponad 400Euro... Ciężko obojętnie do tego podejść. Raz zamówiłem to szef spojrzał na to gówienko, zrobił wielkie oczy "toooo tyle" i nie mam następnym razem brać. Pracownik ręcznie wkrętarką tobi teraz te gwinty.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Zrób przyrząd 45 stopni i tnij zwykłym frezem
Twój szef to niezła żyła no ale M6 za 400 euro to z czego on był?Butler pisze: ↑17 lis 2019, 23:31Może tak, może nie. Nie będę się tutaj wymądżać że się znam na produkcji narzędzi.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
W jednej z moich poprzednich robót kupili duży frez do gwintów powyżej m24 (sam frez miał blisko 20mm średnicy) pełny węglik, piękny ale drogi w ciul
Szefu tak się nim podniecał, że latał po całej hali i wszystkim pokazywał
Skończyło się na tym, że przy kolejnym pokazywaniu w narzędziowni wypadł mu z ręki i walnął z impetem o posadzkę z lastryko
Jak kupił drugi to nosił go w drewnianej skrzyneczce zawinięty w gąbeczkę
A przy każdorazowym braniu / oddawaniu sprawdzał czy nie wyszczerbiony 

-
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Ale taki gwintownik bez posuwu w osi po pełnym obrocie wykona nie rowki, tylko płaską powierzchnię.
To już lepszy byłby zwykły gwintownik bez skręcenia. Po zeszlifowaniu czoła i zostawieniu tylko jednej części nacinającej zrobi rowki, ale też trochę szersze. Jeśli materiał jest miękki i nie pęknie od razu.
To już lepszy byłby zwykły gwintownik bez skręcenia. Po zeszlifowaniu czoła i zostawieniu tylko jednej części nacinającej zrobi rowki, ale też trochę szersze. Jeśli materiał jest miękki i nie pęknie od razu.
-
TOP67 pisze:Ale taki gwintownik bez posuwu w osi po pełnym obrocie wykona nie rowki, tylko płaską powierzchnię.
To nie tak.
Wiercisz i pogłębiasz tym jak wiertłem. Ale gwint w otworze wykonujesz ruchem spiralnym gdzie na jeden objazd średnicy schodzisz o skok gwintu.
To narzędzie M6 ma 4,85 średnicy.
-
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Wiem jak się gwintuje. Ale tu chodzi o frezowania płaskiej powierzchni. Przecież nie będzie jej robi podskokami?Butler pisze: ↑18 lis 2019, 08:14TOP67 pisze:Ale taki gwintownik bez posuwu w osi po pełnym obrocie wykona nie rowki, tylko płaską powierzchnię.
To nie tak.
Wiercisz i pogłębiasz tym jak wiertłem. Ale gwint w otworze wykonujesz ruchem spiralnym gdzie na jeden objazd średnicy schodzisz o skok gwintu.
To narzędzie M6 ma 4,85 średnicy.
Pisałem tylko w kontekście tego zadania.
Tu sprawdził by się frez do robienia gwintów na jedną płytkę

-
Frezowanie płaskiej powierzchni ruchem liniowym bokiem zrobi tak samo jak tym narzędziem które pokazałeś.TOP67 pisze:Ale taki gwintownik bez posuwu w osi po pełnym obrocie wykona nie rowki, tylko płaską powierzchnię.
Frezy do gwintów nie mają spiralnego ukształtowania (poza rowkiem odprowadzającym wióry), w widoku bocznym rzut by przypominał frez z Twojej fotki.