material o ktorym wspomniales to moglice, z epoxy i kilku innych skladnikow, uzywany do reperacji powierzchni slizgowych. Mozna je potem recznie skrobac standardowymi metodami. Oryginalna formulacja jest dosyc droga i ten facet uzyl swojej- 207 west epoxy zywica plus worek pylu stalowego z ebay za $8. Jako drobny wypelniacz pyl aluminiowy.
Dzieki za przypomnienie tematu, ile razy tam zagladam to zawsze ucze sie czegos nowego!
LUK1401
moja zywica to typowa bisphenol-A formulacja z aminowym utwardzaczem, czas pracy ok 30min lepkosc 600cP plus substancja A525 firmy byk chemie- do odprowadzenia powietrza. Domieszki silanowe sa stosowane dla wzmocnienia spoiwa, w zaleznosci od doswiadczenia stosujacego- te rzeczy sa mocno trujace i naprawde warto uwazac. Jak chcesz wiecej informacji to napisz co cie interesuje.
LEOO,
w tej maszynie jest kilka rzeczy z jego wlasnej formulacji epoxy- rama nie byla wyzarzana wiec glowne elementy sa skrecane. Elementy byly zalewane w pozycji bezstresowej, potem wiercone, gwintowane, ustawiane na czujnik i skrecane. Lozyska najwiekszej sruby kulowej siedza w epoxy, caly ballnut siedzi w epoxy, powierzchnie pod lozyska liniowe tak samo, najpierw recznie skrobane oczywiscie. Stol zalany epoxy i sciety z gory. Duzo rzeczy. Sa podobno formulacje gdzie bierzesz powiedzmy C1 srube kulowa, wysypujesz kule i zalewasz tym ballnut. Po zastygnieciu sruba chodzi jak oryginalna, trzyma oryginalne tolerancje, przenosi wieksze obciazenia i ma dluzszy zywot. Rozumiem ze bedzie to mikstura z grafitem..
Ten facet to niezly kawal spryciarza, pochodzi z Czechoslowacji, w Niemczach robil inzynierie i technologie materialow, potem to samo na amerykanskim Harwardzie. Ma dyplom w materialach z najwyzszej amerykanskiej uczelni i jestem pewien ze bylby w stanie zastrzelic smiechem wiekszosc ludzi.
( Dzikus, jestes gotowy postawic jakies wieksze pieniadze na ten 2,5m plaskownik? Mysle ze dalo by sie to zalatwic w formie zakladu

Maszyna jest dlatego ciekawostka bo byla robiona domowymi sposobami bez uzycia frezarek i warsztatow. Robil ja do biznesu i wlozyl $16k wraz z oprogramowaniem, podpada jednak pod domowy wyrob wiec zagina wszystkich w tej kategorii- zero frezowanych/toczonych powierzchni.
Po prostu warta uwagi.
Na dole jest tam zdjecie malej wtryskowej formy aluminiowej. Gdyby nie byla ona w jednej setnej mm to by mu sie trzpienie nie zeszly.
DZIKUS,
mowisz ze mozna zrobic taka czy inna maszyne. Nie urzadza mnie to- chcialbym wiedziec KTO moze zrobic te maszyne. Ty czy ktos inny kogo jestes w stanie wskazac placem? Mnie intereuja fakty i zdjecia projektow a nie lanie wody. Wiele rzeczy mozna zrobic tylko ze ja tu nie widze robienia tylko raczej duzo gadania!