Maho MH800E CNC - Przeróbka na Mach3 + wymiana napędów.

Dyskusje o frezarkach typu Deckel

Autor tematu
oskimos
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 13
Posty: 51
Rejestracja: 19 sty 2008, 19:59
Lokalizacja: Gdynia

Maho MH800E CNC - Przeróbka na Mach3 + wymiana napędów.

#1

Post napisał: oskimos » 19 lip 2017, 10:47

Witam
Jestem zainteresowany kupnem maszyny Maho MH800E i przerobieniem jej na sterowanie machem + wymiana napędów + całej elektroniki.

Mam parę pytań:

Czy w tej maszynie są śruby kulowe od osi X Y Z?
Czy ktoś się orientuje jaki skok i średnicę mają te śruby?
Czy napędy są połączone paskiem zębatym ze śrubami?
Czy pompa hydrauliczna służy tylko do obsługi siłownika do wymiany narzędzia, czy ma jeszcze jakieś inne zadanie?

Czy przekładnia mechaniczna od wrzeciona sterowana jest w ten sposób, że są tam 3 silniki i każdy z nich obraca się do momentu najechania na krańcówkę odpowiedzialną za dane połączenie - czyli montujemy sterownik plc i podpinamy do niego 3 silniki + wszystkie krańcówki + wybór biegu i będzie on ustawiał silniki w odpowiedniej pozycji.

Wiem że dużo pytań, ale szukałem po sieci jakich zdjęć z rozbiórki i nic nie mogłem znaleźć. Znalazłem tylko same napędy i widać na wałkach koła zębate i stąd domyślam się że napęd poprzez paski zębate.



Tagi:


Majster70
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1042
Rejestracja: 08 cze 2010, 23:37
Lokalizacja: Piastów

#2

Post napisał: Majster70 » 19 lip 2017, 13:12

oskimos pisze: Czy pompa hydrauliczna służy tylko do obsługi siłownika do wymiany narzędzia, czy ma jeszcze jakieś inne zadanie?
Mam DMU 80E sterowanie HH426, czyli dokładnie następny model rozwojowy Maho 800E. Nie chcę się autorytarnie wypowiadać, bo szczegóły konstrukcyjne mogły ulec zmianie, ale główne zadanie hydrauliki to wylżenie osi Z - czyli redukcji sił od masy stołu w tej osi (ciężaru) - bo stół sporo waży.


Autor tematu
oskimos
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 13
Posty: 51
Rejestracja: 19 sty 2008, 19:59
Lokalizacja: Gdynia

#3

Post napisał: oskimos » 19 lip 2017, 13:23

Mocowanie narzędzia w Twojej maszynie jest hydrauliczne?

Pozdrawiam
Daniel


Majster70
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1042
Rejestracja: 08 cze 2010, 23:37
Lokalizacja: Piastów

#4

Post napisał: Majster70 » 19 lip 2017, 13:41

Przy zmianie narzędzia siłownik hydrauliczny naciąga sprężynę trzymającą narzędzie.


Autor tematu
oskimos
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 13
Posty: 51
Rejestracja: 19 sty 2008, 19:59
Lokalizacja: Gdynia

#5

Post napisał: oskimos » 19 lip 2017, 13:47

Najważniejsze dla mnie pytanie to czy maszyna posiada śruby kulowe w napędach?
Według mnie powinna posiadać, ale nigdy nie rozbierałem takiej starej maszyny cnc i nie wiem czy był to standard.

Pozdrawiam
Daniel


Majster70
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1042
Rejestracja: 08 cze 2010, 23:37
Lokalizacja: Piastów

#6

Post napisał: Majster70 » 19 lip 2017, 13:56

W mojej są, w starszych typach nie umiem ci powiedzieć. W nowszej w ogóle nie mam śrub pociągowych :wink:


Autor tematu
oskimos
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 13
Posty: 51
Rejestracja: 19 sty 2008, 19:59
Lokalizacja: Gdynia

#7

Post napisał: oskimos » 19 lip 2017, 19:46

Na forum widziałem temat o maho 900c i tam właściciel mówił że miał śruby kulowe, a maszyna jest z 86 roku, a mh800e jest z 90 roku, wiec mam nadzieje że ta już posiada śruby kulowe. Nie chciał bym kupić tej frezarki i dowiedzieć się że śruby są trapezowe. Chcę wymienić napędy na serwa i uzyskać w miarę dokładność zedu 0.05mm.

Pozdrawiam
Daniel


micges
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 272
Rejestracja: 08 sty 2010, 02:04
Lokalizacja: Toruń

#8

Post napisał: micges » 19 lip 2017, 23:43

Majster70 pisze: Mam DMU 80E sterowanie HH426, czyli dokładnie następny model rozwojowy Maho 800E. Nie chcę się autorytarnie wypowiadać, bo szczegóły konstrukcyjne mogły ulec zmianie, ale główne zadanie hydrauliki to wylżenie osi Z - czyli redukcji sił od masy stołu w tej osi (ciężaru) - bo stół sporo waży.
Przerabiałem sterowanie MAHO 700C i kilkanaście innych frezarek takiej konstrukcji i nic takiego tam nie widziałem.


Autor tematu
oskimos
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 13
Posty: 51
Rejestracja: 19 sty 2008, 19:59
Lokalizacja: Gdynia

#9

Post napisał: oskimos » 20 lip 2017, 06:53

Przerabiałem sterowanie MAHO 700C i kilkanaście innych frezarek takiej konstrukcji i nic takiego tam nie widziałem.[/quote]

To może Pan mi odpowie na moje pytanie czy we frezarce mh800e występują śruby kulowe w napedach osi.

Pozdrawiam
Daniel


Majster70
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1042
Rejestracja: 08 cze 2010, 23:37
Lokalizacja: Piastów

#10

Post napisał: Majster70 » 20 lip 2017, 06:59

oskimos pisze:Chcę wymienić napędy na serwa i uzyskać w miarę dokładność zedu 0.05mm.

:smile: Na tych frezarkach w wersjach konwencjonalnych z lat 70 i starszych dało się uzyskać dokładność 0,01mm przy dobrym stanie obrabiarki oczywiście. Mówimy o dokładności IT7 przy założeniu, że obrabiarka jest w dobrym stanie i z liniałami.
Przy śrubach kulowych dostajesz większą szybkość obrabiarki, niekoniecznie dokładność.
Jedyną wadą tej konstrukcji jest właśnie szybkość - są one w stosunku do nowszych wersji po prostu wolne. Za to na pewno mechanicznie są sztywne i b. dokładne. Nowe porządne kpl śruby kulowe kosztują mniej więcej 5 tys zł za oś. Możesz spytać w Avii Warszawa lub u jej dawnych pracowników lub Isotec Poznań.
Jak nie masz presji na szybkość i chcesz mieć sztywną, dokładną frezarkę CNC (0,01mm) to dobry wybór.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarki Deckel, Maho, Aciera, Abene ”