Kilka pytań do użytkowników LD 550
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 3
Podłączę się pod temat z pytaniem dotyczącym pasków klinowych w nutoolu. Jak one powinny być napięte i jak pracować? Zrobiłem tak jak gdzieś wyczytałem, że dobrze napięty powinien dać się ugiąć palcem na 2 cm. Podczas pracy oba paski bardzo drgają, naprzemiennie latają jak dwie struny. Czy tak powinno być? Dodam jeszcze, że jak włączyłem na pierwsze docieranie tokarkę to zaczęły już się strzępić lekko.
-
- Znawca tematu (min. 80)
Okazało się, że silnik za daleko był i rowki kół nie były w jednej płaszczyźnie, tylko przesunięte o 5mm i kosiło paski. Nawiązując jeszcze do tematu "jak smarować...", gdzie pisałem, że mam silnik 750 W założony fabrycznie.Po Zmierzeniu prądu jaki ciągnie pod obciążeniem ( 4 A) Okazało się to prawdą, tabliczka nie kłamie. Po coś jednak założyli dwa paski klinowe, a nie jeden jak w nutoolu 

-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
To jest mój pierwszy post na forum więc witam Kamil mnie ochrzcili
,
mam lat 18 i zastanawiam się nad zakupem tokarki LD 550 tech-mig czyli tej http://www.leroymerlin.pl/warsztat/urza ... ,l871.html
opyla się to? wcześniej pracowałem na tokarce WATUM Wrocław z 1971r
spodobało mi się i chce mieć swoją własną, ale nie bydlaka 3.0t bo nie mam gdzie wstawić hehe
oni tam w tym sklepie dorzucają konik i kieł obrotowy czy tylko konik czy nic z tych rzeczy?
no i będę chyba musiał zamawiać przez neta bo do najbliższego marketu mam 130 km
i bardziej się kalkuluje wsyłka, i też trochę sięboje bo przyślą jakieś kurde uszkodzone hehe.
tokarka raczej do własnych potrzeb,
licze na szybką odpowiedź cześć

mam lat 18 i zastanawiam się nad zakupem tokarki LD 550 tech-mig czyli tej http://www.leroymerlin.pl/warsztat/urza ... ,l871.html
opyla się to? wcześniej pracowałem na tokarce WATUM Wrocław z 1971r

spodobało mi się i chce mieć swoją własną, ale nie bydlaka 3.0t bo nie mam gdzie wstawić hehe
oni tam w tym sklepie dorzucają konik i kieł obrotowy czy tylko konik czy nic z tych rzeczy?
no i będę chyba musiał zamawiać przez neta bo do najbliższego marketu mam 130 km
i bardziej się kalkuluje wsyłka, i też trochę sięboje bo przyślą jakieś kurde uszkodzone hehe.
tokarka raczej do własnych potrzeb,
licze na szybką odpowiedź cześć
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Posiadam TechMiga od kilku miesięcy i jestem bardzo zadowolony, tokarka jak na razie bardzo precyzyjna, mogę ją polecić z czystym sumieniem
W zestawie z tokarką jest (a przynajmniej ja miałem) :
-dwa kły stałe MK2, MK3
-metalowe koła zmianowe
-szczęki prawe i lewe
-klucze
Konik jest oczywiście częścią zestawu, a tak przy okazji to w tej tokarce jest uchwyt 125mm a nie 100mm tak jak to jest w opisie na stronie LM.

W zestawie z tokarką jest (a przynajmniej ja miałem) :
-dwa kły stałe MK2, MK3
-metalowe koła zmianowe
-szczęki prawe i lewe
-klucze
Konik jest oczywiście częścią zestawu, a tak przy okazji to w tej tokarce jest uchwyt 125mm a nie 100mm tak jak to jest w opisie na stronie LM.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Jeśli do posuwu są plastikowe to jeszcze nie tragedia. Ale w napędzie głównym to powinny być metalowe hartowane, ale nawet mosiężne są lepsze od plastikowych. Metalowe koła można tanio zdobyć, a nawet dać do frezowania. Wystarczy zrobić "otoczki", uchwyt, to frezer drogo nie policzy i będzie sprzęt dobrej jakości.K-mil pisze:a to nie jest tak że te nutole 550 to już tylko platykowe tryby mają? co jak mi przyśla z plastykami?