LazyCam-pomocy

Awatar użytkownika

ARAS
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8
Posty: 220
Rejestracja: 19 mar 2007, 21:51
Lokalizacja: PECNA

#11

Post napisał: ARAS » 31 sie 2009, 22:53

w katalogu głównym gdzie jest zainstalowany Mach 3 jest ikona[ Lazy cam ins...]
zainstaluj lazy cama z tej ikony i zobacz czy nadal wyrzuca


ARAS

Awatar użytkownika

Bolek
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 7
Posty: 73
Rejestracja: 07 lip 2005, 09:27
Lokalizacja: Kęty

#12

Post napisał: Bolek » 12 gru 2009, 16:05

Podłącze się do tematu
Jak poprawnie skorygować średnice freza? Jaką bym nie wpisał średnice w jego danych to zawsze otworek Φ10 wyjdzie mi jako 12tka (frez faktycznie ma 2mm)

Awatar użytkownika

ARAS
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8
Posty: 220
Rejestracja: 19 mar 2007, 21:51
Lokalizacja: PECNA

#13

Post napisał: ARAS » 12 gru 2009, 17:51

a klikłeś w zakładce tool [ Update Toll ]
ARAS

Awatar użytkownika

Bolek
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 7
Posty: 73
Rejestracja: 07 lip 2005, 09:27
Lokalizacja: Kęty

#14

Post napisał: Bolek » 12 gru 2009, 18:04

dałem update i dałem ustaw warstwy.


Nie wiem też czemu dziwnie zachowuje się sprawa z informacją o osi Z (z prawej strony od ustawień narzędzia). Jak dam set to all to to nie uwzględni tego w kodzie. Działa dopiero jak wybiore set layer

[ Dodano: 2009-12-13, 12:43 ]
żeby nie być goło słownym wstawiam screny- nie wiedzieć czemu wstawiły się dwa razy :). Nie mam pojęcia co robie źle. LC niby wstawiło do kodu korekcje G43, ale mach nic tym nie robi.

Obrazek

Obrazek

Kod: Zaznacz cały

N5 (File Name = test on Sunday, December 13, 2009) 
N10 (Default Mill Post) 
N15  G91.1
N20 M5 M9
N25 M6 T1(TOOL Change 2mm) 
N30 G43 H1
N35 G0  Z1.0000 
N40 M3 S10000 
N45  X0.5125  Y4.9500 
N50 G1  X1.0250  Y4.9000  Z-1.0000  F600.00 
N55  X1.9250  Y4.5750   
N60  X2.8000  Y4.1250   
N65  X3.5250  Y3.5250   
N70  X4.1500  Y2.7750   
N75  X4.6000  Y1.9500   
N80  X4.9000  Y1.0000   
N85  X5.0000  Y0.0000   
N90  X4.9000  Y-1.0000   
N95  X4.6000  Y-1.9250   
N100  X4.1500  Y-2.7750   
N105  X3.5250  Y-3.5250   
N110  X2.8000  Y-4.1250   
N115  X1.9250  Y-4.5750   
N120  X1.0250  Y-4.9000   
N125  X-0.0000  Y-5.0000   
N130  X-1.0000  Y-4.9000   
N135  X-1.9500  Y-4.5750   
N140  X-2.8000  Y-4.1250   
N145  X-3.5250  Y-3.5250   
N150  X-4.1250  Y-2.7750   
N155  X-4.6000  Y-1.9250   
N160  X-4.9000  Y-1.0000   
N165  X-5.0000  Y0.0000   
N170  X-4.9000  Y1.0000   
N175  X-4.6000  Y1.9500   
N180  X-4.1250  Y2.7750   
N185  X-3.5250  Y3.5250   
N190  X-2.8000  Y4.1250   
N195  X-1.9500  Y4.5750   
N200  X-1.0000  Y4.9000   
N205  X-0.0000  Y5.0000   
N210  X0.5125  Y4.9500   
N215 G0  Z1.0000 
N220 M5
N225 M30
Załączniki
1.JPG
1.JPG (46.17 KiB) Przejrzano 1391 razy
2.JPG
2.JPG (64.67 KiB) Przejrzano 1387 razy


wieslawbarek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 830
Rejestracja: 05 gru 2006, 22:28
Lokalizacja: Bielsko Biała

#15

Post napisał: wieslawbarek » 13 gru 2009, 14:04

W programie widzą tylko korekcję wysokości(G43) a nigdzie nie ma G41 albo G42.

