Konfiguracja czujnika długości narzędzia w Mach3 pl

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC
Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1381
Rejestracja: 23 cze 2008, 10:38
Lokalizacja: OOL lub DW
Kontakt:

Re: Konfiguracja czujnika długości narzędzia w Mach3 pl

#31

Post napisał: k-m-r1 » 19 sty 2020, 21:59

Da się elegancko.


MACH3 cncTworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inneEKRANY dla firm producentów maszyn Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 703 196 Tomek Komor k-m-r1@wp.pl

Tagi:


sylwerx
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 5
Rejestracja: 03 lis 2018, 13:13

Re: Konfiguracja czujnika długości narzędzia w Mach3 pl

#32

Post napisał: sylwerx » 04 lut 2020, 07:59

Witam. Mam problem z przypisaniem długości narzędzia. Posiadam w maszynie magazyn na 10 narzędzi oraz czujnik zegarowy do pomiaru długości narzędzia gdzie wymiar nominalny tego czujnika to 50 mm. Jak przypisac wszystkie narzedzia w mach3

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 5254
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Konfiguracja czujnika długości narzędzia w Mach3 pl

#33

Post napisał: adam Fx » 08 lut 2020, 04:40

Zgaduję że Mach3 ma jakąś tablicę narzędzi do której wpisuje się długości narzędzi

Pomiar W twoim wypadku wiedziałbym następująco Podjeżdżam wrzecionem bez narzędzia do twojego czujnika dotykam tak by wskazówka ustawiła się na 0 rezerwuję sobie zestaw Mach3 następnie kolejno wkładam narzędzia do wrzeciona Wjeżdżam na czujnik tak żeby pokazywało za każdym razem 0 a z wyświetlacza Mach3 dla osi z odczytuje wartości i wpisuje je do tabeli narzędzi dla kolejnych narzędzi tym wypadku nie wiem czy da się zrobić to automatycznie trzeba sobie wpisać na kartkę i wpisać ręcznie. Potem wywołując narzędzie T6 M6 g43 powinno nam przyjąć długość narzędzia z tabeli narzędzi.
Nie wiem czy o to Tobie chodziło Ale ja bym tak to widział.
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


lepi
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 966
Rejestracja: 09 lip 2012, 20:34
Lokalizacja: Poznań

Re: Konfiguracja czujnika długości narzędzia w Mach3 pl

#34

Post napisał: lepi » 08 lut 2020, 05:08

Da się wpisać długość narzędzia do tabeli bezpośrednio ze skryptu.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”