Mach3 zakres materiału i pole robocze maszyny

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC
Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 2295
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

#11

Post napisał: Petroholic » 08 maja 2017, 09:23

25x10/5 to może być uniwersalny opis sklepu czyli zarówno 10tki jak i 5tki idą pod tym samym opisem :(

ale to już masz kolejny błąd w konfiguracji macha i sterowników...

przy śrubach kulowych 05 lub 10 mikrokroki ustawiasz zawsze na wielokrotność 5tki czyli 1/5 lub 1/10 itd... inaczej mach zawsze będzie miał w ciul miejsc po przecinku do liczenia i w końcu zacznie zaokrąglać i się gubić... 1/4, 1/8 itd to mikrokroki dla śrub trapezowych o skoku 4mm ewentualnie kulowej 1204...

śrubę możesz zmierzyć... narysuj kropkę markerem na gwincie, zrób palcem jeden pełny obrót po gwincie i narysuj kropkę na tym samym poziomie, zmierz odległość między środkami kropek (gwintu)... jeśli jesteś pewny, że masz takie same śruby w każdej osi jeden pomiar wystarczy... jeśli nie to musisz zmierzyć wszystkie osie :(

jak się uporasz z tym - przejdziemy do zworek w steroniku :)

EDIT:

już widzę się uporałeś :)

[ Dodano: 2017-05-08, 09:43 ]
no to teraz na sterownikach ustaw krok 1/10 czyli:

SW5: OFF
SW6: ON
SW7: ON
SW8: OFF

Daje to 2000 mikrokroków na obrót czyli 400 mikrokroków na mm - tyle wpisujesz w "steps per"...

Sprawdź jednostki w machu i zobacz błąd x0->x50 ile teraz wynosi...



Tagi:


Autor tematu
krishandwerker
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 13
Posty: 80
Rejestracja: 17 paź 2016, 21:24
Lokalizacja: Dolnośląskie

#12

Post napisał: krishandwerker » 08 maja 2017, 17:30

Ustawiłem tak jak kolega Petroholic radził na 400 ,lecz przy tej opcji DRO wskazuje na żądany przejazd x->-50 owszem 50, ale gdy mierze to metrówką wychodzi 100mm,wiec w SETTINGS >SET STEP PER UNIT gdy to wpisuje Mach zmienia mi z kolei w zakładce MOTOR TUNNING >STEPS PER na 200 ...wtedy owszem przejazd x>-50 ma prawdziwe 50mm niby jest ok
Ale gdy ręcznie kursorami jeżdżę STRASZNIE to wolno idzie...jak i REF ALLHOME trwa WIECZNOSC.
Dlaczego wiec nie mogę 400 wpisać?

Wcześniej osie szybciej sie poruszały ZDECYDOWANIE jest cos źle.

Chyba w końcu ustawiłem zakres stołu tyle ze nie w tym miejscu bo Home maszyny jest w górnym prawym rogu i tam jest ZERO maszyny i musze wsio wpisywać z minusem.
Niby praktycznie bo lepiej podejść do stołu i położyć materiał.


Obrazek

Obrazek

[ Dodano: 2017-05-08, 17:49 ]
No i nie tak hop-siup. Dalej cos nie tak...wskazałem jako zero materialu lewy górny róg kartki
i na TABLE DISPLAY wychodzi ona za obszar stołu jak i w ogóle nie w tym miejscu.
Oryginalnie kartka leży na środku stołu.



Obrazek






Teraz jeszcze lepiej....zamiast kółek wychodzą jaja...


Obrazek

Obrazek


kopciuch
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 1
Posty: 74
Rejestracja: 06 cze 2007, 08:05
Lokalizacja: Radom

#13

Post napisał: kopciuch » 08 maja 2017, 22:49

Jak chcesz szybciej zeby maszyna jeździła to zmień wartość w polu velocity - ona odpowiada za prędkość przejazdu osi ale uważaj bo jak przesadzisz silniki mogą zacząć gubić kroki
Jak maszyna robi jaka robi jajka to znaczy ze któraś oś ma źle ustawione wartości osi - naprawa metodą opisaną powyżej-SETTINGS >SET STEP PER UNIT

