Konfiguracja czujnika długości narzędzia w Mach3 pl

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

dziabi3
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 874
Rejestracja: 13 sie 2009, 16:15
Lokalizacja: xxx

#21

Post napisał: dziabi3 » 30 gru 2012, 06:04

Niech autor makra cos podpowie :mrgreen:

[ Dodano: 2012-12-30, 06:07 ]
Kamar 1 ja kiedys na podstawie tego makra do centrowania co pokazales zrobilem wersje z dokladniejszym pomiarem czyli 2 pomiar precyzyjny i poprawilem pre zeczy


Mach3 + CSMIO = :-) :-) :-)

Tagi:


kameleon
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 103
Rejestracja: 07 lis 2006, 21:18
Lokalizacja: Kraków

#22

Post napisał: kameleon » 31 gru 2012, 02:31

Miłej zabawy :wink:
Załączniki
1024 2.rar
(17.39 KiB) Pobrany 617 razy
Janusz

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1381
Rejestracja: 23 cze 2008, 10:38
Lokalizacja: OOL lub DW
Kontakt:

#23

Post napisał: k-m-r1 » 31 gru 2012, 14:51

dziabi3, wg mnie tam nie ma co poprawiac

jedynie kiedyś dodałem dla swojej ciekawosci kawałek kodu gdzie robił okrąg w środku tak by ni dotknąc krawedzi

i co powiem?
czasami wychodziło idealnie a czasami dotykał i robił jeszcze raz pomiar okregu
MACH3 cncTworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inneEKRANY dla firm producentów maszyn Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 703 196 Tomek Komor k-m-r1@wp.pl


dziabi3
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 874
Rejestracja: 13 sie 2009, 16:15
Lokalizacja: xxx

#24

Post napisał: dziabi3 » 01 sty 2013, 06:11

Nie wiem o co ci za bardzo chodzi z tym "okrąg" .


Jak dla mnie to rozbudowałem bardziej bezpiecznie , nie tak na sztywno aby mogli go urzywac prawdziwe lamagi :mrgreen:

Obecnie makro ma moj kolega a tak w prawdziwem swiecie to takie makra sa zabawkami bo nadal zadzi czujnik mimosrodowy powodow nie bede podawam bo karzdy moze sam sobie przytocztlyc
Mach3 + CSMIO = :-) :-) :-)


pit
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 311
Rejestracja: 23 cze 2006, 08:02
Lokalizacja: wawa

#25

Post napisał: pit » 13 sty 2013, 17:04

mam mały problemik otóż dokonuje pomiaru narzędzia potem wskazuje zero gdzieś na stole maszyny i jest ok ale potem załóżmy że zmieniam frez dokonuje pomiaru następnie jadę zetem do "0" i okazuje się że "0" jest 10 mm powyżej płaszczyzny stołu czyli "0". Wiecie w czym może być problem?


yeti1981
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 2
Posty: 75
Rejestracja: 23 gru 2008, 08:38
Lokalizacja: Kraków

#26

Post napisał: yeti1981 » 14 sty 2013, 18:15

Tak wiemy kolego. Zmień sobie wartość parametru SENS_Z. Można powiedzieć wprost że ten parametr określa wysokość czujnika długości narzędzia. O tyle niżej zjedzie maszyna po dokonaniu pomiaru.


pit
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 311
Rejestracja: 23 cze 2006, 08:02
Lokalizacja: wawa

#27

Post napisał: pit » 14 sty 2013, 22:17

Sądzę że troszkę się nie zrozumieliśmy, zapomnijmy o powierzchni stołu na stole jest zamocowane jakieś tam imadło w imadle jakiś tam detal np. kostka mierze narzędzie wskazuje powierzchnię kostki i zeruję oś Z obrabiam zmieniam frez mierzę dotykam frezem powierzchnię kostki a w oknie macha mam że frez znajduje się 13mm powyżej kostki, chociaż już frez dotyka powierzchni kostki.


yeti1981
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 2
Posty: 75
Rejestracja: 23 gru 2008, 08:38
Lokalizacja: Kraków

#28

Post napisał: yeti1981 » 15 sty 2013, 06:24

To sprawdź kolego czy nie dzieje się coś z offsetami od osi Z. W zakładce offsets na osi Z ma być zawsze offset 0. Wcześniej zobacz czy po wymianie narzędzia nie zmienia bazy z pakietu G54 do G59.


kameleon
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 103
Rejestracja: 07 lis 2006, 21:18
Lokalizacja: Kraków

#29

Post napisał: kameleon » 18 sty 2013, 20:26

czym kolega mierzy to narzędzie .czujnik metr? jeśli czujnik to ma pewnie jakąś wysokość
pewnie trzeba wyliczyć offset różnice pomiędzy czujnikiem a materiałem ,napisz krok po kroku jak to robisz i czym to może ktoś zczaji gdzie jest błąd :)
Janusz


avatar
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 207
Rejestracja: 23 cze 2004, 09:44
Lokalizacja: Gdansk

Re: Konfiguracja czujnika długości narzędzia w Mach3 pl

#30

Post napisał: avatar » 18 sty 2020, 17:34

Witam,
Pytanie jak sobie radzić z sondą typu NO ( płytka dotyka frezu ) i jednocześnie sonda dotykowa NC ( znalezienie krawędzi materiału) do ustalenia pozycji "0" obrabianego detalu.
Obecnie godzę te dwa tematy za pomocą zmiany rodzaju wejścia (ActiveLow V/X) ale czy jest na to jakieś bardziej eleganckie rozwiązanie ? Np użycie wejścia INPUT1 ?
"Everything should be made as simple as possible, but not one bit simpler."
Albert Einstein

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”