Luz na głowicy narzędziowej CKT 400x750
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 13
Re: Luz na głowicy narzędziowej CKT 400x750
Nie kombinuj z miernikami i robieniem narzędzi. Enkoder musi być ustawiony idealnie jeśli nie będzie siedział prawidłowo zawsze na jakimś gnieździe będzie wywalał błąd. Wiem bo sam to przeszedłem.
Reszta na priv.
Reszta na priv.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 6
qerc pisze:Nie kombinuj z miernikami
Mierzenie sygnałów logicznych z enkodera to nie jest kombinowanie a zwykła, wręcz podstawowa diagnostyka. Za pomocą tego miernika jesteś w stanie tak ustawić enkoder, żeby siedział prawidłowo i nie wyrzucał błędu na żadnej pozycji. Nie piszę tego z powietrza, robiłem to wiele razy.
Do autora tematu - dysponujesz dokumentacją elektryczną do tej maszyny?
Pozdrawiam.
-
Robert_K pisze: Nie piszę tego z powietrza, robiłem to wiele razy.
Pewnie masz rację i masz miernik, a teraz postaw się w sytuacji gdy maszyna stoi i trzeba ją uruchomić i można to zrobić bezpiecznie metodą na czuja lub miernikiem którego nie mamy. A może jest taki do kupienia to chętnie na przyszłość zakupię a na razie jak nie mam takiego to poświęcę pół MAX godziny dla kogoś kto niema wprawy lub mniej jeśli będę to robił sam i za 40 minut maszyna będzie hulać.
-
- Posty w temacie: 6
Przyznam szczerze, że nie do końca rozumiem co napisałeś powyżej, ale jeśli ja byłbym na miejscu autora tematu i maszyna, która zarabia realne pieniądze stałaby od 2 dni to szukałbym kogoś, kto to ogarnia i mi pomoże bo wyszłoby mnie to na pewno taniej niż dwa dni przestoju. Ale to moje podejście, może się różnić od podejścia innych.
Mam na myśli zwykły miernik uniwersalny, spokojnie wystarcza do takie diagnostyki.
Pozdrawiam.
qerc pisze:miernikiem którego nie mamy. A może jest taki do kupienia to chętnie na przyszłość zakupię
Mam na myśli zwykły miernik uniwersalny, spokojnie wystarcza do takie diagnostyki.
Pozdrawiam.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 12
Brzmi strasznie - kieszenie sygnałów logicznych. Nie ukrywam ze mocny w tym nie jestem. Będę to robił pierwszy raz. Schematy mam tylko takie:

-
Robert_K pisze:Mam na myśli zwykły miernik uniwersalny, spokojnie wystarcza do takie diagnostyki.
To napisz jak to robić powinno to pomóc.
Sam czekam z uwagą i niecierpliwością.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 12
Niestety nadal nic nie udało mi się wykombinować. Może będzie ktoś mądrzejszy i poda rozwiązanie.
Przesyłam Video z pracy głowicy:
https://share.icloud.com/photos/061Isr9 ... YAP3xfIooQ
Przesyłam Video z pracy głowicy:
https://share.icloud.com/photos/061Isr9 ... YAP3xfIooQ
-
Czy nie został uszkodzony jakiś przewód, wygląda to tak jakby był brak sygnału przy 8 gnieździe. Czy dzieje się tak również gdy wybieramy gniazdo 8 ale w trybie MDA na przykład
T03
T01
T08
M30
Maszyna zachowuje się tak jakby nie otrzymywała sygnału do zmiany kierunku i zaryglowania na T 08 tylko kręci dalej czekając na sygnał z enkodera.
Błąd który wywala jest związany ze zbyt długim czasem wybierania narzędzia a nie z nieprawidłowym pozycjonowaniem już po zablokowaniu głowicy.
Czy zawsze te same gniazda czy losowo na różnych.
Sprawdził bym jednak połączenia elektryczne.
T03
T01
T08
M30
Maszyna zachowuje się tak jakby nie otrzymywała sygnału do zmiany kierunku i zaryglowania na T 08 tylko kręci dalej czekając na sygnał z enkodera.
Błąd który wywala jest związany ze zbyt długim czasem wybierania narzędzia a nie z nieprawidłowym pozycjonowaniem już po zablokowaniu głowicy.
Czy zawsze te same gniazda czy losowo na różnych.
Sprawdził bym jednak połączenia elektryczne.
-
- Posty w temacie: 3
Możesz kupić najtańsze mierniki i podłączyć pod wszystkie wyjścia enkodera. Oczywiscie można to zrobić też jednym.
Badaj stany jak najbliżej maszyny żeby wykluczyć problemy z okablowaniem.
Jak sprawny to ustawiasz na pierwszym narzędziu w połowie zakresu. Ręcznie ustawiasz głowicę na pierwszym narzedziu, składasz wszysko i po robocie.
Jak bardzo uparta to ew doregulować.
Badaj stany jak najbliżej maszyny żeby wykluczyć problemy z okablowaniem.
Jak sprawny to ustawiasz na pierwszym narzędziu w połowie zakresu. Ręcznie ustawiasz głowicę na pierwszym narzedziu, składasz wszysko i po robocie.
Jak bardzo uparta to ew doregulować.