Awatar użytkownika

Bolek
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 7
Posty: 73
Rejestracja: 07 lip 2005, 09:27
Lokalizacja: Kęty

#16

Post napisał: Bolek » 13 gru 2009, 14:42

Wsadziłem zły plik- od wczoraj mam ich już 50 :)

Przedtem plik wktórym miałem korekcje wpisaną z palca wywalał byka, teraz fakt bierze ją pod uwage tylko powoduje dziwny uskok. Domyślam się ze wpisałem korekcje nie w tej lini co trzeba więc mniejsza z tym.

Jak teraz zmusić LC aby dla jednego detalu dawał G41 a dla drugiego G42. Klikam w (nie pamiętam jak się nazywało) wyskakuje takie okienko i zaznaczam inside

Obrazek

i w efekcie dochodzi mi tylko jakaś dziwna linia


wieslawbarek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 830
Rejestracja: 05 gru 2006, 22:28
Lokalizacja: Bielsko Biała

#17

Post napisał: wieslawbarek » 13 gru 2009, 15:33

Niestety nie znam Laezy Cam wszystkie programy piszę ręcznie.Na poczatku coś tam próbowałem ale wyszło na to że szybciej i pewniej było z reki :mrgreen: .Jak wstawisz program to ci powiem czy pójdzie.

Awatar użytkownika

ARAS
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8
Posty: 220
Rejestracja: 19 mar 2007, 21:51
Lokalizacja: PECNA

#18

Post napisał: ARAS » 13 gru 2009, 17:13


jakby co to pytac
dobrze by było o przeniesienie tego posta przez moderatora do działy Lazy Cam

[ Dodano: 2009-11-04, 15:07 ]
krótki opis zakładka TOOL SELECTION

Create - dodaj frez
Udpate Tool - zatwierdz ustawienia





Tool Dia - średnica freza
Post as Tool - numer narzędzia
Feed Rate - prędkośc obróbki osi X,Y
Plunge Speed - prędkośc zjazdu osi Z
Max Cut p/pass - maxymalne zagłębienie freza [ wartośc wpisujemy z minusem np. -5
Spindle - prędkośc obrotowa wrzeciona



zakładka Layers

wybieramy frez z zakładki Tool
Rapid Height - wysokośc dojazdu nad materiałem
Cut Depth - całkowite zagłębienie freza w materiale [ wartośc wpisujemy z minusem np. -20 ]


przykład

jeżeli mamy w zakładce Tool [ Max Cut p/pass wpisane -5 ] a w zakładce Layers [Cut Depth -20] tzn. że frez
będzie frezował nam na 4 przejścia
wszystkie wpisane wartości potwierdzamy Set Layers

_________________
ARAS
ARAS

Awatar użytkownika

Bolek
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 7
Posty: 73
Rejestracja: 07 lip 2005, 09:27
Lokalizacja: Kęty

#19

Post napisał: Bolek » 13 gru 2009, 19:10

OK, łapie o co chodzi. Do orginału trzeba dodać korekcje offsetem i usunąc orginał. Dzięki za pomoc.

LC jednak pokazał rogi z innej strony. Nie chce wygenerować pliku- jakiego kolwiek
W okienku dialogowym pisze file posting (czy jakoś tak), po tym zawsze wyskakiwało info o nazwie pliku... tymczasem cisza

Awatar użytkownika

ARAS
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8
Posty: 220
Rejestracja: 19 mar 2007, 21:51
Lokalizacja: PECNA

#20

Post napisał: ARAS » 13 gru 2009, 22:13

a masz licencję na L.C :?:
ARAS

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „LazyCam”