Mach3 zakres materiału i pole robocze maszyny

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
krishandwerker
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 13
Posty: 80
Rejestracja: 17 paź 2016, 21:24
Lokalizacja: Dolnośląskie

Mach3 zakres materiału i pole robocze maszyny

#1

Post napisał: krishandwerker » 07 maja 2017, 19:25

Jako że zaczynam dopiero przygodę z Mach3 prosze o pomoc.
Mianowicie mam problemy z pozycjonowaniem materiału..lub za bardzo nie rozumiem.
Wyrysowałem sobie w Aspire material o wym 210x320mm format A 4 ii jakieś tam auto do wyrysowania-grawerowania .
Wygrywam do Mach3 i tu pojawiają się problemy.gdy bazuje jako zero lewy górny róg kartki na podglądzie ta kartka jest daleko poza stołem.
Po prostu mam problemy jak to poustawiać.
W Machu przyjąłem w konfiguracji jednostki mm, tak jak i w programie Aspire

Druga sprawa dlaczego Mach3 wyswietla mi że os X ma ona 117.000 skoro mierząc metrówką osie maja fizyczny zakres pracy freza lub pisaka-
X ma 59cm
Y ma 90 cm
Z ma 13cm
Fizycznie wymiary maszyny są ciut większe mierząc z lewa na prawo,z góry na dół..itd.np. X ma 80cm

Mach z limitów odczytuje następujące wielkości osi
X 0 do 117
Y 0 do 155
Z 0 do 51

Podsumowujac jak to ustawic abym położył OBOJĘTNIE gdzie na stole roboczym frezarki kartkę papieru wyznaczył na niej zero i mógł wygrawerować lub wyrysować pisakiem upragniony rysunek?
W załączniku przykładowe zdjęciaObrazek

Obrazek



Tagi:

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 2295
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

#2

Post napisał: Petroholic » 07 maja 2017, 19:31

krishandwerker pisze:o wym 210x320mm format A 4
A4 to 210x297...

co do problemu z długościami roboczymi osi - wrzuć raczej screeny z konfiguracji macha...

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1381
Rejestracja: 23 cze 2008, 10:38
Lokalizacja: OOL lub DW
Kontakt:

#3

Post napisał: k-m-r1 » 07 maja 2017, 20:10

#1 czy masz włączone softlimity?
#1.1 może oś jest przeskalowana?żółte pola obok DRO osi ma być 1.000 enter zatwierdza zmiany
#1.2 Czy w konfiguracji ustawione jednostki to mm ??
#2 po ustawieniu X0 Y0 i dojazd na X50 Y50 tyle jest fizycznie?

Bazowanie maszyny
Jedziesz nad materiał kartkę tam gdzie g-kod ma punkt x0 y0
zerowanie DRO X0 Y0 Z zależnie od wysokości
start i gotowe :D
MACH3 cncTworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inneEKRANY dla firm producentów maszyn Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 703 196 Tomek Komor k-m-r1@wp.pl


Autor tematu
krishandwerker
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 13
Posty: 80
Rejestracja: 17 paź 2016, 21:24
Lokalizacja: Dolnośląskie

#4

Post napisał: krishandwerker » 07 maja 2017, 21:32

Softlimity nie włączone...tzn. Ten Przycisk ma być włączony zawsze?
Nawet jak walczę i daje regenerate toolpath jest to samo



Po najechaniu na x0 i podjeździe do x50 według Dro ,fizycznie wychodzi 37cm

Tak tam przy Dro jest scala +1.0000

konfiguracja-Select native units mam w mm.

Poniżej screenObrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 07 maja 2017, 21:39 przez krishandwerker, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1381
Rejestracja: 23 cze 2008, 10:38
Lokalizacja: OOL lub DW
Kontakt:

#5

Post napisał: k-m-r1 » 07 maja 2017, 21:37

krishandwerker pisze:Po najechaniu na x0 i podjeździe do x50 według Dro ,fizycznie wychodzi 37cm
Ustaw prawidłowo jednostki krok / mm
MACH3 cncTworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inneEKRANY dla firm producentów maszyn Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 703 196 Tomek Komor k-m-r1@wp.pl


Autor tematu
krishandwerker
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 13
Posty: 80
Rejestracja: 17 paź 2016, 21:24
Lokalizacja: Dolnośląskie

#6

Post napisał: krishandwerker » 07 maja 2017, 21:41

Przepraszam wyedytowalem i poprawiłem posta bo przy DrO skala jest 1.0000.

Nie rozumiem ustaw jednostki krok/mm gdzie to się robi?....w motor tunning
Ja mam tak jak na zdjęciu
A silniki 3Nm sterowniki M542 zworki. 7,8 na ON ustawienie w motor tunning step per mam na 800
Velocity mm per min. mam na 1200.
Przyznam ze te ustawienia motoru wziąłem zapozyczone ,ale chyba się zgadzają.
Ostatnio zmieniony 07 maja 2017, 22:09 przez krishandwerker, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 2295
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

#7

Post napisał: Petroholic » 07 maja 2017, 22:02

krishandwerker pisze:Po najechaniu na x0 i podjeździe do x50 według Dro ,fizycznie wychodzi 37cm
masz popitolone parametry silników i śrub w osiach...

od x0 do x50 powinno być dokładnie 50mm ruchu...

daj screen gdzie masz ustawienie kroków silnika, mikrokroku sterownika i skok śruby...
Ostatnio zmieniony 07 maja 2017, 22:13 przez Petroholic, łącznie zmieniany 1 raz.


Autor tematu
krishandwerker
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 13
Posty: 80
Rejestracja: 17 paź 2016, 21:24
Lokalizacja: Dolnośląskie

#8

Post napisał: krishandwerker » 07 maja 2017, 22:12

Ekran Motor tuningObrazek

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 2295
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

#9

Post napisał: Petroholic » 07 maja 2017, 22:26

daj mi sekundę już sprawdzam coś...

[ Dodano: 2017-05-07, 22:32 ]

M542 zworka 7,8 ON reszta OFF to mikrokrok 1/8...

Zakładam, że silnik masz 1,8deg czyli 200kroków/obrót...

Jeśli masz mikro na 1/8 to pewnie śruba skok 4mm...

8*200/4=400

Pierwszy błąd to powinno być 400 a nie 800 w motor tuning - "steps per"...

Druga sprawa - sprawdź czy nie masz "inch" jako jednostki...


Autor tematu
krishandwerker
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 13
Posty: 80
Rejestracja: 17 paź 2016, 21:24
Lokalizacja: Dolnośląskie

#10

Post napisał: krishandwerker » 08 maja 2017, 07:17

Wedle faktury za śruby pisze tam tak:
Śruba Isel 25x10/5 ....to teraz nie wiem skok 10czy 5?

Ale....z pomiarów wychodzi co innego a mianowicie że wszystkie śruby Fi24 skok 5
Czy dostałem inne śruby niż na fakturze?

Jak najlepiej ustawic te zworki na sterownikach? Czy te 1/8 jest ok?


Poniżej zdjęcia z suwmiarką:


Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 08 maja 2017, 10:27 przez krishandwerker, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”