Krańcówki- funkcja Homing, miękkie limity

nie działa funkcja homing , miękkie limity

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
adam-opole
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 10
Posty: 17
Rejestracja: 28 cze 2018, 06:31

Krańcówki- funkcja Homing, miękkie limity

#1

Post napisał: adam-opole » 10 sie 2018, 10:46

Napotkałem problem, ponieważ wykorzystałem znane i poznane mi sposoby na przebrnięcie przez temat i ustawienie miękkich limitów w funkcji homingu cnc.
Męczę się już od tygodnia, ale bez większych efektów.
Co zrobiłem:
- na podstawie postu z linku: https://github.com/gnea/grbl/wiki/Wiring-Limit-Switches porozkładałem krańcówki NC, spiąłem zgodnie ze schematem, dołożyłem kondensatory i oporniki, podpiąłem do Arduino (zasilanie 5V, GND, i piny -Z -Y -X, no i byłoby na tyle co poszło gładko.
W ustawieniach programu zmieniłem $ 20, 22, 27 to wszystko co dotyczy funkcji homing.
Niestety po zadaniu $H owszem silnik osi Z zaczyna prowadzić ją ku górze, ale tak mógłby sobie jechać i jechać, bo dociśnięcie krańcówki nic nie wywołuje.
Czytałem o zmianie pinu na SPINEND również tam podłączałem, to po krótkim ruchu wywołuje mi alarm i komunikat alertu, prosi o restart.
Zmieniłem soft pliku HEX kolegi gdzie pozmieniał ustawienia, ale wciąż nie wywołało to zmiany, wciąż nie widzi żadnej krańcówki.
Jak sprawdzam ruch pomiędzy arduino a PC, nie widać żadnego zapisu wciśnięcia którejkolwiek z krańcówek.
Coś ewidentnie jest nie tak.
Czy będzie ktoś mi w stanie poradzić gdzie lub co powinienem sprawdzić, zmienić ?




wm56
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2
Posty: 51
Rejestracja: 07 gru 2006, 23:04
Lokalizacja: Już tylko N.Sącz

Re: Krańcówki- funkcja Homing, miękkie limity

#2

Post napisał: wm56 » 10 sie 2018, 10:58

Jakie masz te krańcówki, npn czy pnp, indukcyjne czy mechaniczne?


Autor tematu
adam-opole
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 10
Posty: 17
Rejestracja: 28 cze 2018, 06:31

Re: Krańcówki- funkcja Homing, miękkie limity

#3

Post napisał: adam-opole » 10 sie 2018, 12:15

Kupiłem krańcówki mechaniczne na nogach mają oznaczenia NO NC i C.
Wyglądają tak: http://www.prodin.pl/p,14097,wylacznik-krancowy-c.html

Czy to w nich może tkwić problem ? bo bardziej wciąż jednak zastanawiam się nad samą nakładką Shield v3. czy może podłączam pod nie cos nie tak.
Dlatego taka sugestia, gdyż pominąłem układ z kondensatorami i opornikami, wpiąłem na krótko same krańcówki, na mierniku rozłączają mi obwód, po podłączeniu do shield program nie widzi nic, niezależnie czy to oś X Y czy Z.


wm56
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2
Posty: 51
Rejestracja: 07 gru 2006, 23:04
Lokalizacja: Już tylko N.Sącz

Re: Krańcówki- funkcja Homing, miękkie limity

#4

Post napisał: wm56 » 10 sie 2018, 14:01

Rozumiem, że krańcówki zwierane do masy?
Jeśli to błąd nakładki spróbuj wgrać estlcam, ze strony www.estlcam.de.
Sprawdź pod tym programem, jeśli też nic, to przyczyną może leżeć po stronie Arduino.


tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 12
Posty: 1035
Rejestracja: 15 lis 2009, 02:46
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Krańcówki- funkcja Homing, miękkie limity

#5

Post napisał: tomcat65 » 10 sie 2018, 14:52

Nic Ci nie zadziała dopóki nie włączysz 'hard limits' - $21=1.


Autor tematu
adam-opole
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 10
Posty: 17
Rejestracja: 28 cze 2018, 06:31

Re: Krańcówki- funkcja Homing, miękkie limity

#6

Post napisał: adam-opole » 10 sie 2018, 20:11

tomcat65 pisze:
10 sie 2018, 14:52
Nic Ci nie zadziała dopóki nie włączysz 'hard limits' - $21=1.
To dla funkcji homing należy włączyć i miękkie limity i twarde ?
Zmieniłem ustawienia dla soft i hard limits- obie funkcje włączone, wówczas przy zrobieniu czegokolwiek pojawia mi się komunikat jak na załączonym foto.

To wina Arduino ? czy jednak wciąż ustawień, ponieważ podłączając krańcówki osi X czy Y dalej nie ma żadnych komunikatów na liście połączenia Arduino- PC o przerwaniu obwodu-czyli wykrycia prawidłowego ich działania.

Obrazek


Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1059
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Krańcówki- funkcja Homing, miękkie limity

#7

Post napisał: Steryd » 10 sie 2018, 20:38

Hard limitów nie włączaj.
Spróbuj podłączyć krancowki bez shielda, powinny się pokazywać sygnały nawet jak nie będzie silników podłączonych.
Można?
Morzna!!!


tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 12
Posty: 1035
Rejestracja: 15 lis 2009, 02:46
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Krańcówki- funkcja Homing, miękkie limity

#8

Post napisał: tomcat65 » 10 sie 2018, 20:49

'homing' to sprzętowa sprawa - krańcówki - więc "hard limits" muszą być włączone.
Soft limity na razie wyłącz, to tylko programowe ograniczenie zakresu ruchu osi. Skoro masz krańcówki - raczej zbędne, a potrafią zakłócać działanie.
A tak w ogóle z krańcówek dochodzi sygnał? Sprawdzone? Zwierasz do masy czy dajesz napięcie. W ustawieniach, teraz nie pamiętam numeru - nie masz odwróconego działania?
Po starcie najpierw 'unlock' potem 'home'.
Jeśli to nie pomoże, może być wina Atmegi. Mnie się tak trafiło, miesiąc się szarpałem nie spodziewając się, że mikrokontroler może być uszkodzony, wiedząc jak są testowane w fabryce. Ale się trafiło. Po zmianie procka - wgranie softu i działa.


Autor tematu
adam-opole
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 10
Posty: 17
Rejestracja: 28 cze 2018, 06:31

Re: Krańcówki- funkcja Homing, miękkie limity

#9

Post napisał: adam-opole » 10 sie 2018, 20:54

Obecnie przewód z krancówki wpięty jest w GND, drugi czyli kończący obwód z krancówek wpięty jest w -Z.
Próbowałem też na zasilaniu 5V, też nie działa.
Może własnie w tym punkcie nieodpowiedniego wpięcia coś mieszam.. skoro nic nie widać w sygnałach.
Jutro zrobię foto gdzie te moje kable są wpięte w Shield.


tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 12
Posty: 1035
Rejestracja: 15 lis 2009, 02:46
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Krańcówki- funkcja Homing, miękkie limity

#10

Post napisał: tomcat65 » 10 sie 2018, 20:59

Steryd pisze:
10 sie 2018, 20:38
Hard limitów nie włączaj.
Nie mieszaj :D
Muszą być włączone, inaczej procek nie wystawi żadnego sygnału na kompa.
'Adam-opole' - wgraj oryginalne grlb, bez zmian kolegi, jakąś stabilną wersję - 0,9 lub 1.0.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”