Konfiguracja EMC2 od podstaw

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu LinuxCNC
Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 4465
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

#11

Post napisał: tuxcnc » 12 maja 2011, 21:52

Franki_PL pisze:Np. G01 X100 przesuwa w prawo o 100 mm, natomiast G01 X0 przesunęło do końca osi w prawo - zatrzymał się na krańcówce.
G1X100 i G1X0 to nie są komendy "w prawo", "w lewo" tylko polecenie jazdy do określonego punktu.
Zrób na przykład :

Kod: Zaznacz cały

G1X100
G1X90
G1X110
Zobacz w którą stronę będzie jeździć i o ile.
Pomijając już możliwość, że ze złej strony patrzysz, to możesz mieć obroty w drugą stronę i źle ustawione kroki na milimetr, albo sygnał DIR na innym pinie niż się spodziewasz.
Jaki masz sterownik ?
Działał na innym programie ?

.



Tagi:


Autor tematu
Franki_PL
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 7
Posty: 7
Rejestracja: 11 maja 2011, 16:16
Lokalizacja: PL

#12

Post napisał: Franki_PL » 12 maja 2011, 22:24

Kolega wybaczy ale traktuje mnie jak debila - za przeproszeniem. Znam G-CODE bardzo dobrze więc z rozróżnieniem tego nie mam problemu.

Jak inaczej zobrazować kierunek ruchu?

Maszyna zaczyna pracę zbazowana w punkcie X0Y0
Polecenie G01 X100 przesuwa oś X o 100 mm w prawo (obrazowo), natomiast polecenie G01 X0 zamiast przesunąć oś X do pozycji 0 (czyli 100 mm w lewo) przesuwa oś w prawo ciągle - zatrzymuje się na krancówce.

Sterownik M542, na programie mach3 działa bezbłędnie. Całość skonfigurowana tak jak powinno być. Jutro zobaczę jak się to sprawuje na EMC2 z nową konfiguracją.

PS. Kawałek kodu który testowałem.

Kod: Zaznacz cały

G01 X0
G01 X100
G01 X0 
G01 X500
G01 Y500
G01 X0
G01 X0

Awatar użytkownika

pabloz90
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 6
Posty: 419
Rejestracja: 16 sie 2009, 11:53
Lokalizacja: Wodzisław Śląski
Kontakt:

#13

Post napisał: pabloz90 » 12 maja 2011, 22:26

Franki_PL pisze:Kolega wybaczy ale traktuje mnie jak debila - za przeproszeniem. Znam G-CODE bardzo dobrze więc z rozróżnieniem tego nie mam problemu.

Jak inaczej zobrazować kierunek ruchu?

Maszyna zaczyna pracę zbazowana w punkcie X0Y0
Polecenie G01 X100 przesuwa oś X o 100 mm w prawo (obrazowo), natomiast polecenie G01 X0 zamiast przesunąć oś X do pozycji 0 (czyli 100 mm w lewo) przesuwa oś w prawo ciągle - zatrzymuje się na krancówce.

Sterownik M542, na programie mach3 działa bezbłędnie. Całość skonfigurowana tak jak powinno być. Jutro zobaczę jak się to sprawuje na EMC2 z nową konfiguracją.

PS. Kawałek kodu który testowałem.

Kod: Zaznacz cały

G01 X0
G01 X100
G01 X0 
G01 X500
G01 Y500
G01 X0
G01 X0
Kolega trochę się opanuje - nikt z nikogo nie robi debila. Po prostu pytanie sprawdzające wiedzę :)

Kolega jutro da znać czy śmiga czy nie. Jeśli nie zadziała to pomożemy :-)
Pozdrawiam Paweł Z.
Projektowanie stron www, Aplikacje dedykowane, Rozwiązania IT, zapraszam na www.dreamagency.eu
Przydatne: elektro-instalacja.pl

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 4465
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

#14

Post napisał: tuxcnc » 12 maja 2011, 23:21

Franki_PL pisze:Kolega wybaczy ale traktuje mnie jak debila
Powiedzmy, że po przeczytaniu powyższego nie mam motywacji, żeby Ci próbować pomóc.

.


Autor tematu
Franki_PL
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 7
Posty: 7
Rejestracja: 11 maja 2011, 16:16
Lokalizacja: PL

#15

Post napisał: Franki_PL » 12 maja 2011, 23:30

tuxcnc pisze:
Franki_PL pisze:Kolega wybaczy ale traktuje mnie jak debila
Powiedzmy, że po przeczytaniu powyższego nie mam motywacji, żeby Ci próbować pomóc.

