Kopiowanie haas

Dyskusje na temat maszyn HAAS
Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2295
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

Re: Kopiowanie haas

#11

Post napisał: Petroholic » 18 wrz 2020, 11:25

Na moim starszym HAASie (VF4 1998) MDI było nieulotne póki nie wyczyściłeś ręcznie :) I miałem w nim napisane swoje "mini programiki" opisane i oddzielone od siebie M2 więc można było odpalać ten potrzebny :) Póki ktoś inny nie stanął na maszynie i nie wyczyścił :) Ale to były programiki dla danego dnia powiedzmy, nie używane non stop... Często się powtarzające były w Auto normalnie... Cykle podstawowe na wiercenia po okręgu, planowania i inne takie weszły dopiero od srebrnego panelu chyba...




Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2212
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Kopiowanie haas

#12

Post napisał: Steryd » 18 wrz 2020, 13:47

E no to mieliście bardzo biedną wersję u nas na mikronie cykle wiercenia na okregu i planowania są, i nawet grawerka tekstów jest.
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
mateusz1615
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 17 wrz 2020, 09:25

Re: Kopiowanie haas

#13

Post napisał: mateusz1615 » 18 wrz 2020, 22:32

Nie rozumiecie. Gotowy program w MDI mogę jakoś zaznaczyć i wkleić drugi raz poniżej? Chodzi mi o to, że przy obróbce zgrubnej w przypadku, gdy płyta jest bardzo krzywa, żeby z został obniżony i program leciał od nowa bez mojej ingerencji. Mam nadzieję że rozumiecie. 😁


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2212
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Kopiowanie haas

#14

Post napisał: Steryd » 18 wrz 2020, 22:42

G91L3 obniży Ci się 3 razy, albo M99 P-nr wiersza L-ile razy. Możesz stosować zarowno w programie jak i w mdi.
Można?
Morzna!!!


wojtek10916
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 372
Rejestracja: 23 mar 2014, 22:21
Lokalizacja: East Midlands

Re: Kopiowanie haas

#15

Post napisał: wojtek10916 » 18 wrz 2020, 23:37

mateusz1615 pisze:Gotowy program w MDI mogę jakoś zaznaczyć i wkleić drugi raz poniżej

Do auta tez możesz wsiadać przez bagażnik ale po co?


Autor tematu
mateusz1615
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 17 wrz 2020, 09:25

Re: Kopiowanie haas

#16

Post napisał: mateusz1615 » 19 wrz 2020, 11:05

Steryd pisze:
18 wrz 2020, 22:42
G91L3 obniży Ci się 3 razy, albo M99 P-nr wiersza L-ile razy. Możesz stosować zarowno w programie jak i w mdi.
Steryd gdy chce obniżyć "z" dwa rady o - 0.7 to wpisuje gdzieś na początku programu G91L2Z-1.4
? Dobrze zrozumiałem? Pozdrawiam oraz dziękuję za poprzednia odpowiedź, którą już mi bardzo pomogłeś 😁

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 6928
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Kopiowanie haas

#17

Post napisał: WZÓR » 19 wrz 2020, 11:54

mateusz1615 pisze:
18 wrz 2020, 22:32
Nie rozumiecie. Gotowy program w MDI mogę jakoś zaznaczyć i wkleić drugi raz poniżej? Chodzi mi o to, że przy obróbce zgrubnej w przypadku, gdy płyta jest bardzo krzywa, żeby z został obniżony i program leciał od nowa bez mojej ingerencji. Mam nadzieję że rozumiecie. 😁
Układ sterowania Haas ma (3) tryby edycji programu: edytor programu, edytor w tle lub ręczne wprowadzanie danych (MDI).
Edytor programów i edytor w tle służą do wprowadzania zmian w numerowanych programach przechowywanych w podłączonym urządzeniu pamięci (pamięć maszyny, USB lub udział sieciowy).
Tryb MDI służy do sterowania maszyną bez formalnego programu.

Poczytaj instrukcję obsługi i problem sam się rozwiąże https://www.haascnc.com/pl/service/sear ... n%20Manual

p.s.

Z mojej strony sugeruję pisać programy w MEMORY ...... , w trybie edycji programu (klik EDIT i F1) otwiera się takie okno
Obrazek

..... i teraz rób co chcesz.

Mariusz.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „HAAS”