Kupuję używany laser CO2 2kW

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów
Awatar użytkownika

Autor tematu
Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 23
Posty: 3087
Rejestracja: 13 gru 2008, 19:32
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Re: Kupuję używany laser CO2 2kW

#41

Post napisał: Zienek » 06 maja 2019, 21:56

Z tego co gdzieś tu na forum - mieszkanie kabli Cu z Alu może być problematyczne do fachowego wykonania dla niewykwalifikowanych ludzi.




mineque
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8
Posty: 128
Rejestracja: 12 wrz 2010, 01:59
Lokalizacja: Południe

Re: Kupuję używany laser CO2 2kW

#42

Post napisał: mineque » 06 maja 2019, 22:43

Np zastosowac podkładki CuAl

Awatar użytkownika

Autor tematu
Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 23
Posty: 3087
Rejestracja: 13 gru 2008, 19:32
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Re: Kupuję używany laser CO2 2kW

#43

Post napisał: Zienek » 07 maja 2019, 23:25

Zajrzałem do skrzynki przy budynku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ja się przyjrzeć, to widać wkładki po 50 i po 80A.
Rozdzielnia z tym jest przyklejona do mojego budynku.

https://prs.pl/dzialalnosc-badawczo-roz ... owych.html

Ograniczmy się do rozważań tylko samej maszyny i jej szczytowego poboru mocy.
47 kVA to około 40kW. (dla cos = 0.8)
Po wrzuceniu 40kW do kalkulatora wychodzi okolice 70A. Z tym, że dla instalacji 3-fazowej to pewnie dzieli się w miarę równo na 3 żyły.

Wytrzymie? :)


mineque
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8
Posty: 128
Rejestracja: 12 wrz 2010, 01:59
Lokalizacja: Południe

Re: Kupuję używany laser CO2 2kW

#44

Post napisał: mineque » 07 maja 2019, 23:42

Przy takich luźnych założeniach to wytrzymie...
albo i nie ;)


mca64
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 3
Posty: 29
Rejestracja: 14 lip 2008, 13:48
Lokalizacja: Kołobrzeg

Re: Kupuję używany laser CO2 2kW

#45

Post napisał: mca64 » 09 maja 2019, 08:04

harma pisze:
20 kwie 2019, 20:24
mca64 pisze:
19 kwie 2019, 09:48
Witam, kupując laser o takiej mocy, to musisz ciąć nim cały czas (1 zmiana). Możesz popłynąć jeśli tak nie jest. Druga sprawa, to spore koszty utrzymania, zwłaszcza CO2. Jakie materiały i grubości będą cięte?
"Cały czas", to 3 zmiany...albo czterobrygadówka...
Mnie też zaciekawiły te spore koszty utrzymania, "zwłaszcza CO2", możesz to rozwinąć ??
Koszt zakupu wycinarki laserowej dosyć sporo kosztuję. Części eksploatacyjne, gazy techniczne, prąd a zwłaszcza serwis trochę kosztuje. Aczkolwiek na firmie jest jeden laser, któremu nic nie dolega, drugi natomiast miał już trochę wizyt serwisu przez kilka lat (też nowy laser był zakupiony).

Awatar użytkownika

Autor tematu
Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 23
Posty: 3087
Rejestracja: 13 gru 2008, 19:32
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Re: Kupuję używany laser CO2 2kW

#46

Post napisał: Zienek » 09 maja 2019, 12:56

Nie pomagasz :)

Jak zmontuję kabel 35mm'2 to powinno pójść?


harma
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 104
Rejestracja: 07 kwie 2009, 20:49
Lokalizacja: daleko od miejsca, w którym powinienem być
Kontakt:

Re: Kupuję używany laser CO2 2kW

#47

Post napisał: harma » 10 maja 2019, 12:18

mca64 pisze:
09 maja 2019, 08:04
harma pisze:
20 kwie 2019, 20:24
mca64 pisze:
19 kwie 2019, 09:48
Witam, kupując laser o takiej mocy, to musisz ciąć nim cały czas (1 zmiana). Możesz popłynąć jeśli tak nie jest. Druga sprawa, to spore koszty utrzymania, zwłaszcza CO2. Jakie materiały i grubości będą cięte?
"Cały czas", to 3 zmiany...albo czterobrygadówka...
Mnie też zaciekawiły te spore koszty utrzymania, "zwłaszcza CO2", możesz to rozwinąć ??
Koszt zakupu wycinarki laserowej dosyć sporo kosztuję. Części eksploatacyjne, gazy techniczne, prąd a zwłaszcza serwis trochę kosztuje. Aczkolwiek na firmie jest jeden laser, któremu nic nie dolega, drugi natomiast miał już trochę wizyt serwisu przez kilka lat (też nowy laser był zakupiony).
Wiem doskonale, jakie są to koszty i co je generuje. Zaciekawił mnie tylko zwrot "zwłaszcza CO2" możesz to rozwinąć, podając konkretny przykład?
Kieruje mną czysta ludzka ciekawość. Ostatnio liczyliśmy sobie opłacalność polskiego fibera (nie Orzełka) i owszem, cienkie blachy pali szybciej, zużywa trochę mniej prądu niż CO2, ale sumaryczne koszty na przestrzeni kilku już lat biorąc pod uwagę zużycie azotu, awaryjność tej maszyny (i związane z tym postoje oraz koszt serwisu), a także przewidywalny w najbliższym czasie koszt remontu źródła IPG to wychodzi to baaardzo, bardzo blado w porównaniu do niebiesko-białego, starego CO2. Który dodatkowo dalej, po 15 latach po prostu pracuje (i który owszem też wzorem niezawodności nie był i czasem trzeba też było wezwać serwis. Ale w porównaniu do polskiego fibera to jest przepaść jakościowa. I przepaść w podejściu do klienta producenta tego lasera)

