Maho MH800E CNC - Przeróbka na Mach3 + wymiana napędów.

Dyskusje o frezarkach typu Deckel

micges
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 278
Rejestracja: 08 sty 2010, 02:04
Lokalizacja: Toruń

#11

Post napisał: micges » 20 lip 2017, 07:51

Jedyne co mogę stwierdzić to, że we wszystkich konstrukcjach tego typu co widziałem były śruby kulowe i przekładnie na pasach oraz czasem sprzęgła przeciążeniowe na śrubie.



Tagi:


Autor tematu
oskimos
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 13
Posty: 51
Rejestracja: 19 sty 2008, 19:59
Lokalizacja: Gdynia

#12

Post napisał: oskimos » 20 lip 2017, 07:57

Maszyna jest z 1990 roku.

Chcę w niej wymienić napędy osi. Oryginalnie są serwa DC 2000obr 12NM. Chcę zastosować napędy Easy Servo.

Silnik ES-MH342200 - 20Nm
+
Serwosterownik ES-DH2306

Chyba że jakiś inny pomysł macie. Ten napęd mi pasuje bo ma wymagany moment w dolnych obrotach i w miarę trzyma ten moment w górnych obrotach (2000obr - 4Nm) i do tego zasilanie jednofazowe - 230V.



Pozdrawiam
Daniel


micges
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 278
Rejestracja: 08 sty 2010, 02:04
Lokalizacja: Toruń

#13

Post napisał: micges » 20 lip 2017, 08:24

A czym chcesz generować kroki dla maszyny? LPT czy inne ustrojstwo?


Autor tematu
oskimos
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 13
Posty: 51
Rejestracja: 19 sty 2008, 19:59
Lokalizacja: Gdynia

#14

Post napisał: oskimos » 20 lip 2017, 09:15

micges pisze:A czym chcesz generować kroki dla maszyny? LPT czy inne ustrojstwo?
Csmio ip/s, a do zmiany przełożeń przekładni jakiś prosty plc, chyba że dało by radę załatwić to za pomocą csmio oraz jakiegoś makro.


Pozdrawiam
Daniel

[ Dodano: 2017-07-21, 07:44 ]
Jeszcze jedna maszyna wchodzi w grę.

JAFO FYN 50ND


Pytanie która maszyna jest lepsza JAFO czy MAHO, która ma solidniejszą konstrukcję?


Pozdrawiam
Daniel


Autor tematu
oskimos
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 13
Posty: 51
Rejestracja: 19 sty 2008, 19:59
Lokalizacja: Gdynia

#15

Post napisał: oskimos » 21 lip 2017, 10:47

Jeszcze doszła maszyna MIKRON WF51C.
Jafo już niedostępna.


Autor tematu
oskimos
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 13
Posty: 51
Rejestracja: 19 sty 2008, 19:59
Lokalizacja: Gdynia

#16

Post napisał: oskimos » 23 lip 2017, 16:47

Czy któryś z forumowiczów był może oglądać tą frezarkę:

http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6889517456

Jeżeli był to poproszę o jakieś informacje.

Pozdrawiam
Daniel


Autor tematu
oskimos
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 13
Posty: 51
Rejestracja: 19 sty 2008, 19:59
Lokalizacja: Gdynia

#17

Post napisał: oskimos » 03 sie 2017, 06:32

Maszyna już mam u siebie.
Mam pytanie, w załączniku wysłałem schemat hydrauliczny maszyny i jest tam:
-mocowanie hydrauliczne narzędzia
-hydrauliczna blokada stołu ---<< co to jest?



Obrazek


Autor tematu
oskimos
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 13
Posty: 51
Rejestracja: 19 sty 2008, 19:59
Lokalizacja: Gdynia

#18

Post napisał: oskimos » 07 sie 2017, 06:49

Maszyna już rozebrana i teraz dokładnie wiem jakie napędy potrzebuje.

Z 1x 35NM 1500obr z hamulcem
Y 1x 15NM 2000obr
X 1x 10Nm 2000obr

Czy któryś z forumowiczów sprowadza takie napędy? Macie może jakieś namiary na firmę co jest w stanie sprzedać takie napędy w rozsądnych pieniądzach?

Mam oczywiście do sprzedania całą instalację, transformatory wraz z napędami od starej maszyny.
Mam też do sprzedania oryginalny monitor Philipsa LCD do tej maszyny.

Pozdrawiam
Daniel


Autor tematu
oskimos
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 13
Posty: 51
Rejestracja: 19 sty 2008, 19:59
Lokalizacja: Gdynia

#19

Post napisał: oskimos » 21 sie 2017, 14:30

Montaż napędów i okablowania.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

[ Dodano: 2017-08-21, 16:38 ]
Czy ktoś ma doświadczenie ze stosowaniem transformatorów elektronicznych do zasilania serwo napędów?

https://www.aliexpress.com/item/20kw-20 ... st=ae803_1


andrjalo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 452
Rejestracja: 27 lut 2011, 14:15
Lokalizacja: Polska

#20

Post napisał: andrjalo » 10 wrz 2017, 08:24

Jeżeli system jest sprawny i napędy sprawne to ta modernizacja nie ma sensu.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarki Deckel, Maho, Aciera, Abene ”