[ Dodano: 2017-05-08, 22:54 ]
Zrób zdjęcie maszyny i zaznacz gdzie masz krancówki od bazowania
Masz zaznaczone Auto zero w motor home /softlimits i dlatego jak oś dojedzie ci do krancówek po prawej ci zeruje Dro jak wpiszesz tą wartość co masz z minusem do okienka home off (tylko bez minusa) to jak oś ci się zbazuje to wyswietli ci tą wartość a nie zero

[ Dodano: 2017-05-08, 22:56 ]
W motor tuning and setup w STEP PULSE wstaw 1


Autor tematu
krishandwerker
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 13
Posty: 80
Rejestracja: 17 paź 2016, 21:24
Lokalizacja: Dolnośląskie

#14

Post napisał: krishandwerker » 09 maja 2017, 09:23

Ustawiłem Vielocity na 3000,silniki chodzą szybciej, ale będę musiał zobaczyć czy nie gubią kroków. Czyli co? Kontrolować wyniki na DRO?

Co daje PULSE 1?,tak ustawiłem.

Poniżej szkic sytuacyjny maszyny i krańcówek z bazowaniem-HOME MASZYNY
A jak sie nastawia wogóle HOME MASZYNY w innym punkcie? np.zetka pośrodku stołu?

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 2295
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

#15

Post napisał: Petroholic » 09 maja 2017, 09:39

krishandwerker pisze:A jak sie nastawia wogóle HOME MASZYNY w innym punkcie? np.zetka pośrodku stołu?
W twoim przypadku to jedynie makro to umożliwi. Czyli zjazd na home co masz teraz i przejazd na G0 na środek. Żeby zrobić home na środku bez przejazdu z rogu musiałbyś czujniki zamocować na środku.

W maszynach z serwami lub hybrydami można bazować na indeksy...

Według mnie masz home dość fajnie bo mając na środku będzie problem na przykład przy mocowaniu/ściąganiu dużego elementu... A tak masz cały stół wolny do skakania po nim :)

A z innej beczki - dalej rysuje jajka czy pokonałeś temat?


Autor tematu
krishandwerker
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 13
Posty: 80
Rejestracja: 17 paź 2016, 21:24
Lokalizacja: Dolnośląskie

#16

Post napisał: krishandwerker » 09 maja 2017, 10:29

Jeszcze nie,dlugopis sie połamał...... :oops: dalej mecze i ucze sie zakresu stołu i jego konfiguracji.

A jak to sie właściwie robi tak od a do z po kolei?

No i dlaczego gdy jak dam przy STEPS PER na 400 jak Petroholic radził i tak mi wyliczył kroki to przejazd x 50 ma 100mm a nie 50 mm, natomiast gdy wpisze w STEPS PER 200 to przejazd x50 ma 50 mm czyli tak jak powinno byc..tzle ze oś tak mniej dynamicznie chodzi..miekko tak jakby i nie reaguje szybko na wciskanie kierunku jazdy na przeciwko.

Lepsza dynamika jazdy jest przy STEPS PER 400 ..ale wymiary sie nie ZGADZAJA.

Aha klikam " pomógł" wszystkim bo wszyscy pomagaja... :roll:

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 2295
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

#17

Post napisał: Petroholic » 09 maja 2017, 21:15

krishandwerker pisze:No i dlaczego gdy jak dam przy STEPS PER na 400 jak Petroholic radził i tak mi wyliczył kroki to przejazd x 50 ma 100mm a nie 50 mm
Jeżeli przy ustawieniu "400" masz dwukrotnie dłuższy przejazd to znaczy, że jest gdzieś błąd w użytych przeze mnie danych.

- albo masz śruby 10tki
- albo mikrokrok 1/5 a nie 1/10

W okienko wpisujesz: (mianownik_mikrokroku*liczba_kroków_silnika_na_360_stopni)/skok_śruby = ?

I mówi ono Machowi ile impulsów kroku musi wysłać do silnika aby przesunąć nakrętkę o równo 1mm. (Lub 1 cal jeśli są ustawione jednostki imperialne).
krishandwerker pisze:oś tak mniej dynamicznie chodzi
bo Mach myśli, że oś chodzi dwa razy wolniej i ustawienia szybkości/dynamiki idą x2...

Jeżeli po wpisaniu 200 deltaX50 = 50mm to po wpisaniu 200 w każdej osi powinno wyrównać elipsę do kółka... Jeśli tak będzie to parametr "steps per" masz z głowy. Dynamikę można podciągnąć na tych ustawieniach też. Ale o tym po tym...

Napraw długopis i testuj :D


dudziak4
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 479
Rejestracja: 06 wrz 2007, 13:30
Lokalizacja: Bielawa

#18

Post napisał: dudziak4 » 09 maja 2017, 23:55

skoro masz ustawioną prędkość 1200 mm/min i przyspieszenie 200 mm/s to nie ma się co dziwić że bazowanie i zabawa jog-iem to tragedia.
Jaja zamiast okręgów robi ci pewnie dlatego że akceleracje masz za nisko i dana oś nie zdąża się rozpędzić przy nawrocie.
Daj akceleracje przynajmniej 1500 mm/s a prędkość na początek 5000 mm/min i od razu się się sprzęt ożywi i przestanie se jaja robić :lol:
Tak z ciekawość silniki masz połączone bezpośrednio ze śrubą czy z jakimś przełożeniem.


Autor tematu
krishandwerker
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 13
Posty: 80
Rejestracja: 17 paź 2016, 21:24
Lokalizacja: Dolnośląskie

#19

Post napisał: krishandwerker » 12 maja 2017, 19:41

Panowie, ta śruba to chyba jednak jest o skoku 10 bo:

Przy tych ustawieniach jak na zdjeciu:



1/5 >1000 kroków / 5mm(skok śruby) =1000/5mm=200 tak wyliczenia sa prawidłowe,ale
Gdy daje STEPS PER 200 wymiary są nie prawidłowe i Mach przelicza to na STEPS PER 100 i wtedy wymiary są ok ale gdy tez przeliczymy 1000/10(10 to skok śruby)=100 i wtedy te STEPS PER 100 daje prawidłowe wymiary przy przejazdach


Obrazek


Przy ustawieniach jak na zdjeciu:




0Obrazek

Liczyłem to tak ale chyba źle
1/10>2000 krokow/5mm(skok sruby)=2000/5=400. Wymiary były nie prawidłowe przy przejazdach ..Mach zamienił to na STEPS PER200 i wtedy ok
I z tego tez wynika ze liczone powinno byc 2000/10=200
Czyli śruba ma skok 10?

Mierzyłem suwmiarką było 5mm

Daje zdjecie śruby ..ona ma taki rowek na gwincie






Obrazek



Wiec co mam wybrac ?

Pierwsza opcja 1/5 i STEPS PER 100
Czy drugą opcje. 1/10 STEPS PER200
Bo wychodzi z tego ze śruba skok 10mm ma.(ale dlaczego?)
Jakie to ma znaczenie na parametry i prędkości maszyny, które będzie lepsze?

Maszyna kółek nie robi już ...

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 2295
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

#20

Post napisał: Petroholic » 12 maja 2017, 21:43

krishandwerker pisze:Czyli śruba ma skok 10?
Od tego zacznijmy... Jeżeli pomiędzy zwojami masz 5mm to może śruba dwuwpustowa?

Zaznacz kropkę markerem na gwincie, przejedź palcem jeden obrót po tej nitce na której jest kropka i zobacz czy wyjdziesz na sąsiedniej nitce czy będzie jedna wolna pomiędzy...

Bez ustalenia na 100% skoku gwintu nie wiadomo co mechrać dalej bo może bazujemy na błędnych założeniach :(
krishandwerker pisze:Pierwsza opcja 1/5 i STEPS PER 100
Czy drugą opcje. 1/10 STEPS PER200
Obie opcję są możliwe:

przy pierwszej masz rozdzielczość pozycjonowania programowego 0,01mm i teoretycznie przy wykręceniu silnika na maksa szybkie przesuwy o ile komp wyrobi częstotliwość przesyłu sygnału step/dir (20kHz przy 1200rpm silnika)

przy drugiej masz rozdzielczość pozycjonowania 0,005mm ale dwa razy większe zapotrzebowanie na częstotliwość step/dir i tu już komp może nie wyrobić (40kHz przy 1200rpm - ustawienie default jest 35kHz powyżej może już zabijać Windowsa zależnie od kompa)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”