Kształtowe wycinanie rur

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.
Awatar użytkownika

Wodzu
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 674
Rejestracja: 29 lip 2006, 19:32
Lokalizacja: z sasiedztwa

#11

Post napisał: Wodzu » 06 sty 2007, 17:40

Kurcze sa przeciez szczeki do ktorych mozna zalozyc nakladki http://www.pronar.com.pl/katalog/?page= ... ef=407062D
Proste dorabiamy komplety takich nakladek w zaleznosci od rozpietosci rur i gdy chcemy z malej srednicy zmienic na duza to przezbrajamy tylko szczeki ktore sam mozesz sobie dofrezowac i zatoczyc na odpowiednia srednice lub dac do jakiegos zakladu.


Prawda leży pośrodku -Arystoteles.Może dlatego wszystkim zawadza -Wodzu.

Tagi:


numerek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1541
Rejestracja: 01 wrz 2005, 00:23
Lokalizacja: trójmiasto

#12

Post napisał: numerek » 06 sty 2007, 18:19

hmm panowie cosik mi się wydawa że za bardzo komplikujecie sprawe
przecież gotowe rozwiązania są tuż obok
wystarczy pojechać do zakładu wulkanizacyjnego i podpatrzeć jak mocowane są koła w maszynie do zdejmowania opon
wystarczy zrobić takie samo tyle że dokładniej i spawa mocowania załawiona
podtrzymka do długich rur to zwykły stojak z rolkami 2 lub 3 ułozonymi w ksztalcie litery V
dodatkowo można zrobić mocowanie jakimś "łańcuchem" z roleczkami co by nie podskakiwało przy zawrotnych obrotach 2-3 obr/min
coś takiego jak są piły do cięcia rur o dużych średnicach

dodatkowo jako full wypas można by sprzęglić ruch szczęk w uchwycie i podnoszenie stojaka (podtrzymki) tak aby zmniejszanie się średnicy uchwytu powodowało podnoszenie podtrzymki aby rura była zawsze w osi

nie znam się na elektronice ale chyba to jest wykonalne prawda ?


jakby co to narysuję to co proponuje chociaż bardzo mi się nie chce :)


pop9
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 9
Posty: 379
Rejestracja: 13 lip 2006, 13:37
Lokalizacja: ...

#13

Post napisał: pop9 » 06 sty 2007, 19:42

i pozostaje jeszcze problem regulacji wysokosci palnika!! to ponad 500mm


numerek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1541
Rejestracja: 01 wrz 2005, 00:23
Lokalizacja: trójmiasto

#14

Post napisał: numerek » 06 sty 2007, 19:49

pop9 pisze:i pozostaje jeszcze problem regulacji wysokosci palnika!! to ponad 500mm
czujnik THC i wszystko jasne ......:)

Awatar użytkownika

Autor tematu
cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Posty: 3541
Rejestracja: 24 gru 2006, 11:54
Lokalizacja: już tylko Mysłowice
Kontakt:

#15

Post napisał: cnccad » 06 sty 2007, 20:04

regulacja wysokości palnika to nie problem. Może przy 1m rurze mieć 150mm przejazdu a reszta może być przecież ręcznie opuszczana lub nawet przekładana jeżeli to nie będzie duży ciężar.
Szybkosci dużych nie ma ... to fakt ale przy np. rurze 500mm i długości 5m watpię żeby było łatwo utrzymać ją sztywno. Uchwyt tokarski to chyba ma rację bytu ... tak mi się wydaje. Plazma musi szybko podczas cięcia zmieniać kierunki i tu moze być problem z utrzymaniem rury w zaciskach. Uchwyt tokarski da sobie z tym rade.
Pozdrawiam.

Każda praca ma swoją wartość a zaniżanie jej wartości jest brakiem szacunku do pieniędzy i samych siebie.


pop9
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 9
Posty: 379
Rejestracja: 13 lip 2006, 13:37
Lokalizacja: ...

#16

Post napisał: pop9 » 07 sty 2007, 16:59

Liczę że ujrzymy zdjęcia twej pracy!! :mrgreen:

Awatar użytkownika

Autor tematu
cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Posty: 3541
Rejestracja: 24 gru 2006, 11:54
Lokalizacja: już tylko Mysłowice
Kontakt:

#17

Post napisał: cnccad » 07 sty 2007, 17:53

fundusze mam ... ale teraz kwestia czy firma która chce to urządzenie zaakceptuje ofertę a nie będę ukrywał ... chciał bym żeby to ruszyło
Pozdrawiam.

Każda praca ma swoją wartość a zaniżanie jej wartości jest brakiem szacunku do pieniędzy i samych siebie.


pop9
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 9
Posty: 379
Rejestracja: 13 lip 2006, 13:37
Lokalizacja: ...

#18

Post napisał: pop9 » 07 sty 2007, 18:14

A jaki jest koszt budodowy?? no i jeszcze jedno jaki cam do programowania??

Awatar użytkownika

Autor tematu
cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Posty: 3541
Rejestracja: 24 gru 2006, 11:54
Lokalizacja: już tylko Mysłowice
Kontakt:

#19

Post napisał: cnccad » 07 sty 2007, 20:26

planowany koszt to ok.70 tyś netto CAM .... Magic Nest. Na szczęście nie będę wydawać ze swojej kasiury .... bo bym się chyba popłakał :wink:

[ Dodano: 2007-01-07, 20:38 ]
zastanawiam się też nad BURNY 2,5 ... zanm je dość dobrze i są elestyczne programowo
Pozdrawiam.

Każda praca ma swoją wartość a zaniżanie jej wartości jest brakiem szacunku do pieniędzy i samych siebie.


pop9
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 9
Posty: 379
Rejestracja: 13 lip 2006, 13:37
Lokalizacja: ...

#20

Post napisał: pop9 » 07 sty 2007, 22:08

Pierwszy raz słysze o takim cam-ie?? jakies blizsze namiary??

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”