mach3+enkoder

zatrzymanie posuwu na podstawie odczytu z enkodera

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

lepi
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 22
Posty: 488
Rejestracja: 09 lip 2012, 20:34
Lokalizacja: Poznań

Re: mach3+enkoder

#31

Post napisał: lepi » 14 mar 2019, 23:11

Jutro postatam sie napisac. Masz krancowki do bazowania?



Zgłoszenia konkursowe


Autor tematu
schody.sek
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 20
Posty: 32
Rejestracja: 17 cze 2012, 00:46
Lokalizacja: zach pom
Kontakt:

Re: mach3+enkoder

#32

Post napisał: schody.sek » 15 mar 2019, 00:21

chwilowo nie. na pinach krańcówek mam enkoder.
mam tylko wszystkie dodatnie i ujemną w osi z


lepi
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 22
Posty: 488
Rejestracja: 09 lip 2012, 20:34
Lokalizacja: Poznań

Re: mach3+enkoder

#33

Post napisał: lepi » 15 mar 2019, 01:34

A po wlaczeniu macha jakie masz wartosc wspolrzednej maszynowe badanej osi a jaka podlaczonym enkoderze?


Autor tematu
schody.sek
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 20
Posty: 32
Rejestracja: 17 cze 2012, 00:46
Lokalizacja: zach pom
Kontakt:

Re: mach3+enkoder

#34

Post napisał: schody.sek » 15 mar 2019, 13:00

po włączeniu - mach pamięta współrzędną maszynową i współrzędną offsetu.lampki świecą się na czerwono. odczyt enkodera pokrywa się z odczytem offsetu. po wyzerowaniu offsetu automatycznie zeruje się licznik enkodera


lepi
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 22
Posty: 488
Rejestracja: 09 lip 2012, 20:34
Lokalizacja: Poznań

Re: mach3+enkoder

#35

Post napisał: lepi » 15 mar 2019, 13:10

Trochę chaotycznie napisałeś. Offset to masz na myśli bazę materiałową? A lampki?


Autor tematu
schody.sek
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 20
Posty: 32
Rejestracja: 17 cze 2012, 00:46
Lokalizacja: zach pom
Kontakt:

Re: mach3+enkoder

#36

Post napisał: schody.sek » 15 mar 2019, 15:22

pisząc o offsecie miałem na myśli bazę materiałową. ta przyciski do zerowania osi maja podświetlenie. jak się zrobi auto zero to świecą się na zielono a jak się tylko włączy macha to świecą się na czerwono. to te lampki miałem na myśli
Załączniki
mach zrzut.JPG


lepi
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 22
Posty: 488
Rejestracja: 09 lip 2012, 20:34
Lokalizacja: Poznań

Re: mach3+enkoder

#37

Post napisał: lepi » 15 mar 2019, 17:51

Ok, to takie bazowanie bez krancowek. Pewnie tam gdzie akurat stoi to przyjmuje zero maszynowe. Postaram sie to ogarnac.


lepi
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 22
Posty: 488
Rejestracja: 09 lip 2012, 20:34
Lokalizacja: Poznań

Re: mach3+enkoder

#38

Post napisał: lepi » 17 mar 2019, 16:25

Dopiero dziś maszyna stoi spokojnie więc pogrzebałem trochę. U mnie "niestety" mam CSMIO i nie działa to tak jak u Ciebie. Dlatego przygotowałem mały programik testowy. Wrzuć go katalogu "macros/twoj profil" i wywołaj polecenie M12. Daj znać co wyszło.
Załączniki
m12.zip
(248 Bajtów) Pobrany 5 razy


Autor tematu
schody.sek
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 20
Posty: 32
Rejestracja: 17 cze 2012, 00:46
Lokalizacja: zach pom
Kontakt:

Re: mach3+enkoder

#39

Post napisał: schody.sek » 17 mar 2019, 21:35

z kopiowałem twój plik do katalogu mach/macros/mill
wywołałem m12
w okienku wiadomości wyświetlił się komunikat
Pozycja enkodera osi x:o błąd osi x=0
- u mnie nie ma katalogu twój profil

Dodane 19 minuty 57 sekundy:
gdy wywoływałem m12 to
dro maszyny było 191.25
dro materiału -4
dro enkodera -4
wyświetlił się komunikat
pozycja enkodera osi x:0 błąd osi x=0

powtóżyłem wywołanie m12
po wyzerowaniu dro materiału i dro enkodera
dro maszyny było 191.25
dro materiału 0
dro enkodera 0
komunikat taki sam
pozycja enkodera osi x:0 błąd osi x=0


lepi
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 22
Posty: 488
Rejestracja: 09 lip 2012, 20:34
Lokalizacja: Poznań

Re: mach3+enkoder

#40

Post napisał: lepi » 18 mar 2019, 09:23

No to już wiadomo co nie działa :) Podaj numery DRO materiału i enkodera z których odczytujesz pozycję.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”