Konfiguracja EMC2 od podstaw

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu LinuxCNC
Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 4428
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

#21

Post napisał: tuxcnc » 13 maja 2011, 07:30

Franki_PL pisze:Zastanawiam się nad wymianą dysku na inny - ten zabytek to jedno że mały a drugie "chrobocze" strasznie :)
Za mały do czego ?
W czasach świetności PIII dyski wyły, rzęziły i nikomu to nie przeszkadzało.
Nowoczesnego dysku nie podłączysz, bo nawet jak interfejs pasuje, to BIOS nie rozpozna pojemności.
Twój komputer jest warty pięćdziesiąt złotych i tak zostanie bez względu na to ile w nim kasy utopisz.
Składanie komputerów poprzednich generacji sprowadza się do tego, że za połowę pieniędzy masz dziesięć razy wolniej.
To się po prostu nie opłaca.
Płytę Intel Atom z dwurdzeniowym procesorem można przy dobrych wiatrach kupić za 150 zł, a 512 MB DDR2 chyba za 20 zł.
Nowa płyta na gwarancji to poniżej 300 zł.

Jak Ci wcześniej pisałem Linux jest dobrze skalowalny i można go bez problemu uruchomić na sprzęcie, na którym instalator "najlepszego jaki kiedykolwiek wymyślono" się nawet nie uruchomi..
Nikt Ci nie każe korzystać z Gnome i Compiza.
Są dystrybucje, które działają w trybie graficznym na Pentium 100MHz i 128MB ramu i to wcale nie jakieś zabytki z przed lat, tylko dzisiejsze wersje, ale maksymalnie odchudzone.

Także na tym co masz możesz pracować, ale jak kupować nowe graty, to nowe.

.
Ostatnio zmieniony 13 maja 2011, 21:13 przez tuxcnc, łącznie zmieniany 1 raz.



Tagi:

Awatar użytkownika

pabloz90
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 6
Posty: 419
Rejestracja: 16 sie 2009, 11:53
Lokalizacja: Wodzisław Śląski
Kontakt:

#22

Post napisał: pabloz90 » 13 maja 2011, 21:06

Z racji odległości odwiedziłem kolegę i dysk jest naprawdę wąskim gardłem tej maszynki. Jednak tutaj należało by wymienić całość - ATA 66 też robi swoje ot taki zabytek :)

EMC2 działa fajnie tylko trzeba posprawdzać co za błędy sypie przy próbie wykonywania kodu :)
Pozdrawiam Paweł Z.
Projektowanie stron www, Aplikacje dedykowane, Rozwiązania IT, zapraszam na www.dreamagency.eu
Przydatne: elektro-instalacja.pl

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 4428
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

#23

Post napisał: tuxcnc » 13 maja 2011, 21:28

pabloz90 pisze:EMC2 działa fajnie tylko trzeba posprawdzać co za błędy sypie przy próbie wykonywania kodu :)
To naprawdę jest wątek dla jasnowidzów ...
No normalnie czeski film.
Czy to jest problem napisać co nie działa i w jaki sposób ?
A błędy oczywiście wywala jak jest źle skonfigurowany, albo dostaje wadliwy kod do wykonania.
Niestety mam awarię szklanej kuli, więc nie mogę pomóc ....

.

Awatar użytkownika

pabloz90
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 6
Posty: 419
Rejestracja: 16 sie 2009, 11:53
Lokalizacja: Wodzisław Śląski
Kontakt:

#24

Post napisał: pabloz90 » 13 maja 2011, 21:45

Kolega naprawdę trochę przesadza...

Kod wpisałem nieprawidłowy (jakaś informacja o błędnym zakończeniu pliku) i coś jeszcze ale to kolega Franki_PL poda co i jak. Wczytałem to co miałem przy sobie na pendrive i tyle.

tuxcnc, wybacz nie mam pamięci do takich rzeczy, szczególnie gdy rano widzę błędy a potem pracuję - mam inne rzeczy na głowie.
Pozdrawiam Paweł Z.
Projektowanie stron www, Aplikacje dedykowane, Rozwiązania IT, zapraszam na www.dreamagency.eu
Przydatne: elektro-instalacja.pl

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 4428
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

#25

Post napisał: tuxcnc » 13 maja 2011, 22:00

pabloz90 pisze:tuxcnc, wybacz nie mam pamięci do takich rzeczy, szczególnie gdy rano widzę błędy a potem pracuję - mam inne rzeczy na głowie.
Ależ wcale nie musisz dokładnie pamiętać, wystarczyło napisać od razu to, co napisałeś dopiero teraz.
Otóż każda maszyna nieco inaczej interpretuje G-kody i dlatego program z Macha nie chce się uruchomić na EMC i na odwrót.
Ale to nie jest żaden błąd, po prostu trzeba przygotowywać prace na taki typ maszyny, jaki będzie je wykonywał.

.

Awatar użytkownika

pabloz90
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 6
Posty: 419
Rejestracja: 16 sie 2009, 11:53
Lokalizacja: Wodzisław Śląski
Kontakt:

#26

Post napisał: pabloz90 » 13 maja 2011, 22:52

Dokładnie, kwestia poprawnego kodu. Kolega Franki_PL gdzieś się zapodział ;]
Pozdrawiam Paweł Z.
Projektowanie stron www, Aplikacje dedykowane, Rozwiązania IT, zapraszam na www.dreamagency.eu
Przydatne: elektro-instalacja.pl

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „LinuxCNC (dawniej EMC2)”