Mach3 zakres materiału i pole robocze maszyny

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
krishandwerker
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 13
Posty: 80
Rejestracja: 17 paź 2016, 21:24
Lokalizacja: Dolnośląskie

#21

Post napisał: krishandwerker » 13 maja 2017, 12:16

:oops: Pomiędzy palcem a kropką pozostaje jedwn wolny zwój gwintu,wiec wynika z tego ze to skok 10?


W linku film z palcem w roli głównej dla pewnosci dla waszych oczu:




Wiec chyba pozostanę przy opcji pierwszej 1/5 i rozdzielczosc 0,01

Nie dodałem a co bardzo ważne przy konfiguracji, Śruby są połączone z silnikami za pomocą kół pasowych 24 zęby na każdym więc przełożenie 1:1 nie gra roli w konfiguracji....(chyba?) :oops:

Poniżej zdjęcie:



Obrazek



Tagi:

Awatar użytkownika

Alvar4
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1319
Rejestracja: 18 sie 2010, 10:58
Lokalizacja: Okolice Łodzi

#22

Post napisał: Alvar4 » 13 maja 2017, 12:58

Jak byk masz śrubę dwuwschodową. Miałem już to napisać z tydzień temu ale mi się jakoś nie chciało bo byłem pewien że inni na to wpadną i napiszą za mnie :P Zresztą sam taka zamawiałeś o skoku 10 i taką właśnie dostałeś od firmy. Przełożenie na kołach zębatych masz 1:1 i nie ma znaczenia czy mają po 20 czy po 60 zębów. Są takie same więc przełożenie się nie zmienia. Zbyt duże kółka mogły by mieć negatywny wpływ na przyspieszenie maszyny (potrzebny dłuższy czas na rozpędzenie ciężkiego kółka).
Obrazek


Autor tematu
krishandwerker
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 13
Posty: 80
Rejestracja: 17 paź 2016, 21:24
Lokalizacja: Dolnośląskie

#23

Post napisał: krishandwerker » 13 maja 2017, 13:25

Więc...to dobrze czy źle, czy w ogóle nie ma znaczenia?


dudziak4
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 479
Rejestracja: 06 wrz 2007, 13:30
Lokalizacja: Bielawa

#24

Post napisał: dudziak4 » 13 maja 2017, 22:09

Powiem szczerze że jestem pełen podziwu sprawdzania skoku śruby na palec.
Nie wiem jaki jest problem w tym żeby ustalić sobie punkt odniesienia na stole zrobić jeden pełny obrót śrubą i zmierzyć suwmiarką lub czujnikiem zegarowym i już wiadomo na 100% jaki jest skok i wtedy czy śruba ma dwa wpusty czy sześć nie ma żadnego znaczenia.


Autor tematu
krishandwerker
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 13
Posty: 80
Rejestracja: 17 paź 2016, 21:24
Lokalizacja: Dolnośląskie

#25

Post napisał: krishandwerker » 15 maja 2017, 21:00

Oj tam,oj tam....jeden jest programistą drugi mechanikiem,a trzeci może się nie znać na tym i na tym....
To ja mam kolejne pytanie. Dlaczego muszę mieć taką konfigurację jak ze zdjecia przy osi X ?,chodzi o DIR LOW ACTIV...gdy jest tak ustawione wszystkie kierunki są prawidłowo, natomiast gdy zaznaczę na zielono przy osi X DIR LOW ACTIV wtedy naciskając na klawiaturze lewo oś porusza sie w prawo.
Pytam bo osie Y,Z maja zaptaszkowane na zielono i działają tak jak powinny, kierunki są prawidłowe.

Obrazek8


dudziak4
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 479
Rejestracja: 06 wrz 2007, 13:30
Lokalizacja: Bielawa

#26

Post napisał: dudziak4 » 15 maja 2017, 21:15

Skoro osie przy tej konfiguracji chodzą prawidłowo więc nie ma się nad czym zastanawiać.
Dir low active właśnie służy do zmiany kierunku obrotów silnika po to żeby nie trzeba było fizycznie zamieniać miejscami przewodów w szafie.


Autor tematu
krishandwerker
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 13
Posty: 80
Rejestracja: 17 paź 2016, 21:24
Lokalizacja: Dolnośląskie

#27

Post napisał: krishandwerker » 15 maja 2017, 22:31

Trochę już zwątpiłem ,ale kable są raczej wszystkie tak samo podłączone .

[ Dodano: 2017-05-16, 21:46 ]
Długopisów już nie łamie,zbudowałem pisak do plotera.

Zdjęcia w tym wątku: https://www.cnc.info.pl/topics101/diy-p ... htm#599173



Tylko nie wiem czy dobrze kombinuje...tworze plik w Aspire i w nim daje jako narzędzie vgrave,nastepnie do Mach3. I wynik jak na filmie w linku.


Taktarov
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 7
Rejestracja: 12 paź 2018, 12:09

Re: Mach3 zakres materiału i pole robocze maszyny

#28

Post napisał: Taktarov » 12 paź 2018, 12:16

Miałem dokładnie taki sam problem...
Teraz mierze się z kolejnym a mianowicie:
Położenie materiału widziane na Machu jest ok dopóki nie użyje czujnika do pomiaru narzędzia. Jeżeli graweruje bez użycia czujnika wszystko jest ok. Przy użyciu czujnika mać widzi gdzie indziej materiał do frezowania niż jest zbazowany.
Co z tym zrobic

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”