Kopiowanie haas
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Kopiowanie haas
Witam.
Mam pod sobą frezarkę cnc firmy haas. W mojej pracy często muszę gdzieś wychodzić coś załatwić, pomóc, podczas gdy maszyna zostaje bez opieki. Z tego wynika moje pytanie, czy program w MDI mogę zaznaczyć i wkleić poniżej? Chodzi mi o to żeby po obróbce zgrubnej "z" został obniżony i program żeby od początku robił to samo. Czekam na Wasze porady.
Mam pod sobą frezarkę cnc firmy haas. W mojej pracy często muszę gdzieś wychodzić coś załatwić, pomóc, podczas gdy maszyna zostaje bez opieki. Z tego wynika moje pytanie, czy program w MDI mogę zaznaczyć i wkleić poniżej? Chodzi mi o to żeby po obróbce zgrubnej "z" został obniżony i program żeby od początku robił to samo. Czekam na Wasze porady.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Re: Kopiowanie haas
W starszym Haasie MDI było mocno ograniczone - nie wiem jak jest w nowszym... Kiedyś napisałem w MDI dość mocno rozbudowany program na prototyp i dopiero po zrobieniu pierwszej sztuki perfecto okazało się, że nie ma możliwości konwersji MDI na normalny program
Cała seria poszła z MDI 

-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Przyjacielu,
Wiesz jak korzystac z google?
Tam wszystko jest.
You can easily save a program from MDI to MEMORY. First, make sure that the cursor is at the top of the program. Push HOME if the cursor is not at the top. Then, type a new program number (Onnnnn) that is not used in MEMORY and push ALTER
Wiesz jak korzystac z google?
Tam wszystko jest.
You can easily save a program from MDI to MEMORY. First, make sure that the cursor is at the top of the program. Push HOME if the cursor is not at the top. Then, type a new program number (Onnnnn) that is not used in MEMORY and push ALTER
Nie ma głupich pytań, są tylko głupcy którzy ich nie zadają...
-
- Kontakt:
Są dostępne online. Kwestia jakiego Haasa dosiadasz? 
Dodane 1 minuta 4 sekundy:

Dodane 1 minuta 4 sekundy:
To chyba tylko na nowszym Haasie (srebrny panel)... Na starszym przeorałem instrukcję wzdłuż i w szerz i nie było takiej opcji...rc666 pisze:You can easily save a program from MDI to MEMORY. First, make sure that the cursor is at the top of the program. Push HOME if the cursor is not at the top. Then, type a new program number (Onnnnn) that is not used in MEMORY and push ALTER
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
-
- Kontakt:
A jak masz jednorazową robotę np. na wywiercenie kilku otworów w danych odległościach od siebie jednym cyklem to też piszesz w AUTO? Bo ja np. w MDI 

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
A jak robota wróci to jeszcze raz piszesz?
Do takich robót to się używa szablonów gdzie zmieniasz pozycje a nie klepiesz od początku. To po co CNC?
Do takich robót to się używa szablonów gdzie zmieniasz pozycje a nie klepiesz od początku. To po co CNC?
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
To weź na logikę.
.... , często , gęsto trzeba ( w między czasie ) sondą zmierzyć narzędzie , wyznaczyć nową bazę.
Program do obróbki w MDI w tym czasie w kosmos idzie.
.... , nie lepiej wpisać go w MEMORY ?
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki