Konfiguracja EMC2 od podstaw

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu LinuxCNC

Autor tematu
Franki_PL
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 7
Posty: 7
Rejestracja: 11 maja 2011, 16:16
Lokalizacja: PL

Konfiguracja EMC2 od podstaw

#1

Post napisał: Franki_PL » 11 maja 2011, 16:24

Witajcie drodzy koledzy. Forum przeglądam już od dawna - mam zbudowaną maleńką frezarko-zabawkę :)

Jako że korzystałem z mach3 demo - chciałbym spróbować korzystać z linuxa. Wybaczcie za moje amatorskie określenia.

Pobrałem Ubuntu 10 z zintegrowanym EMC2. Zainstalowałem i EMC odpala. Komputer jest co prawda bardzo stary ale myślę że nadaje się do sterowania maszyną (PIII 800 MHz, 512 RAM, 20 Gb dysk, karta graficzna Matrox).

Czy mógłby ktoś mnie poinstruować co zrobić by maszyna ożyła? Dopiero zaczynam z linuxem i widzę że to nie takie łatwe. Czy istnieją jakieś poradniki typu "How To" - odnośnie EMC2?

Dziękuję bardzo za każdą radę i pomoc.

Pozdrawiam, Franek



Tagi:

Awatar użytkownika

pabloz90
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 6
Posty: 419
Rejestracja: 16 sie 2009, 11:53
Lokalizacja: Wodzisław Śląski
Kontakt:

#2

Post napisał: pabloz90 » 11 maja 2011, 17:19

A konkretnie z czym kolega ma problem? Opisz czego brakuje to pomożemy ;)
Pozdrawiam Paweł Z.
Projektowanie stron www, Aplikacje dedykowane, Rozwiązania IT, zapraszam na www.dreamagency.eu
Przydatne: elektro-instalacja.pl

Awatar użytkownika

tom22
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 479
Rejestracja: 22 lis 2008, 18:29
Lokalizacja: Mazowsze

#3

Post napisał: tom22 » 11 maja 2011, 17:20

Jeśli używałeś Macha to sobie poradzisz - poczytaj forum
ja też z Macha przeszedłem na EMC
Zacznij od Wizarda


Autor tematu
Franki_PL
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 7
Posty: 7
Rejestracja: 11 maja 2011, 16:16
Lokalizacja: PL

#4

Post napisał: Franki_PL » 12 maja 2011, 09:44

Wstępnie poustawiałem wg. wizarda - dziś zobaczę czy śmiga wszystko.

pabloz90, dzięki za instrukcje! Przydały się - choć z angielskiego to ja kiepski :)

Zastanawia mnie tylko, dlaczego w EMC2 po załadowaniu pliku z gcode przycisk start jest nieaktywny? - dlatego że nie jest podłączone do maszyny?

Obojgu daje po punkciku - pomógł :)

Awatar użytkownika

jarenio
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 669
Rejestracja: 06 paź 2008, 22:48
Lokalizacja: TJE/KR
Kontakt:

#5

Post napisał: jarenio » 12 maja 2011, 09:58

może masz niewłączoną maszyną (klawisz F2) :)
Pozdrawiam; Jarek

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2696
Rejestracja: 08 gru 2009, 22:33
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

#6

Post napisał: syntetyczny » 12 maja 2011, 15:25

poklikaj w guziki, a się dowiesz; )
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot


kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 13929
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

#7

Post napisał: kamar » 12 maja 2011, 20:21

Jak dobrze pokombinujesz to przy odpalaniu emca sam włączy maszynę i zbazuje osie :)
:)

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 4444
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

#8

Post napisał: tuxcnc » 12 maja 2011, 21:06

Kiedyś słyszałem, że Polacy nigdy nie czytają instrukcji obsługi, tylko idą do sąsiada który ma takie samo urządzenie i pytają jak ono działa.

To chyba jest prawda.

.


barola
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 395
Rejestracja: 30 sty 2011, 22:34
Lokalizacja: monaghan

#9

Post napisał: barola » 12 maja 2011, 21:28

moze dlatego ze sasiad wytlumaczy lepiej niz wiekszosc instrukcji.Niektore sa pisane dla tych ktorzy juz posiadaja pewna wiedze i amatorowi jest ciezko sie polapac.


Autor tematu
Franki_PL
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 7
Posty: 7
Rejestracja: 11 maja 2011, 16:16
Lokalizacja: PL

#10

Post napisał: Franki_PL » 12 maja 2011, 21:34

Ajj głupi ten problem z przyciskami. Wybaczcie.

Odnośnie mojego "lenistwa" - nic z tego. Już tłumaczę...
Miałem wgranego ubuntu z emc2, wstępnie skonfigurowałem samodzielnie jednak maszyna wariowała nie wiem dlaczego. Np. G01 X100 przesuwa w prawo o 100 mm, natomiast G01 X0 przesunęło do końca osi w prawo - zatrzymał się na krańcówce. Czasem w ogóle nie odpalał... Próbowałem różnych trików jednak nic z tego nie było. Zaznaczam że próbowałem ustawiać wg. instrukcji z sieci.

Wgrałem więc na nowo ubuntu live cd no i proszę was o pomoc jak to ustawić - gdzieś coś źle robię.

Kolega pabloz90 bardzo mi pomógł i pokierował co i gdzie ustawić. EMC2 uruchomia się, skonfigurowałem sterowniki tutaj też były błędy (w mojej poprzedniej konfiguracji).

Jutro dam znać czy po podłączeniu do maszyny wszystko śmiga.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „LinuxCNC (dawniej EMC2)”