Kopiowanie haas

Dyskusje na temat maszyn HAAS

Autor tematu
mateusz1615
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 17 wrz 2020, 09:25

Kopiowanie haas

#1

Post napisał: mateusz1615 » 17 wrz 2020, 09:40

Witam.
Mam pod sobą frezarkę cnc firmy haas. W mojej pracy często muszę gdzieś wychodzić coś załatwić, pomóc, podczas gdy maszyna zostaje bez opieki. Z tego wynika moje pytanie, czy program w MDI mogę zaznaczyć i wkleić poniżej? Chodzi mi o to żeby po obróbce zgrubnej "z" został obniżony i program żeby od początku robił to samo. Czekam na Wasze porady.




Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2212
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Kopiowanie haas

#2

Post napisał: Steryd » 17 wrz 2020, 13:03

Widziałeś instrukcję?
Można?
Morzna!!!

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2295
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

Re: Kopiowanie haas

#3

Post napisał: Petroholic » 17 wrz 2020, 13:20

W starszym Haasie MDI było mocno ograniczone - nie wiem jak jest w nowszym... Kiedyś napisałem w MDI dość mocno rozbudowany program na prototyp i dopiero po zrobieniu pierwszej sztuki perfecto okazało się, że nie ma możliwości konwersji MDI na normalny program :shock: Cała seria poszła z MDI :D


Autor tematu
mateusz1615
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 17 wrz 2020, 09:25

Re: Kopiowanie haas

#4

Post napisał: mateusz1615 » 17 wrz 2020, 14:05

Niestety ktoś gwizdnął instrukcje....


rc666
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1023
Rejestracja: 27 cze 2011, 14:48
Lokalizacja: USA

Re: Kopiowanie haas

#5

Post napisał: rc666 » 17 wrz 2020, 14:29

Przyjacielu,

Wiesz jak korzystac z google?
Tam wszystko jest.

You can easily save a program from MDI to MEMORY. First, make sure that the cursor is at the top of the program. Push HOME if the cursor is not at the top. Then, type a new program number (Onnnnn) that is not used in MEMORY and push ALTER
Nie ma głupich pytań, są tylko głupcy którzy ich nie zadają...

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2295
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

Re: Kopiowanie haas

#6

Post napisał: Petroholic » 17 wrz 2020, 15:37

Są dostępne online. Kwestia jakiego Haasa dosiadasz? :)

Dodane 1 minuta 4 sekundy:
rc666 pisze:You can easily save a program from MDI to MEMORY. First, make sure that the cursor is at the top of the program. Push HOME if the cursor is not at the top. Then, type a new program number (Onnnnn) that is not used in MEMORY and push ALTER
To chyba tylko na nowszym Haasie (srebrny panel)... Na starszym przeorałem instrukcję wzdłuż i w szerz i nie było takiej opcji...


wojtek10916
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 372
Rejestracja: 23 mar 2014, 22:21
Lokalizacja: East Midlands

Re: Kopiowanie haas

#7

Post napisał: wojtek10916 » 17 wrz 2020, 15:41

A dlaczego w MDI a nie w AUTO?

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2295
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

Re: Kopiowanie haas

#8

Post napisał: Petroholic » 17 wrz 2020, 15:54

A jak masz jednorazową robotę np. na wywiercenie kilku otworów w danych odległościach od siebie jednym cyklem to też piszesz w AUTO? Bo ja np. w MDI :D


wojtek10916
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 372
Rejestracja: 23 mar 2014, 22:21
Lokalizacja: East Midlands

Re: Kopiowanie haas

#9

Post napisał: wojtek10916 » 17 wrz 2020, 15:59

A jak robota wróci to jeszcze raz piszesz?
Do takich robót to się używa szablonów gdzie zmieniasz pozycje a nie klepiesz od początku. To po co CNC?

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 6928
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Kopiowanie haas

#10

Post napisał: WZÓR » 17 wrz 2020, 17:04

mateusz1615 pisze:
17 wrz 2020, 14:05
Niestety ktoś gwizdnął instrukcje....
To weź na logikę.
.... , często , gęsto trzeba ( w między czasie ) sondą zmierzyć narzędzie , wyznaczyć nową bazę.
Program do obróbki w MDI w tym czasie w kosmos idzie.
.... , nie lepiej wpisać go w MEMORY ?

Mariusz.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „HAAS”