Bardzo byłyby takie materiały pomocne. gdyż, jest to dużo "lepsze" niż zwykłe bazowanie:)tuxcnc pisze:W Linuksie taki soft sprowadza się do skryptu w pythonie.
Teoretycznie można narysować krzyżyk na materiale i maszyna sama ustawi na nim zero
LinuxCNC zdalne podglądanie i sterowanie
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
-
- Posty w temacie: 6
Cóż ...
Stronę sobie zapamiętałem, ale linki które tam były wyparowały.
Myślałem już, że nigdy tego nie znajdę, ale się okazuje że internet wcale nie jest taki wielki.
Niestety strony z prawie gotowymi skryptami nie odnalazłem, ale gdzieś ona musi być.
Natomiast odnalazł się piękny film w HD http://vimeo.com/13891466 .
Mówiąc w wielkim skrócie, obraz z kamery przechodzi przez skrypt w pythonie/opencv a następnie wynik przetworzenia poprzez halrmt do linuxcnc, który steruje maszyną z zamocowaną kamerą.
Zwróćcie uwagę co się dzieje gdy gość przekręca kostkę na inny bok.
Taki system spokojnie rozpozna znak narysowany odręcznie i ustawi się dokładnie nad nim ...
.
Stronę sobie zapamiętałem, ale linki które tam były wyparowały.
Myślałem już, że nigdy tego nie znajdę, ale się okazuje że internet wcale nie jest taki wielki.
Niestety strony z prawie gotowymi skryptami nie odnalazłem, ale gdzieś ona musi być.
Natomiast odnalazł się piękny film w HD http://vimeo.com/13891466 .
Mówiąc w wielkim skrócie, obraz z kamery przechodzi przez skrypt w pythonie/opencv a następnie wynik przetworzenia poprzez halrmt do linuxcnc, który steruje maszyną z zamocowaną kamerą.
Zwróćcie uwagę co się dzieje gdy gość przekręca kostkę na inny bok.
Taki system spokojnie rozpozna znak narysowany odręcznie i ustawi się dokładnie nad nim ...
.
-
- Kontakt:
-
- Posty w temacie: 11
- Kontakt:
Przetestowałem dziś VNC przez LAN 100 Mb - działa praktycznie w czasie realnym, pozwalając kontrolować maszynę. Muszę sobie jeszcze jeden monitor podpiąć pod kompa biurkowego, i dać na nim obraz z kamerki - wtedy będę mógł se siedzieć do niej plecami, zachowując pełna kontrolę. No i "grzybka" od E-Stopu se muszę zdublować kole klawiatury...
Przez łącze radiowe niestety pracować tak się nie da - odświeżanie obrazu trwa wieki.
Mam jeszcze jeden diabelski plan - wstawię w tamtego kompa z LinuxCNC drugą kartę graficzną, dam dłuższym kablem sygnał na biurkowy monitor, myszkę i klawiaturę se podepnę przez przedłużacz USB - i będę miał dwa w jednym.
-
- Posty w temacie: 11
- Kontakt:
A to wynik niecnych działań micgesa - więcej o tym w twoim wątku o tokarce
Zapuściłem toto z wpisanym g7 - w realu wyszło jeszcze ciekawiej, bo zrobiło owal na długości równej wpisanemu promieniowi, ale tylko na połowie grubości wałka, i płaską powierzchnię do długości na zetce równej średnicy wałka. A to kod który na wersji 2.4 robił ładną półkulę...
Ale nic to - jutro se do końca umocuję silnik od zetki, i trochę poćwiczę toczenie od rana.
Zapuściłem toto z wpisanym g7 - w realu wyszło jeszcze ciekawiej, bo zrobiło owal na długości równej wpisanemu promieniowi, ale tylko na połowie grubości wałka, i płaską powierzchnię do długości na zetce równej średnicy wałka. A to kod który na wersji 2.4 robił ładną półkulę...
Ale nic to - jutro se do końca umocuję silnik od zetki, i trochę poćwiczę toczenie od rana.
Ostatnio zmieniony 01 kwie 2012, 22:37 przez MlKl, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
-
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
Odkopuje bo mnie przycisnęło
Dostalem dziś do wykonania coś takiego:
Oczywiście ze wzoru. Jakoś narysowałem ale najeżdzanie w każda dziurkę baletnicą wykończyło mnie totalnie. I chyba przyjdzie przeprosić kamerke i zrobić z plotera cos na kształt maszyny pomiarowej. Doradzi ktoś jaką kamerkę i gdzie kupić ? Najchętniej jakąś palcową ( o ile takie są )
Dostalem dziś do wykonania coś takiego:
Oczywiście ze wzoru. Jakoś narysowałem ale najeżdzanie w każda dziurkę baletnicą wykończyło mnie totalnie. I chyba przyjdzie przeprosić kamerke i zrobić z plotera cos na kształt maszyny pomiarowej. Doradzi ktoś jaką kamerkę i gdzie kupić ? Najchętniej jakąś palcową ( o ile takie są )