Maszyna z syntetycznego granitu

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

luk1401
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2

Post napisał: luk1401 » 25 wrz 2007, 16:19

Podoba mi się koncepcja! Naprawdę ciekawy projekt. Siedzę trochę w epoksydach i jestem ciekawy co chcesz zastosować.

PS
Gdzie można poczytać o twoich wibratorach do betonu?

Tagi:

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: jarekk » 25 wrz 2007, 19:09

Da się wykonać precyzyjną powierzchnię pod prowadnice bez szlifowania maszynowego.

Tu na forum był link w którym gościu dla dużej maszyny użwał strun gitarowych oraz kompozytów do wytworzenia absolutnie płaskiej powierzchni ( struny były zalewane w kompozycie i służyły jako prowadnice do ręcznego szlifowania).

Swoją ideę wziął od profesjonalistów naprawiających naprawdę duże stare maszyny - poszukam tego linku bo zawierał cały "podręcznik"

Autor tematu
walter~
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 53

Post napisał: walter~ » 25 wrz 2007, 19:34

tutaj jest strona tego faceta- wspaniala lektura dla kazdego http://oneoceankayaks.com/madvac/madvac_index.htm

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 24

Post napisał: Leoo » 25 wrz 2007, 21:26

walter~ pisze:tutaj jest strona tego faceta...
To co w Jego maszynie jest z żywicy?

Awatar użytkownika

DZIKUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 11
Kontakt:

Post napisał: DZIKUS » 25 wrz 2007, 21:37

walter~ pisze:tutaj jest strona tego faceta- wspaniala lektura dla kazdego http://oneoceankayaks.com/madvac/madvac_index.htm
przeciez ta jego maszyna to jedna wielka kupa. oczywiscie na pierwszy rzut oka robi wrazenie, ze niby masywna a wiec i sztywna. tyle, ze prawdopodobnie wiecej niz polowe masy tej maszyny stanowi podstawa, ktora nie ma zadnego wplywu na sztywnosc, bo stol jest do niej przymocowany jedynie na koncach.
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu

Adalber
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 6

Post napisał: Adalber » 25 wrz 2007, 22:13

Już niedługo będziemy kombinować jak walter .Ostatnio byłem w zakładzie w którym półtora roku temu dorabiałem części do swojej maszyny. Ceny roboczogodziny od tego czasu wzrosły prawie o 100% .

Autor tematu
walter~
Posty w temacie: 53

Post napisał: walter~ » 25 wrz 2007, 22:53

DZIKUS pisze: przeciez ta jego maszyna to jedna wielka kupa. oczywiscie na pierwszy rzut oka robi wrazenie, ze niby masywna a wiec i sztywna. tyle, ze prawdopodobnie wiecej niz polowe masy tej maszyny stanowi podstawa, ktora nie ma zadnego wplywu na sztywnosc, bo stol jest do niej przymocowany jedynie na koncach.

Maszyny CNC rozpatruje sie pod wzgledem precyzji a nie masywnosci. Maszyna ma jakakolwiek wartosc tylko wtedy gdy ma wysoka precyzje - dlatego ta wyzej wymieniona zasluguje na uwage. Jest wyjatkowa na rynku hobbystycznym i jestem pewny ze w calej Polsce nie ma i nie predko bedzie cos podobnego, a w USA jest to pierwszy i jak narazie ostatni projekt o tej dokladnosci. Facet ma na calym stole pol tysiaca czyli 0.0127mm- jedna setna mm na 2,5m stole z ruchoma brama napedzana jedna sruba. Czy wiesz ile to jest jedna setna mm na 2,5m stole?

Rama nie byla wyzarzana i nie frezowal ani jednej powierzchni w tej maszynie. Wiem ze jest tu kilku fenomenalnych fachowcow od materialow i technologii choc rzadko sie odzywaja- czy choc jeden bylby gotow stanac do takiego zadania i ewentualnie powiedziec ile czasu by na to potrzebowal? Pytam zupelnie powaznie.

Awatar użytkownika

DZIKUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 11
Kontakt:

Post napisał: DZIKUS » 25 wrz 2007, 23:24

walter~ pisze: Maszyny CNC rozpatruje sie pod wzgledem precyzji a nie masywnosci.
tyle, ze masywnosc a wiec sztywnosc jest niezbednym warunkiem do uzyskania wysokiej precyzji obrobki (prosze odroznic od precyzji nastawu).
walter~ pisze: Maszyna ma jakakolwiek wartosc tylko wtedy gdy ma wysoka precyzje - dlatego ta wyzej wymieniona zasluguje na uwage.
jestem pewien, ze facet sie chwali wysoka precyzja nastawu, a nie precyzja wykonywanych na tej maszynie detali. a dokaldnosc nastawcza wynika wprost z dokladnosci zastosowanej sruby kulowej oraz dokladnosci uzytego napedu.
walter~ pisze: Jest wyjatkowa na rynku hobbystycznym i jestem pewny ze w calej Polsce nie ma i nie predko bedzie cos podobnego, a w USA jest to pierwszy i jak narazie ostatni projekt o tej dokladnosci. Facet ma na calym stole pol tysiaca czyli 0.0127mm- jedna setna mm na 2,5m stole z ruchoma brama napedzana jedna sruba. Czy wiesz ile to jest jedna setna mm na 2,5m stole?
chcialbym tylko zobaczyc obrobiony na tej maszynie aluminiowy plaskownik o takiej duzej dlugoci. zaloze sie, ze w srodkowej czesci (przy jakichs normalnych parametrach pracy maszyny, a nie przy specjalnym spowolnieniu do granic mozliwosci) bedzie on grubszy niz na koncach. i to nie o pare setek, a o pare dych a moze i nawet mm.
walter~ pisze: Rama nie byla wyzarzana i nie frezowal ani jednej powierzchni w tej maszynie. Wiem ze jest tu kilku fenomenalnych fachowcow od materialow i technologii choc rzadko sie odzywaja- czy choc jeden bylby gotow stanac do takiego zadania i ewentualnie powiedziec ile czasu by na to potrzebowal? Pytam zupelnie powaznie.
za ta sama kase, majac te same sruby, prwadnice, napedy itd. mozna zbudowac duzo lepsza i dokladniejsza masyzne o tym samym polu pracy. samo przykrecenie prowadnic do blatu roboczego (od gory lub od dolu, wszystko jedno) nieporownywalnie zwiekszylo by dokladnosc maszyny (chodzi mi o dokladnosc frezowania w osi z).
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu

Awatar użytkownika

kostner
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 17

Post napisał: kostner » 25 wrz 2007, 23:28

walter a sprawdzales ta dokladnosc osobiscie ?? Pozatym pewnie mierzone na sucho bez wiora i do tego stool z mdf no ja cie prosze o jakiej dokladnosci tu mowa.
Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni :(

qqaz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 24

Post napisał: qqaz » 26 wrz 2007, 09:18

walter~ pisze:jestem pewny ze w calej Polsce nie ma i nie predko bedzie cos podobnego
coś podobnego i niejedną zrobił kol. Bartuss. Tylko z racji delikatnejszych profili pewnie ma większe ugięcia. Ale idea taka sama - wiszący blat, centralna śruba, drewniana/MDF/ płyta stołu.
Kolega walter nie docenia rodzimej innowacyjności :wink:
Trochę lepsze rozwiązanie szykuje kol Kolanoręki.
A może Ameryka przyjedzie się uczyć?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”