Krańcówki- funkcja Homing, miękkie limity

nie działa funkcja homing , miękkie limity

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC
Awatar użytkownika

hansu2
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1
Posty: 91
Rejestracja: 03 kwie 2006, 08:30
Lokalizacja: Żywiec

Re: Krańcówki- funkcja Homing, miękkie limity

#21

Post napisał: hansu2 » 12 sie 2018, 13:10

Witam. Należy również zwrócić uwagę na możliwość wystąpienia zakłóceń (o których pisze kol. Dahar z linku grbl-t71520.html "śmieci które zakłócają pracę układu" ) na pinach wejściowych. Aby wyeliminować ich wpływ można skorzystać z zaleceń kol. Dahar ( kondensatory na wejściach ) lub skorzystać z zalecenia nr.3 kol. tomcat65.

Pozdrawiam.




tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 12
Posty: 1035
Rejestracja: 15 lis 2009, 02:46
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Krańcówki- funkcja Homing, miękkie limity

#22

Post napisał: tomcat65 » 12 sie 2018, 15:44

Korekta zeznania:
Opisane wcześniej parametry $10 są aktualne dla wcześniejszych wersji grlb.
Dziś wgrałem najnowszą wersję i zonk. Jest inaczej.
Żeby zobaczyć stan krańcówek - $10=2. I nie ma trzech zer, a pnX lub pnY lub Z. Na końcu wykazu. Ale pojawiają się tylko po zadziałaniu krańcówki.
A co wcześniejszych porad, w trochę innej kolejności - czyszczenie epromu, wgranie od nowa grlb, ustawienie wszystkich potrzebnych $.
I sprawdzanie na 'zwarcie'.
Po połączeniu z kompem, nie odblokowywać (SX), bo zwarcie pinów - jeśli zadziała - wywali 'warninga' i zablokuje działanie. Trzeba resetować. Bez odblokowania można sprawdzić wszystkie krańcówki, bez blokowania układu.


Autor tematu
adam-opole
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 10
Posty: 17
Rejestracja: 28 cze 2018, 06:31

Re: Krańcówki- funkcja Homing, miękkie limity

#23

Post napisał: adam-opole » 12 sie 2018, 21:09

tomcat65 - jutro zgodnie z Twoimi zaleceniami sprawdzękolejno wszystko i dam znać jakie przyniosło to efekty.
grbl_v1.1f.20170801 mam w hex więc tego wrzucę na Arduino, a dostęp do środowiska pracy poprzez UniversalGcodeSender-v1.0.9.
Myślę, że w nich nie tkwi problem.


tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 12
Posty: 1035
Rejestracja: 15 lis 2009, 02:46
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Krańcówki- funkcja Homing, miękkie limity

#24

Post napisał: tomcat65 » 13 sie 2018, 12:50

Też używam UGS1.0.9 i nie ma z nim problemu.
A wgrywam hex'a przez Xloader'a.


Autor tematu
adam-opole
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 10
Posty: 17
Rejestracja: 28 cze 2018, 06:31

Re: Krańcówki- funkcja Homing, miękkie limity

#25

Post napisał: adam-opole » 13 sie 2018, 16:36

Jest przełom!! :)
Wreszcie po włączeniu funkcji $H następuje ruch osi Z (na płytce shield jednak pod pinami SPN EN) i kolejnych osi Y i X.
Ale juz tu koniec euforii, ponieważ ruch ten blokowany jest co kilka mm komunikatem ALARM: Homing fail, pomimo, że do krańcówki jest hoho..
Poniżej zrzut ustawień $, czy któryś z parametrów jest zły, że następuje nagłe zatrzymanie maszyny, czy też brakuje jej kondensatorów i rezystorów do podciągnięcia sygnałów?
Obrazek


tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 12
Posty: 1035
Rejestracja: 15 lis 2009, 02:46
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Krańcówki- funkcja Homing, miękkie limity

#26

Post napisał: tomcat65 » 13 sie 2018, 17:19

$5 jaka wartość? krzywo widać ale chyba 0.
Krańcówki w wersji NO czy NC?


Autor tematu
adam-opole
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 10
Posty: 17
Rejestracja: 28 cze 2018, 06:31

Re: Krańcówki- funkcja Homing, miękkie limity

#27

Post napisał: adam-opole » 13 sie 2018, 17:28

adam-opole pisze:
13 sie 2018, 16:36
Jest przełom!! :)
Wreszcie po włączeniu funkcji $H następuje ruch osi Z (na płytce shield jednak pod pinami SPN EN) i kolejnych osi Y i X.
Ale juz tu koniec euforii, ponieważ ruch ten blokowany jest co kilka mm komunikatem ALARM: Homing fail, pomimo, że do krańcówki jest hoho..
Poniżej zrzut ustawień $, czy któryś z parametrów jest zły, że następuje nagłe zatrzymanie maszyny, czy też brakuje jej kondensatorów i rezystorów do podciągnięcia sygnałów?
Obrazek
Jednak... znalazła się przyczyna- zmieniłem wartość $5=1 , teraz mierzy mi górną krańcówkę i ustawia się pięknie, aż oczy się cieszą !


tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 12
Posty: 1035
Rejestracja: 15 lis 2009, 02:46
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Krańcówki- funkcja Homing, miękkie limity

#28

Post napisał: tomcat65 » 13 sie 2018, 23:18

Montuj resztę i działaj. Powodzenia.


Autor tematu
adam-opole
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 10
Posty: 17
Rejestracja: 28 cze 2018, 06:31

Re: Krańcówki- funkcja Homing, miękkie limity

#29

Post napisał: adam-opole » 14 sie 2018, 05:56

Koledzy dziękuję serdecznie za pomoc, temat uważam za zamknięty.
Tomcat65- gratuluję wiedzy !


tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 12
Posty: 1035
Rejestracja: 15 lis 2009, 02:46
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Krańcówki- funkcja Homing, miękkie limity

#30

Post napisał: tomcat65 » 14 sie 2018, 19:06

Dzięki, ale bez przesady. Są lepsi, tylko albo się nie ujawnili albo nie ma ich na tym forum.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”