.
Urażony...


Wracam z warsztatu z dobrymi wieściami - poprawna konfiguracja i wszystko śmiga :) Dziękuję koledzy.

Mam jeszcze jedno pytanie. Co mógłbym zrobić z sprzętem by poprawić jego wydajność, obecnie jest to: PIII 800 MHz, 512 RAM, 20 Gb dysk, karta graficzna Matrox. Nie wiem co może pomóc pingwinowi w sprawniejszej pracy? (chodzi o system, żeby kolega znowu się nie obraził :-)).

Awatar użytkownika

pabloz90
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 6
Posty: 419
Rejestracja: 16 sie 2009, 11:53
Lokalizacja: Wodzisław Śląski
Kontakt:

#16

Post napisał: pabloz90 » 12 maja 2011, 23:32

Kolega poda jaką ma płytę główną to pomyślimy co można by dodać. W tej chwili to wróżenie z czarodziejskiej kuli ;)

Ale koledzy zaczepni - straszne po prostu :) Wrzućcie na luz trochę. ;)

[ Dodano: 2011-05-12, 23:35 ]
Może by zacząć od czegoś wysoko wydajnego ale NIE energooszczędnego :) i nową jednostkę zbudować? Nie mam doświadczenie w zakresie obsługi maszyn cnc, bardziej orientuję się w zakresie serwerów wysokowydajnych ;) Tu mogę pomóc ;P tylko portfel może nie dać rady - hehe :)
Pozdrawiam Paweł Z.
Projektowanie stron www, Aplikacje dedykowane, Rozwiązania IT, zapraszam na www.dreamagency.eu
Przydatne: elektro-instalacja.pl

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 4465
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

#17

Post napisał: tuxcnc » 12 maja 2011, 23:36

Franki_PL pisze:Wracam z warsztatu z dobrymi wieściami - poprawna konfiguracja i wszystko śmiga :)
Odczyniałeś uroki czy jednak miałeś coś popieprzone ?

.


Autor tematu
Franki_PL
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 7
Posty: 7
Rejestracja: 11 maja 2011, 16:16
Lokalizacja: PL

#18

Post napisał: Franki_PL » 12 maja 2011, 23:39

Widocznie coś źle skonfigurowałem. Przedtem konfigurowałem na plikach, teraz zrobiłem to za pomocą wizarda. Śmiga bardzo ładnie - lepiej niż na mach'u.

Co do płyty to w ciągu dnia muszę rozkręcić skrzynkę i sprawdzić to. Niesamowite - zmiana oprogramowania i takie efekty.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 4465
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

#19

Post napisał: tuxcnc » 12 maja 2011, 23:57

Franki_PL pisze:Śmiga bardzo ładnie - lepiej niż na mach'u.
To teraz może zrozumiesz, co się myśli jak ktoś pisze że ma wszystko prawidłowo skonfigurowane i mu EMC nie działa ...

A co do komputera, to zależy ile kasy możesz wydać i co jeszcze oprócz sterowania maszyny chcesz na nim robić.
Bo do samego sterowania, to masz wystarczający sprzęt.
Linux jest dobrze skalowalny i można wywalić wszystko, co nie jest potrzebne a żre zasoby.
Natomiast uruchomienie na tym oprogramowania CAD/CAM to może być już masakra.
A komputer warto kupić nowy, bo za mniej niż pięćset złotych można mieć kilkurdzeniowy procesor, pamięć DDR3, dysk SATA, a to wszystko się na wydajność przekłada.
Ja używam płyt Intel D945GCLF2 i nie narzekam, ale teraz to już bym kupował nowsze.

.


Autor tematu
Franki_PL
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 7
Posty: 7
Rejestracja: 11 maja 2011, 16:16
Lokalizacja: PL

#20

Post napisał: Franki_PL » 13 maja 2011, 00:43

tuxcnc pisze:To teraz może zrozumiesz, co się myśli jak ktoś pisze że ma wszystko prawidłowo skonfigurowane i mu EMC nie działa ...
No tak tylko ja nie napisałem że mam prawidłowo skonfigurowane :P Hehe.

Co do komputera... Nic konkretnego nie zamierzam na nim odpalać. Jedyne obciążenie to serwer zdalnego pulpitu. CAD/CAM to już na domowym PC uruchamiam. Zastanawiam się nad wymianą dysku na inny - ten zabytek to jedno że mały a drugie "chrobocze" strasznie :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „LinuxCNC (dawniej EMC2)”