Awatar użytkownika

Autor tematu
Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 23
Posty: 3087
Rejestracja: 13 gru 2008, 19:32
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Re: Kupuję używany laser CO2 2kW

#48

Post napisał: Zienek » 11 maja 2019, 00:48

Kontynuując myśl kolegi powyżej - słyszałem ploty o firmie, która ma LVD na Fanucu. Przez 3-4 lata pracy na nim na około 12.000 godzin pracy wydali około 10.000 - 12.000 Euro na serwisy.

Wychodzi poza prądem, gazami i leasingami około 1 Euro za godzinę pracy na obsługę serwisową CO2.

Lasery Fiber - źródła IPG przy takim przebiegu pewnie już trafia szlag, a poza źródłem są jeszcze głowice, które tanie w eksploatacji także nie są.


Wracając do zasilania - alternatywą do miedzi 35mm'2 jest 3.5 razy tańszy kabel aluminiowy 70mm'2 lub 2.5 raza tańszy kabel 120mm'2.

2500 - miedź 35mm'2 (49 zł/mb)
750 - alu 70mm'2 YAKY 4x70 (14.30 zł/mb)
980 - alu 120mm'2 (19 zł/mb)

Brzmi fajnie, ale nikt nie potrafi mi znaleźć na miejscu przejściówek do połączenia z instalacją miedzianą.
Z jednej strony będę musiał to podłączyć do maszyny i najlepiej z tego samego kabla zasilić kompresor, osuszacz i chiller. O ile Panowie nie polecicie mi zostawienia np kompresora na starej linii, która te 15kVA wytrzymuje.

No i czy licznik zużycia prądu do 100A da radę, czy muszę większej kobyły szukać?


mineque
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8
Posty: 128
Rejestracja: 12 wrz 2010, 01:59
Lokalizacja: Południe

Re: Kupuję używany laser CO2 2kW

#49

Post napisał: mineque » 11 maja 2019, 11:56

Ale który wariant w ogóle rozpatrujemy?
Bo najpierw zasilanie całości, później sam laser, a teraz wyskakujesz z alu 120mm2 który np z tym dokumentem
https://www.nkt.com/fileadmin/user_uplo ... +PL+EN.pdf
dla 4x120mm2 ma obciążalności 231A

Jeśli chodzi o łączenie to już Ci pisałem.
Na kabel końcówki oczkowe do AL skręcanie z rozłącznikiem bezpiecznikowym śrubowe M8/M10 a pomiedzy stykiem końcówki Al ze stykiem Cu dajesz podkładkę np taką:
https://www.tim.pl/podkladka-kupalowa-c ... 10-1-50szt

Jeśli się martwisz o połączenie Al z Cu to wiedz że całe średnie napięcie 15-20kV jest robione na tego typu podkładkach na stacjach 110/15kV na stykach miedzi i aluminium

Dodane 31 minuty 34 sekundy:
Zienek pisze:No i czy licznik zużycia prądu do 100A da radę, czy muszę większej kobyły szukać?


Jeżeli będziesz żużywał do 100A to wystarczy jeśli więcej niż 100A to musisz szukać większy ;) Bo nie wiem jak Ci inaczej odpowiedzieć

Dodane 2 minuty 59 sekundy:
możesz mniejszy plus przekładniki prądowe

Awatar użytkownika

Autor tematu
Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 23
Posty: 3087
Rejestracja: 13 gru 2008, 19:32
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Re: Kupuję używany laser CO2 2kW

#50

Post napisał: Zienek » 16 maja 2019, 10:18

Teraz pytanie o gazy.

Większość tematów będę palił z blach czarnych 1.5 i 2mm i czasem coś grubszego.

1. Do wiązek potrzebuję reduktorów. Polecacie coś konkretnego? Ponoć nie ma na nich co oszczędzać. Tylko brać solidne dwumembranowe. Próbować wycyganić dzierżawy z AirProducts?
Z jakimi parametrami palicie blachy 1.5mm?

2. Olej w turbinie i pompie vacum mam w kolorze ciemnego piwa. Co to za oleje i jak to wygląda kosztowo?

3. Gdzie się zaopatrywać w soczewki i lustra?

To powyżej, to w tej chwili największe niewiadome, które są przede mną.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”